Star Treff 47: 47

Treffrapport

 

Så var det då dags. Det som jag inte ens vågat drömma om den där höstdagen för mer än 12 år sedan. Lördagen den 28 februari 2009 var det dags för STAR TREFF 47. Hur fräckt är inte det. Ni vet 47 är ju Star Treks eget 42. Det var också årets första treff och den hölls på Biograf Möllan i Mölndal. En biograf som vi blivit rätt hemmsastadda i nu.

Programkommittén har jobbat hårdare än någonsin och fått ihop ett varierat program. Det blev dock inte hela 47 st avsnitten utan 12 från alla serier.
Mer senare förhoppningsvis. Bilder ska det bli också.

Anita Thåström

{phocagallery view=category|categoryid=51|detail=4}

 

Treffkönika

Numbers

Det finns många tal som har en speciell betydelse. Star Trek har ju under de senaste 20 åren använt sig av 47. Inom kristendomen har vi till exempel treenigheten och Israels tolv stammar. Uttrycket alla goda ting är tre kommer med all sannolikhet härifrån och innan decimalsystemet gjorde sitt definitiva inträde var talbas tolv dominerande. Andra talbaser som används är den binära som används till datorers operativsystem. Det fanns ett förslag på att införa talbas åtta men det slog aldrig igenom som tur är. Fast för att citera Tom Lehrer så är talbas åtta precis som talbas tio om man saknar två fingrar.

Matematiker är, ganska självklart, intresserade av tal. Otaliga är de som suttit och grubblat för att hitta samband och bevis för olika förhållanden. Visste ni att bland de svåraste bevis som finns, är att bevisa att ett plus ett är två? Ett annat tal som fascinerar är talet 0. Tänk att vi fick klara oss ganska så länge utan att kunna beskriva ingenting. Innan jag började på Chalmers tyckte jag att matte var ett nödvändigt ont men jag måste erkänna att ju mer matte man lär sig desto roligare blir det. Konstigt nog brukar folk i min omgivning få något tomt i blicken så fort jag nämner matte…

Geometri och matematik hänger tätt ihop. Man beräknar pi genom att göra ett så kallat instängningsbevis. Från början har man en kvadrat inne i en cirkel och en kvadrat utanför cirkeln. Sedan gör man om kvadraterna till månghörningar och beräknar arean. Ju fler sidor den ursprungliga kvadraten får desto mer lik en cirkel blir den. Till slut har man att 223/71 < pi < 22/7. Pi är ett irrationellt och transcendent tal (googla det om ni är nyfikna) och dyker upp på de mest oväntade ställen vilket gör det till ett av matematikens mer fascinerande tal.

Så återkommer vi då till alla Trekkers favorittal 47. Denna treffs tema var mycket passande samma som numret på treffen det vill säga 47. Någonstans under varje avsnitt dök den magiska siffran upp. (Ett alternativ till en minitreff skulle kunna vara att visa alla avsnitt nr 47.) Frågan är varför 47 är så betydelsefullt i Star Trek. Min egen teori är att det har med Roswell 1947 att göra, men det finns ju även andra teorier (något om att en manusförfattare hade läst för en professor som gillade 47, nej, det är för enkelt…).

Slutligen har vi det gyllene snittet, också kallat det gudomliga förhållandet, som ger ett förhållande ungefär 1,618. Om man använder detta förhållande inom konst, arkitektur m.m. så uppnås fullkomlighet och harmoni. 47 är ett primtal, om man delar det med 1,618 får man 29 som också är ett primtal och dessutom atomnumret för koppar och alla vet vi ju att kapten Janeway dricker mycket kaffe… Alltså hänger Star Trek och gyllene snittet ihop – nu är det bevisat: Star Trek är perfektion!

Live long and prosper.

Maria Bylund

kehleyr@trekkers.se

 

 

Datum: 
28 februari, 2009
Lokal: 
Biograf Möllan