Star Treff 51: Släkten är värst

Treffrapport

I svår snöstorm med mycket sporadisk och ibland obefintlig spårvagnstrafik lyckades jag och mina två äldsta barn ta oss till årets första treff. Tio minuter försenade, trots en ursprunglig marginal på en timma, kunde vi frusna slinka in i det tack och lov väl uppvärmda biomörkret och ta plats. Då och då kommer treffteman av en mer allvarlig karaktär som på denna treff och jag tror att ganska många trekkers har sina favoriter bland den här typen av avsnitt. De ger djup åt karaktärerna och får dem att kännas ännu mera verkliga. Syskonkärlek är något märkligt. Denna uppsjö av små konflikter som uppstår ur tomma intet gång på gång. Alla känner sig lika orättvist behandlade och vägrar att försöka se saken från de andras perspektiv. Ändå är det syskonen som alltid ställer upp när det verkligen behövs. Som instinktivt förstår att den här gången är det allvar och villigt sträcker ut en hand för att stödja. Riktigt lika enkelt är det inte när ett barn upplever att en förälder har svikit. Klyftan som måste överbryggas här är mycket bredare och djupare. När barnen ställer till det ställer föräldrarna upp men ett barn som inte kan eller vill förstå föräldrarnas skäl brukar ha mycket svårare att förlåta. Men blod är tjockare än vatten, flockinstinkten är stark och behovet av samhörighet kan många gånger övervinna de största hinder. Denna treff innehöll förutom en mängd avsnitt även årsmötet och det är hemskt trevligt att vara med i en förening där alla är så likatänkande att punkterna kan avhandlas raskt och effektivt. Enda gruset i maskineriet var när nästa års valberedning skulle väljas vilket visade sig besvärligt. Ett förslag var att helt enkelt låta alla sitta kvar i salongen till nästa års första treff. En anledning till att förslaget inte bifölls var att mötet insåg att det skulle bli alldeles för dyrt att hyra biografen dygnet runt ett helt år och som tur var togs detta förslag inte allvarligt och även en valberedning kunde väljas så småningom. Krönikören vill härmed passa på att gratulera WCT:s nya ordföranden Tony Tömmerås samt resten av styrelsen. Årets Fan Art tävling hålls också av tradition på årets första treff. Vinnaren, Karin My Andersson, hade helt klart förbättrat ett antal Barbie-dockor genom att göra om dessa till Star Trek relaterade figurer. Ordlekarna, Tossie (med pojkvän) och Borgie (ruler of universe) gjorde inte bidraget sämre. Grattis Karin! Dagens bästa avsnitt enligt min och barnens åsikt är avsnittet där doktorn skaffar holodäcksfamilj för att bättre förstå sina patienter. Den sirapssöta idyllen blir dock allt annat än lätthanterlig när B’Elanna ändrar några parametrar för att göra familjen mer familjelik. Det var tur att det var ett avsnitt till efter detta eftersom jag behövde en stund att torka tårarna. Känslomässigt djupt berörda av dagens avsnitt gick vi ut i Göteborgsnatten med hopp om att hitta en spårvagn som kunde ta oss hem. Maria Bylund

En ny styrelse valdes på årsmötet

Tony Tömmerås - ordförande Ola Sandberg - vice ordförande Benjamin Wiegert - sekreterare, teknikansvarig Patrik Börjesson - vice sekreterare Karin Hallberg - medlemsansvarig, sponsoransvarig Louise Löwenspets - redaktör Helene Martinsson - treffvärd Emma Nordström - kassör Viktor Ahlqvist - vice teknikansvarig (suppleant) Louise Ulriksson (suppleant)

Schema

ENT 2:20 Horizon Travis Mayweather tar ledigt när Enterprise möter lastskeppet Horizon, hand barndoms hem. Familjen förenas men det är med en bitterljuv touch då Travis får reda på att hans far har dött och han börjar bråka med sin bror som inte gillar att Travis lämnade Horizon. ENT 4:03 Home Enterprise kommer hem till jorden efter att ha räddat jorden. Trip får träffa T’Pols mamma på Vulcan men också T’Pols blivande make. T’Pol får veta att hennes mamma avgått från Vulcan Science Academy TOS 1:29 Operation -- Annihilate! Enterprise kommer till Deneva – där Kirks bror Sam bor och upptäcker att hela planeten har tagits över av stora amöbaliknande aliens som dödat större delen av den mänskliga befolkningen. Spock får en amöba på sig. TOS 2:10 Journey to Babel Första gången vi får se Spocks föräldrar Sarek och Amanda. Enterprise transporterar ambassadörer till en fredskonferens på planeten Babel. En lönnmördare finns också ombord. TNG 4:02 Family Efter borgattacken är Enterprise hemma på jorden och Picard besöker sin bror och hans familj för första gången på 20 år. Stämningen mellan honom och hans bror Robert är inte den bästa. Samtidigt på Enterprise får Worf besök av sina människoföräldrar. TNG 7:21 Firstborn Worf försöker övertyga sin son Alexander att ta till sig sitt arv och bli en klingonsk krigare. Det är dags för första ritualen, men Alexander är måttligt intresserad. Picard tycker att Worf ska försöka göra Alexander mera intresserad av klingonsk kultur och på det sättet påverka honom i rätt riktning. De åker därför till Maranga IV där festivalen Kot'baval är i full gång. Alexanders intresse verkar väckas, men första dagen slutar med förskräckelse. DS9 5:16 Doctor Bashir, I Presume? Julian Bashir har blivit utvald att bli modell för nästa medicinska långtidshologram allt verkar bra till Bashirs föräldrar kommer och hälsar på och en familjehemlighet avslöjas. Släkten är värst. DS9 6:03 Sons and Daughters Worf träffar sin son Alexander som han inte sett på länge. Nu är Alexander en kadett i General Martoks styrka. Worf beslutar sig för att hjälpa Alexander som, efter att ha avsagt sig sitt klingonska arv, inte har en aning om hur man strider. Släkten är värst. VOY 3:22 Real Life Doctorn har programmerat sig sin egen drömfamilj. Vacker fru och två underbara barn i en förortsvilla. Torres ändrar programmet för att det skall bli mer realistiskt och Doktorn upptäcker hur svårt det kan vara att ha en familj. Släkten är värst... eller bäst? VOY 6:24 Life Line Lewis Zimmerman, som skapade Doktorn, håller på att dö i Alfakvadranden. Doktorn skickas dit och kan fixa honom men vill Zimmerman det? Släkten är värst.

Datum: 
20 februari, 2010