Star Treff 35: Home is Where I Parked My Shuttle

Treffrapport

En tidig vårdag 2006...

... en mycket, mycket tidig vårdag (så tidig att det fortfarande var mitt i vintern och 10 grader kallt), var det äntligen dags för en ny Star Treff. Jublileumsåret börjar bra och alla kände sig som "Hemma - är där jag parkerade min skyttel".

 

Årsmötet valde en ny styrelse, där Erik Hornebrant är ny styrelsemedlem och Helena Karlsson avgick (Helena ska vara mammaledig för Alvar nu). För övrigt består styrelsen av samma medlemmar som ingick i Styrelsen 2005.

Fanart-tävlingen vanns av Michael Collin som hade gjort en väldigt fin "mini-bat'leth" i äkta silver.

Anita Thåström vann triviatävlingen och blev väldigt glad för alla priserna, allra mest för den intressanta, glassiga tidningen om filmen Serenity!

Vinnare i kostymtävlingen blev Mattias Svenningsson som äntligen vann för sin fina Enterprise-uniform.

Anita Thåström
ro@trekkers.se

---

Treffkrönika

En härligt gnistrande vinterdag. Vad ska man göra idag? Hm, kanske ge sig ut och åka skidor med varm choklad och ostfrallor i ryggsäcken. Nä - för hurtigt. Plugga till tentan på tisdag? Nej, såklart finns det bara ett alternativ denna härliga lördag, och det är att gå på Star Treff på Möllan. Och om man ens funderade på att gå någon annanstans så bör det ha varit till Svenska Mässan där man kunde få sig en hälsosam dos av scifi och fantasy. (Jag gjorde valet lätt och gick på treff på lördagen och Svenska Mässan på söndagen.)

Lördagens tema var tankeväckande. Många av avsnitten hade klara associationer till hemlängtan. Denna känsla av total övergivenhet som kan drabba även den bäste om man skulle råka befinna sig någon annanstans än där man har sina bopålar. Man kan vakna mitt i natten och känna en oemotståndlig lust att sticka iväg till närmsta station för att ta tåget hem. Istället kurar man ihop sig under täcket, känner sig som mest ensam i hela världen, kramar om kudden extra hårt och bestämmer sig för att imorgon ska jag ta och ringa hem.

Vad är det då som definierar ”hemma”? Ja, är man Borg så är det ju deltakvadranten, vilket vi fick se i Enterpriseavsnittet Regeneration. Där har vi några med svår hemlängtan. Och ringde hem gjorde de också! ”Tur” för oss att ett subspacemeddelande tar sådär tvåhundra år på sig att nå fram...

Annars kan hemma vara där man har sina rötter rent kulturellt och historiskt. Släktforskning håller alltid en viss nivå av popularitet. Många är intresserade av att reda ut var man kommer ifrån och kanske också bättre förstå varför man är som man är. Det bästa är om man har en del kriminella typer i släkten för dem står det oftast lite mer om i kyrkböckerna.

Chakotay lyckas hitta en del av sin släkthistoria där ute i rymden när han träffar på ”the Sky Spirits” i Voyageravsnittet Tattoo.

Seder och bruk kan som bekant skilja sig åt en hel del mellan olika platser vilket vi får ett mycket bra exempel på när vi får följa med Quark hem till Ferenginar där mycket ter sig konstigt för en människa. Och att få se Spock bli, med vulkanska mått mätt, alldeles vild och galen i TOS-avsnittet All Our Yesterdays ger en antydan om hur vulkanerna kan ha varit för några tusen år sedan.

På det stora hela var det en ovanligt bra treff vad gäller blandningen av avsnitten. Vi fick både känna att det inte alltid är hemma bäst men vi fick också en dos av ”theres no place like home”.

Treffen avslutades med det, i mitt tycke, magnifika dubbelavsnittet Endgame där Voyager tar sig hem till jorden igen. Jag måste erkänna att det definitivt finns med på min topp-tiolista.

Det finns bara ett fel med att en treff tar slut och det är att det blir så långt till nästa.

Väl mött tills nästa treff och ”Live long and prosper”!

Maria Bylund
kehleyr@trekkers.se

Vinnarlista

Böcker
#712 - Mattias Svenninsson
#2246 - Alexander Melander
#1163 - Johan Klockars
#1915 - Göran Arvidsson
#146 - Patrik Centerwall

Första ST-tidning
#304 - Thomas Puhang

SF-bok
#1371 - Ralph Andersson
#2618 - Helena Kiel
#2687 - Martin Alowersson
#2697 - Dennis Hansson
#71 - Ludwig Kjellström
#2304 - Daniel Svedlund
#2088 - Peter Brusehed

Activision
#2748 - Elin Sandberg
#712 - Mattias Svenningsson
#1163 - Johan Klockars

Serenitytidning
#2669 - Simon Svensson
#2355 - Johan Olsson
#2697 - Dennis Hansson
#473 - Lorry Junholt
#8 - Anita Thåström #2748 - ?

Böcker
#356 - Pia Steen
#2246 - Alexander Melander
#668 - Björn Hansson
#2445 - Anne Lee Andersson
#1296 - Per-Anders Welz
#2088 - Peter Brusehed
#2776 - Nina Gabrielsson, 2 ggr
#2701 - Conny Jonasson

SF-bok
#304 - Thomas Puhang
#959 - Erik Sandblom

FanArt
#2315 - Michael Collin

Trivia
#8 - Anita Thåström

Kostymvinnare
#712 - Mattias Svenningsson

Övriga deltagare i kostymtävlingen:
#2701 - Conny Jonasson
#2445 - Anne Lee Andersson
#2296 - Andrea Eliasson)

Datum: 
4 mars, 2006
Lokal: 
Biograf Möllan