Star Treff 46: Ghosts, Spirits & Horror

Treffrapport

 

Årets sista treff ägde rum lördagen den 15 november, 2008 på Biograf Möllan, Mölndal - samma ställe som sist. Vi börjar bli riktigt inbodda och vana vid vårt kära Möllan nu. Denna lördag verkade dock de flesta se lite rädda ut ;-) - temat skrämde säkert. Star Trek har ju en stor spännvidd i sina berättelser och här hade vi plockat fram de mest spöklika och skräckframkallande avsnitten. De tre häxorna i Catspaw var mina absoluta favoriter. 

Visst är det härligt att sjunka ner i biomörkret och njuta av ett par Enterprise-avsnitt till att börja med. Otroligt bra bild och formatet passar perfekt - spänner över nästan hela bioduken. Heders till "Engineering" som alltid lyckats styra skeppet rätt. Utmärkt jobbat även denna gång.

Anita Thåström

ro@trekkers.se

{phocagallery view=category|categoryid=3|detail=4}

 

Treffkrönika

Så var det dags igen att ställa klockan tidigt på en lördag och ge sig ut, idag i ett så fantastiskt höstväder som bara Göteborg kan erbjuda. Genomblöt kom jag fram till Möllan någon gång strax efter åtta, och möttes av flera glada trekkers som också gett sig ut i morgonregnet (styrelsen och medhjälpare samlas tidigt). Allt eftersom vällde fler och fler in och när det första passet drog igång hade det blivit en alldeles lagom stor skara som samlats för att njuta av de första avsnitten, och stämningen var hög.

Temat för dagen var Ghosts, Spririts & Horror, och enligt mig levde avsnitten mycket väl upp till det. Måhända att jag nu är något mer lättskrämd än genomsnittet, men jag tror nog att de flesta blev i alla fall aningen rädda av mörka planeter, mystiska varelser och underliga och oförklarade fenomen. Och med läskig musik på detta var det nog för att få vem som helst att lyfta ur den mysiga biostolen eller känna hjärtat hoppa över ett slag.

I pauserna var det som alltid mingel med trevliga trekkers, och det verkade som om fler orkade ta sig upp och ut till Mölndal ju längre dagen led för att ansluta sig till treffen. Jag passade på att mingla lite grand, beundra den fina FanArten, där det bland annat fanns tjusiga Star Trek-inspirerade kakor, vilka även fanns till försäljning i Ten Forward. Sedan gjorde jag en snabb inventering av shoppen där det fanns mängder av trevliga böcker för den som ville köpa. I mig frammanade de bara en liten ångestkänsla över att inte ha tillräckligt med tid att läsa dem, hur gärna jag än vill. Jag passade även på att granska de diverse masker som, det Halloween-liknande temat till ära, var placerade över pappfigurernas ansikten. Noterade att detta gjorde att Miles O'Briens ögon såg ut att förfölja en vart man än gick (kanske hade detta med temat att göra… är vår pappfigur besatt?!).

Stämningen i biolokalen blev även den märkbart piggare under dagen och lyftes ytterligare av utlottningar med fina priser. Dessutom startades filmvisningen, återigen för att följa trefftemat, med ett ett halvt-om läskigt, halvt-om sött "Bu!"

På tal om temat, i programmet kunde man läsa att det under hela Star Treks historia bara har gjorts ett sk. helgspecifikt avsnitt (dvs ett avsnitt som anknyter till den storhelg i anslutning till vilket det visas) och det är TOS-avsnittet Catspaw. Annars verkar det ju som om det mer eller mindre är praxis inom amerikansk TV att ha avsnitt med Halloween- respektive jultema.

Bland dagens avsnitt fanns bland annat "Times Arrow", vilket är ett av mina personliga favoriter. Kul! Efter ytterligare en paus med plats för matintag och mingel var det dags för presentationen av Triviavinnaren vilken blev Maria Popov, som lycklig tog emot de fina priserna. Ingen kostymtävling den här gången då den ju bara sker under den första treffen på hösten nu för tiden. Efter ytterligare utlottningar, nu med ny konferencier, vilka naturligtvis åter igen verkade som en stämningshöjare drog filmvisningen igång igen.

Dagen avslutades med det mycket temaenliga Voyager-avsnittet "The Haunting of Deck Twelve" vartefter trötta men glada trekkers strömmade ut ur salongen och ut i natten (förhoppningsvis utan att stöta på alltför många konstiga fenomen på vägen hem…).

Louise Andersson

jadzia@trekkers.se

 

 

Datum: 
15 november, 2008
Lokal: 
Biograf Möllan