Star Treff 52: Some Trek About It II

Treffrapport

Trekkigt värre

Ända sedan det allra första avsnittet av Star Trek visades för lite över 40 år sedan har serien varit omåttligt populär. Det är än idag den mest repriserade TV-serien genom TV-historien. Ett gott mått på populariteten är när andra TV-serier och filmer refererar till fenomen, karaktärer och händelser i Star Trek som om det vore allmän kunskap att känna till detta (vilket åtminstone vi trekkers tycker att det är). Avsnittsgruppen bör ha haft ett drygt jobb att välja ut lämpliga avsnitt till treffen eftersom det finns en sådan mångfald att välja mellan.

Treffen började bra med lite gamla remastrade godingar från TOS med en salig blandning av klingoner, romulaner och andra utomjordingar med skumma syften. I blandningen ingick också människor som fick gudalika krafter och dilemmat med tidsresor och så en av mina personliga favoriter, Mirror Universe. Jag njuter storligen när karaktärerna lever ut sina onda tvillingpersonligheter i ett parallellt universum. Spock med skägg är en riktig höjdare och hans ’Vulcan deathgrip’ är oslagbart.

Efter denna dos av TOS var vi ordentligt impregnerade med riktig Star Trek och kunde därmed kasta oss ut i världen för att njuta av andra som också gillar trekkiga saker. Avsnitten om ”TV-serien” Wormhole Extreme i Stargate SG1 är ju helt klockrena! Där bara dräller det av red-shirts, ”we come in peace, shoot to kill”, phaser rifles och alla andra klichéer som någonsin existerat inom sci-fi branschen. Undrar om inte Wormhole Extreme till och med lyckas hitta på några egna. Jag hade inte sett SG1 avsnittet ”200” innan och jag tror aldrig jag har skrattat så mycket under ett och samma avsnitt som jag gjorde här. Detta avsnitt kommer definitivt med på min 10-i-top lista över bästa avsnitt.

Sista passet för dagen började med ett CSI avsnitt där vi fick bekräftat att det finns gott om Star Trek-fantaster runtom i världen. När en relativt seriös TV-serie som CSI kan släppa loss och nörda till sig måste det ju vara ett tecken på att Star Trek som fenomen inte är på tillbakagång utan tvärtom bara blir större. Sedan måste jag tyvärr säga att Family Guy inte tillhör mina favoriter inte ens när Next Generation-gänget är med, men då det fanns andra som uppskattade dessa avsnitt desto mera så kan jag för deras skull acceptera att de var med.

Ganska otippat avslutades kvällen med ett avsnitt av Frasier. Hur man skulle lyckas få in en Star Trek-anknytning i den serien funderade jag på flera gånger under dagen. Att sedan se Frasier hålla tal på klingon på sin sons bar mitzvah var toppen. Tyvärr hängde jag inte alls med trots att jag gått en kurs i klingon – jag borde nog pluggat lite mer glosor…

Allt som allt var det en lyckad treff, trots att trivian uteblev på grund av ett visst askmoln från Island, och vi gick hemåt med ett sådant där fånigt leende på läpparna som man bara kan göra efter en riktigt trevlig dag på biograf Roy tillsammans med trekkiga gelikar.

Maria Bylund
kehleyr@trekkers.se

Schema

TOS - 1:03 - Where no man has gone before
TOS - 1:19 - Tomorrow is yesterday

TOS - 1:26 - Errand of mercy
TOS - 2:04 - Mirror, mirror
TOS - 3:02 - The Enterprise incident

SG-1 - 5:12 - Wormhole X-treme
SG-1 - 6:12 - Unnatural selection
SG-1 -10:06- 200

CSI - 9:20 - A space oddity
Family guy - 1:02 -  I never met the dead man
Family guy - 7:11 - Not all dogs go to Heaven
Frasier - 10:06 - Star Mitzvah

Datum: 
24 april, 2010
Lokal: 
Bio Roy