Star Treff 42: Some Trek About It

Treffrapport

Lördagen den 3 november, 2007 blev det en annorlunda treff på Möllan. Istället för att visa de vanliga avsnitten var det fanfilmer och annat skojigt som dök upp på duken. Allt från fortsättningen på TOS till en skruvad finsk parodi visades för en uppskattande skara. Utförligare treffrapport kommer om några veckor!

Louise Löwenspets
kira@trekkers.se

Treffkrönika: Some Trek About It

En lördagmorgon i november var det dags att återigen styra kosan till Möllan för att se på Star Trek en hel dag i goda vänners lag. Efter 10 år och över 40 treffar med WCT kan det vara dags för ett nytt grepp och då kan man ju alltid göra som gjordes på den senaste treffen – ta in Star Trek-relaterat material som inte är gjort av Paramount. Många olika sorters fanfilmer blev det och det visade sig under dagen att det finns många mycket talangfulla människor runt om i världen som roar sig med att göra både parodier på, och allvarligt menade hyllningar till, Star Trek.

Med ett så annorlunda tema och så annorlunda avsnitt och filmer blev det också mycket och roliga diskussioner i pauserna. New Voyages som är tänkt som den fjärde säsongen av TOS hade tre avsnitt med och många var de som tyckte att varje nytt avsnitt var bättre än det förra. Att det dessutom var med flera gästskådespelare från originalserien gjorde naturligtvis att det blev lite extra roligt att titta på. Dessutom fick man se flera andra fanserier som utspelar sig på olika mer eller mindre kända skepp. Vi fick även chansen att se ett ’away mission’ från en ’redshirts’ synvinkel, vilket visade sig inte vara alltför muntert …

Under dagen passade även en grupp inom WCT passande nog på att bjuda in alla hågade medlemmar att delta i WCT:s eget fanfilmsprojekt, Starship Götheborg. Det fanns en del intresserade som skrev upp sig där och då. Till hösten är det tänkt att vi ska få se deras första verk vilket ska bli spännande.

Den finska (!) parodin Star Wreck var en stor succé. När man väl vant sig vid att de pratade finska (vilket ska erkännas tog lite tid) kom man snabbt in i den engagerande berättelsen om kapten Pirks väg mot rymden…

Dagen avslutades med Galaxy Quest som helt klart håller formen och bara blir bättre för varje gång jag ser den. Bäst blir den när man ser den tillsammans med ett gäng glada trekkers. Jag har försökt se den med ”civila” vänner och de uppskattade den inte lika mycket som trekkers gör. Av någon underlig anledning…

Naturligtvis hann vi under dagen även med en hel rad utlottningar vilka sköttes med den äran av vårt konferencierspar, Magnus Hedqvist och Erik Hornebrant, med benäget bistånd av lottdragerskan Carina.

Förutom de lottade vinsterna fanns det en trivia att lösa och där lämnade WCT:s egen urtrekker Lorry Junholt in det vinnande svaret. Dessutom hanns det med en kostymtävling där fantasin hade flödat hos vinnaren, Annelee Anderson som kom utklädd till Datas katt Spot. En i grunden mycket enkel men ändå effektfull utstyrsel. Utmaningen är väl framme för alla andra till den 1 mars, då det är dags för nästa treff, att plugga Star Trek-fakta/trivia samt att sy den vinnande kostymen. Eller satsa på Fan Art som det ju ska tävlas i då också.

Vi ses då!

Louise Ulriksson

quiet@trekkers.se

{phocagallery view=category|categoryid=46|detail=4}

 

Schema

 

Program Star Trek 42: Some Trek About It

Star Trek: New Voyages - In Harm’s Way

Ett tidsparadox-avsnitt, där Kirk tillsammans med ett skepp från det förflutna med namnet Enterprise är tvungna att förhindra ’Doomsday-krigen’ som aldrig skulle ha ägt rum. Besättningen är återigen tvungna att slåss mot ’Doomsday Machine’. Trivia: Gästskådespelarna Barbara Luna, Malachi Throne och William Windom har alla varit med i olika TOS-avsnitt.

