Star Treff 57: Back to the Future

Treffrapport

Äntligen var det dags att få se och provsitta den omtalade Aftonstjärnan. Trots att den ligger på ”fel” sida älven var det lätt att ta sig dit till det charmiga lilla bostadsområdet. Föreningen Aftonstjärnan började sina dagar som nykterhetsförening 1892 i en vedbod i området. Den nuvarande lokalen som har funnits sedan 1903 blev den första på Lindholmen att installera elektricitet 1910 och 1915 införskaffades en filmprojektor där man regelbundet visade filmer till pianoackompanjemang.
Treffar på Aftonstjärnan innebär billigare hyra för föreningen och där finns också utrymme för vårt eget café Ten-Forward med gott om plats för mingel och intag av (betydligt billigare) kaffe, mat och annat i foajén. Dessutom finns föredömligt nog stol nummer 47 i salongen till skillnad från biograf Roy.
WCT passade på att fira sitt 15-årsjubileum under treffen genom att bjuda på både mat och snyggt designade tårtor vilket var mycket uppskattat. Firandet avslutades med en Star Trek-quiz.
Temat för treffen var tillbaka till framtiden vilket innebar gott om tidsförvecklingar och allmän förvirring på alla nivåer. Allt från hopp på några dagar till skapandet av en helt ny tidslinje fick vi uppleva under dagen.
Hur skulle världen sett ut om… är annars ett fascinerande tankeexperiment. Isaac Asimov skrev en novell, ”Tänk om”, där ett par fick möjlighet att få reda på om det verkligen hade blivit de två om inte vissa händelser hade ägt rum. Hade vi ens träffats om inte jag snubblat på bussen var en av frågorna. Det visade sig att förr eller senare skulle de ha gift sig även om vägen till giftermålet tog lite omvägar i några fall. I slutändan blev det ändå alltid dessa två. Som om det varit förutbestämt.
Tänk om det verkligen är så att framtiden är förutbestämd. Inga överraskningar någonstans så att säga. Man skulle kunna färdas framåt eller bakåt i tiden utan att det skulle påverka tidslinjen eftersom det ju redan var förutbestämt att man skulle vara där just då eller nu, hur man nu ser på det. Fast om alternativet är en oändlighet av parallella universum där varje val hos varje individ leder till en ny verklighet så att antalet parallella universum ökar exponentiellt vet jag inte om jag vill vara med. Det blir ett bra Star Trek-avsnitt förstås med folk som oförklarligt hoppar mellan dessa universum, men hjärnan krullar ihop sig och går på semester när man försöker tänka på det.
Eller tänk om det är så att rymd-tiden verkligen är en väv. Jag tror att mänskligheten kommer att komma på hur man gör för att resa i rymden så småningom. Men tänk om vi då river loss trådar ur väven och trasslar till hela verkligheten. Så att vi till slut har ett oupplösligt, oändligt hoptrasslat rymdnystan som inte med bästa vilja i världen går att reda ut. Ja tänk om…

Maria Bylund
kehleyr@trekkers.se

Schema

ENT 2:16 Future Tense
ENT 3:11 Carpenter Street
TOS 1:06 The Naked Time

Rast till 13:00

Star Trek (Filmen från 2009)

Rast med mat och tårta till 17:00

TNG 2:13 Time Squared
TNG 5:18 Cause and Effect
DS9 3:17 Visionary

Rast till 19:45

DS9 4:03 The Visitor
VOY 1:04 Time and Again
VOY 3:21 Before and After

 

Datum: 
3 september, 2011
Lokal: 
Aftonstjärnan