Star Treff 43: Non-Humanoid Lifeforms

Treffrapport

 

Lördagen den 1 mars 2008 på Biograf Möllan, Mölndal var det dags för årets första treff. Samtidigt var det årsmöte och föreningen fick en ny styrelse:

Carina Berglund, ordförande 
Michael Pettersson, teknikansvarig/vice ordförande
Benjamin Wiegert, sekreterare
Louise Anderson, vice sekreterare
Helena Kiel, kassör/sponsoransvarig
Karin Hallgren, medlemsansvarig
Louise Löwenspets, redaktör
Louise Ulriksson, suppleant
Tony Tömmerås, suppleant
Erik Hornebrant, layoutansvarig/suppleant

Treffen var väldigt kul och så här skrev WCTs redaktör, Louise Löwenspets, innan treffen.

 

Alla olika – alla lika

Intelligent liv finns i alla möjliga färger och former, det får vi se under dagen som ligger framför oss. När man har ett tema som det här så inser man hur futtigt det verkar med den rasism man stöter på i Sverige och på jorden i övrigt. Här lyckas Spock kommunicera med vad som ser ut som en stor sten och inse att den har intelligens och de lyckas dessutom mycket snabbt komma fram till ett sätt att samexistera som gynnar både hortorna och gruvarbetarna. Medan vi på jorden inte ens kan komma överens med våra medmänniskor, som ändå ser ut som vi och fungerar som vi själva. Kanske är det lättare att finna det gemensamma när man enkelt kan se skillnaderna. 

I Star Trek har vi lärt oss att mänskligheten inte slog sig samman och arbetade mot ett gemensamt mål förrän efter ’first contact’ med vulcanerna. Det var när vi såg med egna ögon att mänskligheten inte är det enda intelligenta livet i universum som vi kunde sätta våra egna, förhållandevis små, skiljaktigheter åt sidan. På bara 100 år blev det inte bara fred bland jordens befolkning, dessutom tog vetenskapen bautakliv och utrotade de flesta sjukdomar, fattigdomen och dessutom utvecklades ett flertal smarta teknologier som tjänade mänskligheten.

Det är ju skönt att veta att vi har potentialen att överleva som mänsklighet och dessutom bli starkare, men det kräver också att vi redan nu ser till att börja ta stegen mot den framtiden. Naturligtvis borde vi trekkers vara i framkant i den utvecklingen.

Alltså, ut i verkligheten och gör gott för dina medmänniskor!

Louise Löwenspets

Krönika

It’s life Jim but not as we know it.

Aliens. Vi älskar dem!

Men så har det inte alltid varit. När SF-genren var ny på film var utomjordingarna genomgående elaka och endast ute efter att erövra vår sköna planet. Deras planer var illasinnade och mänskligheten stod inför sin omedelbara undergång. Om det nu berodde på att de elaka utomjordingarna ville åt våra naturresurser eller bara var mordlystna i största allmänhet varierade från gång till gång. De var alltid tekniskt mer avancerade och alltid fula som stryk.

Det som räddade mänskligheten från utrotning var oftast vår förmåga till medmänsklighet och kärlek (Hollywoodslisk på högsta nivå med extra sirap på) eller det faktum att vi var så alldeles outsägligt listiga.

Tack och lov har denna inställning till utomjordingar ändrat sig. Återigen (som i många andra fall) har Star Trek varit en föregångare. Visst förekommer även här aliens med onda avsikter och av moraliskt varierande karaktär, men här finns också en härlig blandning av många andra som är godhjärtade, intelligenta, högteknologiska eller ibland bara annorlunda.

I TOS-avsnitten märks fortfarande den gamla tidens anda. Även om vi numera (då) umgås mer eller mindre vänskapligt med ett litet antal av galaxens invånare, (vulkaner, Orion slavegirls och klingoner t.ex.) finns det ett stort antal som vi ännu inte lärt känna. Där är gott om främmande livsformer som av någon anledning är obegripliga för oss, som Hortan i ”The Devil in the Dark” eller gasvarelsen i ”Obsession”. Skillnaden är att vi inte längre i första hand strävar efter att utplåna det okända, utan istället försöker vi förstå det.

I Enterprise har man frångått denna främlingsfobi trots att serien kronologiskt sett ligger före TOS. Besättningen har ett mer öppet sinne och en nyfikenhet för det nya som inte finns i TOS. Detta speglar mer vår tids anda än den före TOS (vilket ju egentligen är efter vår). (Som Janeway säger: Temporal mechanics give me a headache). Dock kan det uppstå en del dråpliga situationer som när det visar sig att de aliens som hälsar på på Enterprise i avsnittet ”Vox Sola” blivit djupt förolämpade vid besöket då de jämställer att inta måltider med parning, alltså inget man ägnar sig åt offentligt.

I TNG består federationen av så många raser att man får ta till pölar med klägg, riktigt stora tvestjärtar och rymdlevande jättekokosnötter för att hitta obegripliga livsformer. När man ser avsnittet ”Skin of Evil” så skulle man kunna tycka att Tasha Yar borde ha fått ett värdigare slut. De får säga vad de vill om att hon dog i strid i tjänsten, jag personligen tycker inte att det är värdigt att bli dödad av en trögflytande pöl med svart geggamoja.

Utvecklingen inom datoranimering har också bidragit mycket till serier som Star Trek. Utan den teknologin skulle vi inte ha de flygande ”nucleogenic lifeforms” som är med i dubbelavsnittet ”Equinox”, inte heller species 8472 som förgyller några Voyager-avsnitt med sin närvaro. Stort tack till de fantasirika dataprogrammerare som får ägna veckor åt att animera alla dessa non-humanoid lifeforms som vi trekkers så älskar att titta på.

Avslutningsvis kan man konstatera att dagens rymdforskare har hittat ett hundratal planeter ute i vår galax varav de flesta är stora gasklot. Som det ser ut idag verkar det vara ont om planeter av mer solid karaktär, vilket forskarna menar kan vara en förutsättning för att liv ska uppstå. Man får väl hålla med om att giftiga gasatmosfärer kanske inte är den optimala livsmiljön. Men det gör ju att man allvarligt undrar över hur eventuella livsformer, om de nu finns, kommer att se ut och hur vi i så fall ska kommunicera med dem – och framförallt hur vi ska kunna hälsa på varandra. Kanske har Star Trek med alla diverse moln av gas eller energi varit mer profetiska än de visste. Som sagt ”It’s life Jim but not as we know it…”.

Maria Bylund

kehleyr@trekkers.se

{phocagallery view=category|categoryid=47|detail=4}

Schema

 

 

Datum: 
1 mars, 2008
Lokal: 
Biograf Möllan