Star Treff 40: Mirror Universe

Treffrapport

 

Lördagen den 26 maj, 2007 var det dags för Mirror Universe. När Star Trek går förbi The Final Frontier? Spock i bockskägg och Uhura i en minimal "bikini-uniform" eller Kira i läder. Ja, Mirror Universe har en speciell plats i våra hjärtan - Star Trek med lite "edge". Intressanta avsnitt ur många aspekter. Finns det parallella universum?

Anita Thåström
ro@trekkers.se

Treffkrönika

Spegel, spegel…40_001mirroruniverse

Den mörka sidan av oss människor (och alla andra folkslag i universum) har alltid varit en källa till fascination. Vi vet så väl vad som är rätt och fel men ibland önskar vi att vi kunde få släppa loss den där andra sidan av oss och få leva ut våra mörkare fantasier. Vem har inte någon gång önskat att man vågade vara riktigt elak mot någon som man stör sig på? Och då menar jag inte små spratt som man spelar varandra när man är på läger, typ tandkräm på kudden eller knäckebröd i sovsäcken. Nej, ibland önskar man att man var en klingon och fick ge någon rejält på nöten. Alternativt att man kunde kasta en gruvlig förbannelse över den där idioten till chef, pojk-/flickvän etc. som får denna att under svåra plågor lida för all framtid, MOAHAHAHAHAAA… (elakt filmskratt à la Chaotica).

Skådespelare i serier brukar tycka att det är väldigt roligt att få spela den mörka sidan av sin karaktär. Säg den såpa som inte har använt sig av en försvarlig mängd onda tvillingar där skådespelarna ifråga med stor förtjusning fått gotta sig åt ondskefulla intriger och sprida giftigt elaka repliker runt omkring sig. Dessutom är det oftast de snällaste karaktärerna som blir drabbade av att deras onda tvilling dyker upp vilket gör det extra spännande att få spela elak.

När man dessutom kan blanda in lite förvirrande alternativa tidslinjer i parallella universum, som i Star Trek, får man underhållning på hög nivå. Bara att få se Spock med skägg i Mirror Mirror gör det värt att titta på avsnittet. Fast så värst elak är han ju inte ens här.

En annan sak förutom att de elaka brukar få skägg (i alla fall männen) är att de onda brukar få mycket snyggare uniformer. Det är lite annan klass på uniformssnittet. Om man jämför de vanliga blå overallerna med de uniformer som förekommer i den här treffens dubbelavsnitt av Enterprise, så vinner uniformerna varje gång. Det enda som känns lite onödigt är T´Pols mycket nakna mage.

När DS9 började produceras var en av tankarna bakom serien att man skulle utnyttja det faktum att de inte flängde omkring i galaxen och gjorde nedslag här och där för att sedan lämna respektive planet åt sitt öde. Handlingar och beslut i ett avsnitt tilläts istället få konsekvenser senare i serien. Man fick genom detta fler röda trådar och kunde även följa upp historier på ett annat sätt.

Detta resulterade bland annat i avsnitten om spegeluniversum. Man ville visa vad som kan hända när tidslinjen aningslöst påverkas. Kirk påverkar Spock till att starta revolution och vips ser framtiden helt annorlunda ut. Hade han vetat att människorna skulle sluta som slavar åt Alliansen hade han kanske tänkt sig för både en och två gånger. Fast Kiras läderutstyrsel kunde nog ha fått honom att sluta tänka helt.

I slutändan får man väl ändå konstatera att den här typen av avsnitt oftast är både roligare och mer spännande, med stiligare uniformer och fler skägg. Det gäller bara att inte starta revolution så våra barnbarn måste åka dit och reda upp röran efter oss.

Maria Bylund

kehleyr@trekkers.se

 

 

Fixa din egen Mirror T-shirt

40_mirror_logo_erik

Så här gör du:

Skaffa först papper för textil-tryck. Det finns i de flesta affärer som har kontorsmaterial och i hobbyaffärer. Tänk på att det finns olika papper beroende på om man ska trycka på vit tröja eller på svart/färgad tröja.

Läs igenom instruktionerna noga för hur du skall göra. Vissa papper skall du skriva ut spegelvänt, och på vissa papper skall du skriva ut normalt. Vissa skrivare har också speciella inställningar för sådant papper men dessa inställningar kan automatiskt spegelvända utskriften. Gör en testutskrift på normalt papper om du är osäker på hur din skrivare fungerar.

Loggan hittar du nedan textan. 
En spegelvänd logga också nedan.

Efter att du har skrivit ut skall du klippa ut loggan. Har du skrivit ut på papper som är för svart/färgad tröja så är det pappret vitt och därför behöver du klippa precis i kanterna av loggan för att undvika vita kanter.

Läs instruktionerna för hur du skall stryka på loggan. Använd en vanlig WCT-tröja för att mäta ut ungefär var på din tröja som du skall placera Mirror-loggan.

Lycka till!

 

Loggor

högerklicka och spara ner loggan

40_mirror_logo40_mirrormirror_logo

{phocagallery view=category|categoryid=44|detail=4}

Datum: 
26 maj, 2007
Lokal: 
Biograf Möllan