Star Treff 37: 10-årsjubileum

Treffrapport

Alla filmerna på Draken

Fredag-Söndag 15-17 september 2006

Vi började fira redan för länge sedan...

... Star Treff 97 tror jag, redan innan den var över ville man se alla filmerna på Draken igen och nu... 9 år och ytterliga 2 filmer senare var det äntligen dags.

Läs berättelsen om hur det ledde till Draken i Från soffan till Draken!

Endast Star Trek på Draken kan få upp mig tidigt en söndag morgon - och nu var man ju extra trött efter festen... Romulan Ale, "should be illegal"...

Anita Thåström
ro@trekkers.se

Treffkrönika

 

Fredag 15 september

Så hade det äntligen blivit dags för föreningens stora jubileumshelg. Efter mycket planerande och fixande var det dags att slå upp portarna på Draken och släppa in de första besökarna. Det visade sig att det faktiskt blev lång kö från Drakens biljettkontor och ut genom dörrarna – något som (tyvärr) inte upplevts på flera år under WCTs treffar.
De som hade betalt förköp fick en fin bricka med en bugande Spock, MAD-varianten, sitt namn och medlemsnummer på och därtill ett band från Paramount att hänga det i. Vilket verkade bli en mycket uppskattad liten accessoar under helgen. Man kände sig som värsta VIP-gästen när man gick ut på stan med sin fina bricka.
Det var, utöver de drygt 170 förköpen, även många som valde att köpa biljett på plats, både endagspass och hela helgpass. Pia och Patrik hade mycket att göra de första timmarna, med att pricka av och uppdatera register samt skriva in nya medlemmar.
Uppe på övervåningen var det full fart sedan länge. SF-bokhandeln, en av våra sponsorer, var tidigt på plats och hade plockat med sig hela lagret av Star Trek-prylar. Även styrelsen och medhjälpare jobbade hårt in i det sista med att vika program och, i Patrik Centerwalls fall, lägga sista handen vid WCTs Jubileumsbok, vilken fanns till försäljning under hela helgen. Programmen gick i vanlig ordning åt och helgen till ära (det var ju ändå valhelg någonstans ute i verkligheten…) fanns det även en ’Spock for President’-pin att köpa.
Klockan närmade sig 17.00 och det officiella öppnandet av jubileet drog allt närmre, dörrarna till salongen öppnades och folkmassan tog plats i Drakens bekväma biofåtöljer. Ivrigt väntande på att få den där första glimten av rymdskeppet Enterprise.
Innan det var dags att säga ”Engage” hälsade ordförande Louise Ulriksson alla varmt välkomna till detta dubbla jubileum och vi visste alla att det skulle bli en lång och rolig helg i sällskap med våra vänner inom Starfleet och Federationen. Sen var det äntligen dags för den första filmen.
Under tiden som filmen pågick var det viss aktivitet utanför salongen. Underligt nog var foajén i stort sett tom, något den skulle fortsätta att vara under nästan hela helgen när det var filmvisning. De som har varit på någon av de ”vanliga” treffarna och vågat sig ut under filmvisningens gång kan intyga att detta i sig är ett mycket ovanligt fenomen. Ofta sitter det folk utanför och diskuterar eller spelar spel under de avsnitt de kanske inte riktigt känner för att se igen. Så var inte fallet under den här treffen. Det verkade inte finnas några filmer som folk inte ville se.
Efter den första filmen kom folk ut och ville få sig något till livs. Det visade sig då att det inte fanns någon servering på Draken utan att man var tvungen att snabbt skynda iväg till Järntorget för att kunna äta. Under kvällens gång blev detta dock åtgärdat när föreningsstyrelsen, våra hjältar, snabbt arrangerade ett provisoriskt kafé med kaffe och lite annat smått och gott.
Filmerna kom verkligen till sin rätt på Drakens stora duk. Man kunde se detaljer som man aldrig sett på sin egen lilla TV-skärm – man såg ådrorna pulsera i tinningarna när Kirk skrek ut sin ilska över Kha(aaaaaaaaaa)n, såg detaljer på skeppen man aldrig sett förut, och jag insåg att det verkligen är så här filmerna borde ses varje gång. Nu gäller det bara att finna någon som är beredd att hyra Draken så fort jag vill se en Star Trek-film…
Kvällen kom till sitt slut efter den tredje filmen när Spock äntligen var återfunnen och man kunde gå hemåt med huvudet fullt av rymdskepp, klingoner, genmanipulerade övermänniskor och känslan av vänskap som överlever allt.

