Star Treff 55: The Sound of Star Trek

Treffrapport

En morgon i början av mars var det dags för årets första treff och möjligheten att återigen krypa in i biomörkret för att njuta av lite Star Trek i goda vänners lag. Dagen började ganska lugnt i kassan innan paniken satte in när Karin och vi andra som tjänstgjorde där insåg att den dator vi hade tillgång till under dagen hade ett tangentbord som inte följde QWERTY-standarden. Vi kände oss samfällt som om vi aldrig skrivit på maskin tidigare och fick ljuda oss fram genom bokstäverna. Som tur var hade medlemmarna som stod i kö överseende med att det gick lite långsamt att finna de rätta bokstäverna – och hastigheten ökade fram på dagen.

Med ett tema som detta vad kan man förvänta sig av ett tiotal avsnitt? Ja, det blev en del sång och musik, men även olika andra saker som väsnades och förde oljud särskilt under dagens första pass som mer kändes som om jag snubblat in i ett skräcktema. Det var oljud och ”jump-scares” som gällde där. Senare under dagen och kvällen var det dags för sång och musik, vi fick bl.a. höra Picard spela vackert på sin ressikanflöjt, en hel del 1960-talsinspirerad lounge-musik i DS9-avsnitten samt höra Sevens vackra sångröst (en gåva från borgkollektivet). Tyvärr drog årsmötet ut på tiden så mycket att vi inte fick se Doktorn ge sig in på en ny karriär inom musiken.

Ja, dagen bjöd även på årsmöte med ett flertal motioner vilket fick fram de göteborgska ordvitsarna. Det blev mycket prat om motion och motionering – särskilt när ordförande Tony sprang runt med mikrofonen under debatten rörande de inlämnade motionerna. Dessutom valdes en nygammal styrelse där det fanns gamla inslag även bland de nya.

En medlem passade på att ta tillfället i akt och tacka för den goa gemenskapen i föreningen och på treffarna som gjort att hon har vågat göra saker som hon inte trott sig om att klara av utan detta.

Under det sedvanliga snacket mellan pauserna stod det återigen klart att det inte var något tema klart till nästa treff. Detta ledde återigen till att temat Wesley stack fram huvudet (det hördes även förslag på Götborgsvarvet som tema då nästa treff äger rum den 21 maj). Kom-i-håg till oss i styrelsen: bestäm tema i god tid så att vi slipper temat Wesley ens på skämt... Fast å andra sidan – det vore ju något nytt.

En triva-vinnare korades även denna treff och den som tog hem segern och alla vinsterna var Peter Rydén.

Då det var årsmötestreff var det även dags för Fan Art-tävling och det var många fina bidrag även i år. Det var inte lätt att utse en vinnare, men det slutade med att Djini Pasula vann första pris med en väggklocka formad som den klingonska triskelen. Hans son Lukas hade också gjort en väggklocka, formad som en combadge, som han passade på att ge bort till sin kompis Karin.

Trefftemat visar att det finns mycket ljud i Star Trek utöver väsande dörrar, brummande warp-motorer och vinande phasers. Dels har vi alla oväntade ljud på skepp och planeter, dels alla människoskapade ljud från musikinstrument och strupar. Ljud som gör upplevelsen av att titta på avsnitten så mycket rikare och mer intressant och som ofta tillför saker till förståelsen av dem.

Jag har många gånger tänkt att det måste vara ganska jobbigt att befinna sig på ett av federationens rymdskepp under en längre tid för det verkar som om det dova mullret från warp-motorerna ständigt finns där. Undrar om detta ger upphov till huvudvärk eller tinnitus? Eller är det ett ljud som bara blir en bakgrundsmatta som man inte hör efter ett tag? Det är aldrig någon som säger något om detta, annat än att chefsingenjörerna ofta kan avgöra hur skeppet mår utifrån hur däcket vibrerar (något som jag också tycker skulle vara mycket irriterande). Men detta kanske är något man lär sig att hantera under utbildningen på akademin.

Nåja, dagen var lång och händelserik i vanlig ordning och jag traskade iväg hemåt med förnyad insikt i varför jag gillar Star Trek och uppskattning över mitt QWERTY-tangentbord!

Louise Löwenspets
kira@trekkers.se

Schema

 

ENT 3:16 Doctor's Orders

Doktor Phlox måste ensam sköta skeppet då resten av besättningen försatts i koma för att inte påverkas negativt av ett transdimensionellt moln på vägen mot Azati Prime.

ENT 4:10 Daedalus

Emory Erickson, transportörens uppfinnare, kommer till Enterprise för att utföra några experiment. Det visar sig dock att det inte är hela sanningen bakom hans besök.

TOS 1:16 The Galileo Seven

Spock för befälet över skytteln Galileo under ett vetenskapligt uppdrag som snart visar sig vara betydligt mer krävande än vad det verkade.

RAST

TOS 2:01 Amok Time

Spock börjar uppträda irrationellt och begär att få ledigt för att åka hem till Vulcan.

TNG 5:25 The Inner Light

Enterprise stöter på en informationsboj som upprättar mental kontakt med Picard och tranporterar honom till ett annat liv.

TNG 6:19 Lessons

Chefen över stjärnkartografisektionen på Enterprise fångar Picards intresse med sin starka vilja och hennes musikintresse.

RAST

Årsmöte
DS9 6:20 His Way

Odo vänder sig till Vic Fontaine för att få kärleksråd.

DS9 7:15 Badda-Bing Badda-Bang

Maffian tar over Vics casino lounge och enda sättet att ta tillbaka kontrollen over programmet är att göra det med de medel som fanns till hands 1962.

VOY 5:22 Someone to Watch Over Me

Seven börjar intressera sig för realtioner mellan människor och vänder till sin lärare Doktorn för att få hjälp med detta.

VOY 6:13 Virtuoso

Doktorn blir en superstjärna hos en ras som inte utvecklat en musikalisk sida.

Slut ca 20.30

Datum: 
5 mars, 2011
Lokal: 
Bio Roy