Star Treff 36 - Dr Soong/Dr Zimmerman

Treffrapport

En mysig sommargrön lördag 2006...

... var det dags för treff igen. Härligt! Denna gång var fokus satt på Brent Spiner och Robert Picardo eller som de mera är kända som: Dr Soong, Data, Lore, Dr Zimmerman och Holodoc. Vi fick se flera riktigt bra Enterprise-avsnitt från den fjärde och sista säsongen, TNG-avsnitt där Brent spelar mot sig själv och till sist några klassiska Voyager-avsnitt där Robert Picardo får excellera och skälla på sig själv.

Anita Thåström
ro@trekkers.se

---

Dagens tema spände, sitt fantasilösa namn till trots, över ett antal mycket spännande och händelserika avsnitt som lockade en trogen skara till Möllan denna fina sommardag.

Dagen började med ytterligare en förklaring till varför genetiskt förbättrade människor inte är en så bra idé. Vi fick dessutom reda på anledningen till varför klingonerna i TOS ser ut som de gör och anledningen till att de, som Worf säger i ’Trials and Tribble-ations’, inte vill prata om det. Inte nog med detta, vi träffade även på en förfader till Dr. Noonien Soong vid namn Arik Soong, som när hans försök med genetiskt förbättrade människor inte slog så väl ut, började fundera på artificiell intelligens istället...

Dessa Enterprise-avsnitt var hämtade från den fjärde säsongen vilken har flera andra ”förklarande” avsnitt. Dessa handlar dock oftast om olika tidigare skeenden i Enterprise som kanske inte alltid varit helt logiska, sett ur ett Star Trek-perspektiv...

Ett tema som annars kunde skönjas i dagens avsnitt var etiska och moraliska överväganden på olika nivåer. Genetiskt förbättrad betyder inte bättre, men det finns alltid gråzoner, vilket Dr. Bashir har varit mycket medveten om större delen av sitt liv. Samtidigt förstår man efter att ha träffat Khan och hans efterföljare i Enterprise varför Federationen har förbjudit genetisk manipulation. Det slutar ju inte alltid lyckligt.

Data brottades med frågan om man ska berätta något livsomvälvande för en person som är ovetande, när han själv möter sin ”mamma” och inser vissa sanningar om henne som hon inte själv är medveten om.

Under dagen var det även dags för ett extra årsmöte för att godkänna de reviderade stadgarna som antogs vid ordinarie årsmöte i februari. Dessutom var det fyllnadsval till styrelsen där Karin Hallgren valdes in istället för Thomas Svensson. Thomas avtackades med applåder och blommor.

Som vanligt var det en mycket trevlig och händelserik dag med Star Trek!

Vi ses i september!

Louise Löwenspets
kira@trekkers.se

Datum: 
2 juni, 2006
Lokal: 
Biograf Möllan