Roddenberry on patrol

Har du funderat på hur Gene Roddenberry fick idén till Star Trek och huvudkaraktärerna? Här får vi följa honom när han jobbade som patrullerande motorcykelpolis. Visst känns väl en del av de personer han möter bekanta? Trivia: Tim Russ (Tuvok) har samlat ett antal av sina vänner och bekanta för att skapa denna hyllning till Gene Roddenberry.

Redshirt Blues

Alla vet vi ju att en ‘redshirt’ inte har så hög överlevnadschans i Star Trek. Men hur mycket känner egentligen de själva till om hur stor deras chanser är. En nybliven ’redshirt’ träffar på en mer härdad kollega på en planet och får flera av sina illusioner krossade

Star Trek: New Voyages - To Serve All My Days

Klingoner hotar Enterprise och Kirk skulle verkligen kunna behöva sin mest erfarne vapenofficer på bryggan. Tyvärr lider han av hastigt åldrande och McCoy har inte funnit någon bot för detta. Trivia: Detta avsnitt är skrivet av D.C. Fontana som skrev många av de gamla TOS-avsnitten. Walter Koenig och Mary Linda Rapelye är gästskådespelare.

The Art Police

’Art Police’ är en särskild grupp inom polisen som jobbar med att ta hand om de konstnärer/artister och/eller deras verk som stör ordningen (läs: någon). Den konst de tar hand om är målningar, teater (pjäser, musikaler och opera), poesi, prosa, mim, fotografi, dans och skulptur.

Star Trek: New Voyages - The World Enough and Time

Ett romulanskt vapentest går snett och fångar Enterprise i en interdimensionell fälla. Sulu anländer och finner sig varande 30 år ur tiden, men han är även nyckeln till att kunna rädda Enterprise och dess besättning innan det är för sent. Trivia: George Takei gästskådespelar.

Starship Farragut

Strax efter att kapten Carter anländer till Farragut beordras han att åka till Diotama III nära den klingonska gränsen. Hans uppdrag är att undersöka vad som hänt med ett skepp och dess ’Commodore’ som försvunnit. Dessutom ska han undersöka om klingonerna har ett nytt och förödande vapen. Trivia: USS Farragut var det första skepp James T. Kirk tjänstgjorde på efter akademin, den här serien är dock samtida med Kirks första femårsuppdrag.

Steam Trek - The Moving Picture

Star Trek som stumfilm! En spännande historia om hur besättningen är tvungna att finna mer bränsle med kort varsel.

Star Trek: Intrepid

Under 2300-talet har en grupp federationsmedborgare slagit sig ner i Charybdissektorn för att starta en koloni. De tycker att USS Intrepids och Starfleets närvaro är lite väl överbeskyddande, men när katastrofen plötsligt drabbar dem visar det sig att de alla behöver varandra.

Futurama - Where No Fan Has Gone Before

Bender, Leela och Fry tillsammans med största delen av TOS-besättning är inför krigsrätt, vi får i återblickar veta vad som lett upp till denna.

The Art Police

Ännu ett avsnitt med våra vänner som bekämpar störande konst.

Stargate SG-1 - The Other Guys

När SG-1-teamet tas tillfånga bestämmer sig de två vetenskapsmännen Coombs och Felger för att själva rädda dem. Frågan är väl vilka det är som behöver räddas.

Star Wreck - In the Pirkinning

Kapten James B. Pirk är fast på Jorden, i Finland, under 2000-talet. Han fördriver tiden på snabbmatsrestauranger och väntar på att mänskligheten ska ge sig ut i rymden. När detta verkar dröja kommer han på en plan.

The Art Police

Mer konstverk som stör ordningen.

Galaxy Quest

Jason Nesmith lever fortfarande stort på sin roll som kapten Quincy Taggart från en TV-serie som lades ner för 20 år sedan. Han och hans medskådespelare åker runt på konvent och klär sig i sina uniformer och drar sina mest kända repliker. En dag dyker det upp några fans som verkar mer besatta än vanligt.

Beskrivningar av Louise Löwenspets.

Datum: 
3 november, 2007
Lokal: 
Biograf Möllan