Star Treff 32 - Artificial Intelligence

Treffrapport

Snön låg vit på taken...

... endast en och annan trekker var vaken. Årets första treff började mysigt denna tidiga, småruggiga februarimorgon då Jan-Erik, som redan börjat ta över kassörsarbetsuppgifterna från John, och jag körde runt i Mölndal och hämtade flera brödbackar med mackor och kanelbullar. Allt för att ni våra kära trekkersmedlemmar ska få en god frukost.

Bakom kulisserna

Själva planeringen för treffen började redan långt före jul 2004. Temat var redan bestämt på ett styrelsemöte tidigare under hösten - en klar publikfavorit förstod vi på reaktionerna som kom på mejlinglistan när temat offentliggjordes. Samtidigt som julklapparna slogs in planerade jag nästa nummer av Communicator. Måste be Annika skriva en ny fanfictionberättelse med Enterprise-anknytning. Ja och Adams teknikhörna kan ju handla om AI i verkligheten - måste kolla om han har några idéer om det. Framsida - ger Erik Hornebrant lite tips på vad som kan passa, det blir Data och AI skrivet binärt. Senare förfinar Erik AI till en bild där man kan ana Data i bokstäverna AI - kolla in programaffischen här bredvid.

Vilka avsnitt ska vi ta?

Dags att bestämma avsnitt. John och jag träffas på Saab där vi jobbade hårt en kväll efter jobbet och plockade fram alla AI-avsnitt i hela Star Trek (och ni som gjorde utslagsfrågan i trivian på treffen vet exakt hur många avsnitt det är!) - och det blev några stycken, hela 30-40. Sen var det bara att sålla. Ska vi ta alla avsnitt med Data? Nja, det går ju inte hur gärna man än vill. Alla hologramavsnitt - för de karaktärer som är hologram är väl artificiellt intelligenta - nej det blir ju också för många. Och de måste ju sparas till Tema Holodäck!

Det svåraste var faktiskt att hitta ett TAS-avsnitt som passade men till slut hade vi bestämt oss och det fick det bli ett tvärsnitt med avsnitt ur alla kategorier och serier - med tonvikt på The Next Generation. Eftersom vi skulle visa fortsättningen av Enterprise så var det ett par Voyager-avsnitt som fick styka på foten. Sen var det bara att skriva avsnittsbeskrivningar och lägga ut allt på hemsidan.

Ökar era triviakunskaper också?

Dags att skriva programbladet, som alla väl köper minst 2 ex av? Större chans att vinna då, ju. Ber också Per Åkerman och Jan-Erik Sjödin att fixa en trivia. För vad är väl en treff utan en chans att få testa sina kunskaper i viktig Star Trek-trivia! Visst märker ni väl också att trots att trivian är svår så lagras det mer och mer(o)väsentligtrivia i våra icke-AI-hjärnceller, vare sig vi vill det eller ej. Det är en biverkning av för mycket Star Trek-tittande.

Engineering on the bridge

Jag missade förhandsvisningen av Staffan Falkenströms fina trailers, som brukar visas speciellt för styrelsen och medhjälpare innan själva treffen kör igång. Se där - bara för att få se dem först är väl ett skäl att anmäla sig som medhjälpare! Snälla Mippen i Engineering lovade dock att köra en specialvisning bara för mig. Jag trodde förstås att det skulle ske på monitorn inne i teknikrummet, men det blev på den stora duken till min och allas förtjusning! Vi hann precis före första insläpp. En eloge till Engineering som var så nöjda med sin bakre brygga på nya treffbion Möllan.

Vad gör en redaktör mer, då?

Resten av dagens redaktörsarbete består av att mingla med folk och intervjua lite obemärkt genom att småprata med besökarna, fota och sist men inte minst: rätta trivian. Denna gång hade jag lyckats glömma svaren hemma men jag ringde och väckte en sjuk stackars Erik som snällt sms:ade svaren.

Det var min sista dag i styrelsen och det kändes lite konstigt och sjönk väl in först när jag, tillsammans med övriga "gamla styrelsen", fick en fin bukett tulpaner av nya ordföranden. En mycket trevlig gest som uppskattades mycket (ja, jag älskar blommor).

