Star Treff 44: Courtroom Trials

Treffrapport

Lördagen den 17 maj, 2008 på Biograf Möllan, Mölndal var det dags för årets andra treff.

Hmm, en hel dag med rättegångar och rättsprocedurer, hur intressant kan det bli egentligen? Riktigt mycket visade det sig under dagen. Vi fick stifta bekantskap med bl.a. de klingonska och federationens rättsväsenden, det ena kanske i våra ögon är lite mer rättvist än det andra. Men det visade sig också att det alltid finns de som har striktare straff än andra, något som vi tidigare sett i ”Wesley i rabatten”-avsnittet – även om det inte visades under dagen.

Dagen innehöll bl.a. The Menagerie del ett och två (TOS enda dubbelavsnitt kunde vi läsa oss till i programmet) där vi fick träffa captain Pike och återuppleva hans öden och äventyr på Talos IV, ett sätt för Roddenberry att få användning för det material som filmades för TOS första pilotavsnitt The Cage. Det visade sig också att även en så rigid företeelse som rättsväsendet kan visa medkänsla och därigenom bryta mot sina egna lagar och förordningar.

Annars var det många som ställdes inför rätta under dagen och det hela gav upphov till flera intressanta frågeställningar om vad som kan anses vara rätt och fel och vad som är ett skäligt straff för olika brott. Vi lärde oss också att även det mest pålitliga vittne (en dator/ens egna minnen) kan luras/programmeras att ljuga så att det tror sig självt.

Detta leder till frågan om det faktiskt går att ha en helt rättvis rättsprocedur. I de olika upplagorna av ”CSI” brukar de säga att man ska följa bevisen, d.v.s inte bara tro på vad folk säger (som dr. House brukar säga: ”Everybody lies”). Men här är det ju faktiskt frågan om minnen, både det konstgjorda och det biologiska, sådana som inte borde kunna ljuga (i alla fall inte när de återkallas på det sätt som sker här). Om inte Kirk och Picard hade haft Spock och Riker som sina trogna skeppskamrater skulle de ha blivit oskyldigt dömda. Fast man kanske kan säga att det är bevisen som talar här; Spock finner ju bevis på att datainspelningarna har blivit påverkade och Picard kan genom att återskapa händelserna visa på att det inte kan ha gått till så som vittnena ”minns” att det har skett.

Vi kunde även fundera på vad man kan härleda från ett enstaka förlopp när Picard blev mer eller mindre anklagad för högförräderi. Ska man våga säga ifrån när en orättvisa sker om detta leder till att man själv blir anklagad? Nu är ju Picard en sån hyvens kille så han gör det rätta vadän det kan kosta honom själv, men skulle verkligen man själv göra det?

Många frågor och funderingar väcktes under dagen – som sig bör under en Star Treff!

Helena Kiel
spot@trekkers.se

{phocagallery view=category|categoryid=48|detail=4}

Datum: 
17 maj, 2008
Lokal: 
Biograf Möllan