Star Treff 54: Borg III

Treffrapport

Så var det då äntligen dags för en treff igen, i ett senhöstkallt Göteborg med Federationens ärkefiende nummer 1 som tema – Borg III. Jag åkte med bil vid 07:40 från ett mörkt och dimmigt Ulricehamn och kom fram när solen på allvar börjat titta fram. Det var tänkt att min kollega på Star Trek Databas, flottiljamiral Jocke, skulle ha varit med men han blev förkyld och vi vet ju alla hur det är när en man blir förkyld… Efter att ha betalat för en parkering som visade sig ha varit gratis från första början, kände jag väl att denna dag inte kunde ha börjat sämre. Det fanns alltså ingen annanstans att gå förutom uppåt, uppåt mot övre Avenyn!

Jag träffade Olof Karlson från redaktionen på Star Trek Databas, som dagen till ära blivit medlem i föreningen, och vi satte oss ner för att titta på det avsnitt där vi för första gången såg borgerna, Q who?. Efter en del konferenssamtal insåg Picard plötsligt att han istället för diskussioner skulle försöka fly – det är mycket dialog i de tidiga TNG-avsnitten! Under dagen fick vi i övrigt se flera dubbelavsnitt och det första blev The best of both worlds. Det här avsnittet är det som jag upplever har definierat vår och Star Treks syn på borgerna. Även om mycket har ändrat sig i senare borgförekomster (och det kan vi säkert skylla på att borgerna anpassat sig till nyare förhållanden, för det kan väl inte bero på att kontinuiteten i Star Trek inte stämmer, eller hur?).

Under den första pausen var vi flera som diskuterade trivian (som för övrigt endast 16 personer gjorde) – mycket diskussion blev det om det fanns kuggfrågor inlagda, kunde exempelvis fråga 16 handla om en borg som i betydelsen fästning? Efter denna paus kom dagens absoluta höjdpunkt – filmen First contact - helt klart en av favoriterna bland filmerna tyckte nog de flesta (min absoluta höjdare är annars Insurrection, när får vi se den på en Star Treff?). Den här filmen blir aldrig sämre utan tvärtom bara bättre och bättre för varje gång.

Lunchpausen tillbringade jag och några andra medlemmar först på sponsorn Burger King och sedan på sponsorn SF-bokhandeln. Själv köpte jag 4 Star Trek-böcker till mig själv och 2 Terminator Salvation-böcker till det bibliotek där jag jobbar (fick då 10% rabatt på biblioteksböckerna!). Vi skyndade oss tillbaka och klev in i biosalongen precis lagom till utlottningen där jag vann en bok till – nu har jag mycket att läsa! Voyagers möten med borgerna blev fokus för resten av dagen och dessa möten är riktigt bra, får jag säga. Dubbelavsnitten Scorpion och Unimatrix zero är supertunga avsnitt och även om jag inte kunde stanna kvar till det allra sista dubbelavsnittet, Endgame, vet jag från minnet från alla de trettiotalet gånger jag sett det, att det också är ett riktigt häftigt avsnitt!

Ett stort tack till alla som hjälpte till med denna härliga dag. Sifferjakten: Det var 72 betalande tidigare medlemmar, plus 10 helt nya medlemmar (kul!), 16 gjorde trivian där 2 vinnare fick ihop 13 poäng vardera (man kunde ha fått 16 poäng, jag fick 11). Utslagsfrågans svar blev 672 och det var 4 sponsorer som deltog med priser eller annat på denna treff 54 där 10 avsnitt eller film visades. 6 stycken stenklapp och 3 jubel för Wil Wheaton. Att man fick betala 56 kronor för en Whooper meal var bara bonus. Enda minuset var att 9 av mina köpta lotter inte gav en vinst, men plusset var ju att jag med 1 lott faktiskt vann en bok. Varför nämner jag nu alla dessa siffror? Tror ni att det är en slump att slutsumman av siffrorna blir 947 eller att denna artikel består av 647 ord eller att jag åkte hemifrån kl 07:40? Det måste vara en konspiration – eller hur?

Vi ses igen den 5 mars då temat tydligen är ”Årsmöte”!

Peter Rydén, medlem i WCT & TSS samt redaktör på Star Trek Databas
vic@trekkers.se

Schema

TNG    2:16    Q, Who
TNG    3:26    The Best of Both Worlds, Part I
TNG    4:01    The Best of Both Worlds, Part II
Star Trek: First Contact
VOY    3:26    Scorpion, Part I
VOY    4:01    Scorpion, Part II
VOY    6:26    Unimatrix Zero, Part I
VOY    7:01    Unimatrix Zero, Part II
VOY    7:25    Endgame, Part I
VOY    7:26    Endgame, Part II

Datum: 
6 november, 2010
Lokal: 
Bio Roy