Lördag 16 september

Som tur var skulle filmvisningen inte börja förrän klockan elva på lördagsförmiddagen så man hade ändå lite tid att sova och bearbeta intrycken av den första dagen. Redan klockan tio öppnade portarna för de av oss som inte riktigt klarade av att hålla oss borta från all denna Trek. Under den första timmen var det återigen ganska mycket att göra i biljettluckan, det fortsatte att komma sprillans nya medlemmar och flera gamla medlemmar som löste dagspass för lördagen.
I väntan på att klockan skulle bli elva kunde man gå runt och läsa alla de Sev Trek-strippar som i vanlig ordning satt uppsatta både här och där i Drakens trapphall och foajé. Sev Trek är en australiensisk parodi på Star Trek. Alla karaktärer känns lätt igen, men de är samtidigt en smula mer ”renodlade” än vad de är i Star Trek. Man kan även få en överblick över vilka knappar som finns på en tricorder, ”plot hole-eliminator” och allt vad det är…
De som dekorerat Draken hade även letat upp de gamla (och nya) fotokollagen över de treffar som varit. Det är mycket intressant att se vad som har hänt under de gångna tio åren. Återuppliva gamla minnen, alternativt gräma sig över alla treffar man missat på grund av att någon nära släkting envisats med att gifta sig, fylla jämnt eller något annat lika olämpligt på just en treffhelg.
Under lördagen hade även en ny sponsor, sprillans nya Rash, kommit dit. De sålde allt från serietidningar (Fantastic Four, manga mm) till T-shirts både med ren Star Trek-anknytning och med annat. SF-bokhandeln och Rash hade mycket folk som handlade så fort det blev en paus i filmvisningen.
Hade man en estetisk sida kunde man beundra den kombinerade Fan Art-utställningen/-tävlingen. Där fanns både gamla och nya Fan Art-bidrag som gjorde att den mindre estetiskt begåvade undrade hur man kan åstadkomma sådana saker… Jag får väl erkänna att min favorit alltid har varit Klingonsylten. Jag tycker den är mycket fyndig. Förresten vart tog de tjusiga muffinsen vägen? De med Star Trek-emblemet i gul sockerglasyr på.
Filmvisningen, ja. Dagen började med ”The Voyage Home” och den var och är fortfarande mycket sevärd, än mer så på storduk. Fortfarande är det en av mina favoritscener när Chekov börjar, med kraftig rysk brytning, fråga passerande San Fransisco-bor var han kan finna ’nuclear wessels’…
Föreningens kafé var i full gång under lördagen med kaffe, te, baguetter, bullar med mera. Det var, om man ska döma av hur många som alltid verkade flockas runt de borden i pausen, ett mycket uppskattat inslag. Om man vågade sig ut på Järntorget för att få sig något till livs möttes man av allehanda valmöten och politiker som var inne på slutspurten inför söndagens val.
Magnus Hedqvist fortsatte sin konferenciersbana med uppskattade mellansnack. Många fina priser till utlottning fanns det också. Ett litet lustigt fenomen var att priserna på något sätt förökade sig när ingen tittade på. Publiken började nästan tro att det var som med tribblarna att om man matar de så blir det fler. Var det någon som matade priserna när vi inte såg? Är det så man ska göra för att få fler priser till utlottningarna i fortsättningen?
Vi får inte heller glömma jubleumstrailern som allas vår Staffan Falkenström hade åstadkommit. Den visades tyvärr alldeles för lite under helgen.
I den sista pausen hade så det utlovade Twister-spelet rullats ut och det var några modiga själar som vågade sig fram för att delta i detta balansprövande spel. Twistermattan hade några i mitt tycke annorlunda inslag. Bakgrunden var svart och man kunde se små rymdskepp och skyttlar flyga mellan de färgade kloten/planeterna. Vår mångkunniga ordförande berättade att medan hon undersökt fenomenet Twister upptäckt att det finns twistertävlingar med twistermattor stora som fotbollsplaner. Tänk vad mycket underliga hobbyer och människor det finns…
Under lördagseftermiddagen/-kvällen var det också dags för Fan Art-vinnare att koras och kostymtävlingen att avgöras. Fan Arten vanns av Jenny Danielsbacka som med bistånd av sonen hade åstadkommit pärlplattor med Star Trek-motiv. Kostymtävlingen vanns av Helena Kiel som hade ”byggt” en dräkt vilken gjorde henne till en ’Chrystal Entity’. Vi som inte har lika mycket fantasi undrar hur man ska göra för att komma på något lika bra till nästa treff.
Lördagskvällen avslutades med en hejdundrande Star Fest. Vi blev runt 120 personer som tog oss vidare till festlokalen vid Chapmans Torg och den stundande festen. Väl där var det många som gick omkring med glas med en misstänkt blåaktig dryck. Vad har WCT för kontakter egentligen om de lyckades få tag på Romulan Ale? Är inte den förbjuden? Dessutom konstaterade ju Kirk att man inte borde servera Romulan Ale på dylika tillställningar. Fast det verkar som om det gick bra i alla fall.
Förutom den blåa drycken (och en massa annan dricka) fanns det mängder med mat att äta. Det var inte mycket för en klingon att sätta tänderna i då det mesta var tillagat. Som tur var dök det inte upp några klingoner på festen, även om det nog kunde blivit en ännu intressantare tillställning då speciellt med tanke på att det fanns Romulan Ale…
Det blev i alla fall en lång och trevlig fest med massor av god mat och dryck, twisterspelet kom fram igen och den här gången var det fler modiga deltagare. Kunde det ha något att göra med alen?
Styrelsen passade även på att tacka alla som jobbat hårt för föreningen under de gångna åren. De ur den ursprungliga styrelsen som var där fick en extra stor applåd. Dessutom fick vi se en glimt av alla de medhjälpare som finns i föreningen. Det visade sig att många av festdeltagarna på ett eller annat sätt hade hjälpt till vid något av föreningens arrangemang.
Festen rundades av fram mot 1.30 och strax före klockan två lämnade de sista av oss festlokalen för att ta oss hemåt och sova några timmar inför söndagens avslutande filmer.