Med gott samvete kunde jag åka hem lite tidigare än vanligt. Var hemma 22:00 istället för 02:30 som jag brukar och uppdaterade hemsidan med de viktigaste uppgifterna och avslutade med att läsa i senaste Star Trek-boken "A Time to be Born".

Anita Thåström

--

Vem är folk?

Den här gången hölls treffen i Mölndal och snön singlade vänligt ner som ett "välkommen till förorten". Biografen heter Möllan och ligger i bredvid biblioteket Mölndals Folkets Hus.

Eftersom det heter Folkets Hus är nog inte robotar välkomna -- eller är robotar också folk? Vad händer om någon har ett konstgjort hjärta, artificiella ben, talsyntes à la Hawking, glasögon à la Geordi och elektroder i hjärnan -- är man folk då? Eller är man bara en mekanisk infiltratör?

I dagens kanske starkaste avsnitt, fick Data bevisa inte bara att han var levande, utan till och med att han var en fullvärdig medborgare. Då kunde han kanske känna sig som folk ifall han slog på känslochipset.

En av de röda trådarna i Star Trek är konstiga människor som man gärna utesluter. "It's life, Jim, but not as we know it" betyder för mig att man måste respektera alla, till och med konstigt folk som inte gillar Star Trek.

Men var går gränsen mellan folk och liv, eller finns en gräns över huvudtaget? I ett av avsnitten fick besättningen på Enterprise D inte rensa ut ohyra ur datorn eftersom det var levande. Så snäll är minsann inte jag. Jag rensar obarmhärtigt ut allt smuts, kryp och flygfän ur mina skåp.

Om du inte kunde vara med, se på avsnitten och få dig lite funderingar till livs! De små AI-sarna var lustiga att se när de tog sig genom livets vedermödor. Att apparater kan vara gulliga är ett trevligt synsätt och, måste jag säga, välkommet bland allt snack om att teknik är svårt och omänskligt.

Jag läste att Jonathan Frakes, som inte bara spelar Riker utan regisserar avsnitt också, tyckte att robotarna i Prototype såg lite burkiga och plåtiga ut, men jag tycker de är klassiska. Frakes borde verkligen ha kommit på vår treff så han kunde se hur bra det är att vara en burkig robot. Så bra att man till och med kan charma en passionerad men svårfångad klingonska.

Biografrecension

Tillbaka till Möllan! Det var första gången vi var där, och allt löpte bra vad jag kunde se. Det löpte extra bra när jag fick i mig kaffe och goda kanelbullar från biljettluckans lilla servering. Det var många som satt vid borden utanför och pratade.

När jag gick med i WCT hade jag ingen TV, så jag tänkte inte så mycket på bildkvaliteten på Draken, där treffarna hölls på den tiden. Nu har jag en TV, och jag kan skriva under på att Star Trek på bio är bättre -- inte bara för gemenskapen och gemyten, utan för det tekniska. Bilden är tydligare och ljudet är större. Och handen på hjärtat: vem har en sån stor specialduk hemma.

Erik Sandblom

---

Årsmöte hölls

Under dagen hölls också WCTs årsmöte där ny styrelse för2005 valdes och det beslutades att föreningen återtar sitt gamla namn: West Coast Trekkers.

--

Vilka vann treffens stora tävlingar?

Triviavinnare: Jonny Bogren
Vinnare av kostymtävlingen: Anne-Lee Anderson
Fanart-vinnare: Conny Jonasson
Grattis! Bra jobbat!

--

Citat

Några citat från ett av treffens viktigaste avsnitt:
The Measure of a Man, Datahamnar i rättsalen för att utröna om en android har rättigheter.

Bruce Maddox: "How have you been, Data?"
Data: "My condition does not alter with the passage of time."

Riker: "You are a wise man, my friend."
Data: "Not yet, sir. But with your help, I am learning."

Capt. Philipa Louvois: "Data is a toaster."

Guinan: "There have always been disposable creatures."

Picard: "Your Honor, Starfleet was founded to seek out new life. (Points at Data) Well *there* it sits!"
Capt. Philipa Louvois: "It is the judgement of this court that Lieutenant Commander Data has the freedom to choose."

Datum: 
26 februari, 2005
Lokal: 
Biograf Möllan