Söndag 17 september

Återigen började filmvisningen klockan elva och Draken öppnades för massorna klockan tio. Ytterligare några nya medlemmar hade letat sig till Draken och de allra flesta av dem som blivit medlemmar under fredagen och lördagen passade på att dyka upp för söndagens filmer.
Det är klart, det ska ju mycket till för att man ska vilja missa ’First Contact’ på storduk och jag var inget undantag när jag bänkade mig för att njuta av Picard vs. Borg Queen.
Utanför salongen var biografen Draken en lugn plats. De som inte orkade sitta upp (!) låg och slumrade på sofforna utanför och för första gången var det faktiskt lite folk där ute som inte hörde till ”kassavakternas” skara. Det var i och för sig mestadels styrelsefolk som säkerligen började känna av att årets största arrangemang snart skulle vara över och att de äntligen skulle kunna sova utan att fundera på vad de glömt att förbereda.
Under helgen hade man kunnat fylla i och lämna in trivian. Triviasvaren visades den här gången på bioduken så att alla kunde se alla svarsalternativen samt de rätta svaren. När det så äntligen var dags att avslöja vinnaren visade det sig vara inte mindre än tre personer som lyckats få alla rätt, inklusive utslagsfrågan. Antingen har föreningen ett gäng nya triviaskapare i sin mitt, eller så var det någon som passat på att leta svar under de mörka nätterna…
I vilket fall som helst kunde det tydligen inte bli tre vinnare utan Magnus hade en ny utslagsfråga till hands. Denna gång handlade det om hur många det var som betalat förköp till jubileet, men inte brytt sig om att dyka upp under detsamma. Det var hela 20 stycken som valt att stödja föreningens arrangemang på detta sätt och den av de tre som lyckades gissa närmst var Thorbjörn Engdahl som till sist blev Jubileumstreffens triviavinnare.
Sen var det dags för den tionde och sista filmen för den här gången. ’Nemesis’ med sina kloner och självuppoffring. Det blev en spektakulär avslutning på helgen och de goda lyckades än en gång vinna och vår kvadrant i galaxen fortsätter att vara en frihetens högborg.
Runt klockan 18 på söndagskvällen så kom man ut från biosalongen för sista gången under den här treffen. Då hade styrelsen och medhjälparna hunnit städat undan alla spår av Sev Trek, pappfigurer och försäljning och foajén hade återigen förvandlats till en vanlig ödslig biofoajé. Den fina brickan som hade fått en att känna sig så speciell hela helgen fick nu plockas av.
Vi väntar nu alla spänt på vad som kommer att hända under föreningens 15-årsjubileum, tillika Star Treks 45-årsjublieum för att inte tala om vad som händer om tio år… Äsch det här var ju en så helt fantastisk helg att jag tycker att vi inför jubileum åtminstone vart annat år. Eller kanske varje år. Eller kanske flera gånger om året. Världen skulle säkert bli en mycket bättre plats att leva på om alla firade Star Trek-jubileum lite oftare!

Live long and prosper.

Maria Bylund
kehleyr@trekkers.se

Datum: 
15 september, 2006
Lokal: 
Draken