Star Treff 59: Welcome to Kronos

Treffrapport

En solig februaridag så samlades vi ute på Möllan i Mölndal för att få njuta av tjutande horder av klingoner men vi fick också lite grädde på moset i form av två avsnitt med Doctor Who och långfilmen Star Trek VI, The undiscovered country.

I dagens enda Enterpriseavsnitt fick vi en första inblick i klingonsk rättvisa på nära håll som den såg ut under kapten Archers tid. Sedan kunde de i publiken som var lite mer uppmärksamma än undertecknad notera att det var ett par helt andra TOS-avsnitt som visades än de som hade utlovats men det gick ju bra det också även om det innebar att vi fick klara oss utan klingoner i två avsnitt.

Efter pausen fick vi trösta oss med desto fler klingoner i långfilmen vilken definitivt tillhör de bättre av filmerna. Rättegångsscenerna är riktigt pampiga. Man förstår att här är det allvar och domstolstrots är inte att tänka på. Man lär knappast bli utskickad med en stillsam förmaning att skärpa sig utan snarare upptäcka att man plötsligt blivit ett helt huvud kortare, bara sådär. Och då är det inte i fotändan man förlorat i längd.
Det enda riktigt negativa man kan säga om filmen, tycker jag, det är när kansler Gorkon blir skjuten och man ser att klingoners blod är tuggummirosa. Hur tänkte de då undrar jag när de tydligen under något möte sitter och funderar över klingoners blod och någon säger ”Låt oss göra det rosa” och de andra svarar ”Ja, vilken bra idé!”. Dessa galaxens tuffa krigare som inte backar för något (utom möjligtvis för imperiets dödsfiender, tribblarna) de måste ju naturligtvis ha gulligull-rosa blod. Blä! Det hade varit bättre att låta det vara rött som hos människor eller blått, gult, svart eller vad som helst bara inte ROSA.

Årsmötet hölls under ordnade former och ledde varken till några utdragna diskussioner eller större förändringar så det var snabbt avklarat och vi kunde övergå till att stifta en i Star Treff-sammanhang ny bekantskap. Doctor Who. Några klingoner förekommer inte i den serien vad jag vet men där finns så gott om andra diskutabla typer att det kompenserar mer än väl och inte blev det sämre av att det var min favoritdoktor.

Klingonernas historia är väldigt intressant men allt för omfattande för att ta upp här men ett par godbitar är värda att nämnas. De brunsminkade klingonerna med släta pannor i TOS ser ju inte riktigt ut som de gör i senare serier och det är ett känsligt ämne för klingonerna själva. För att citera en bister Worf i Trials and tribblelations ”We don’t talk about it” men vi vet ju att de släta pannorna är resultatet av genetiska experiment som utfördes som ett svar på de genetiska experimenten på jorden som ledde till The Eugenics wars. Annars är nog klingonerna mest kända för sin Bat’leth vilken Kahless smidde efter att ha doppat en lock av hår i flytande järn som han sedan smidde vapnet av. Även om jag inte håller med om att ”Heghlu’meH QaQ jajvam” så kan jag säga Qapla’!

Maria Bylund
kehleyr@trekkers.se
 

Schema

ENT 2:19 Judgment
TOS 1:27 Errand of mercy
TOS 3:11 Day of the dove

Paus

Film: Star Trek VI: The undiscovered country

Paus

16:00 Årsmöte

Doctor Who The sontaran stratagem
Doctor Who The poison sky
DS9 5:01 Apocalypse rising

Paus

DS9 7:07 Once more unto the breach
VOY 6:03 Barge of the dead
VOY 7:14 Prophecy

Datum: 
25 februari, 2012
Lokal: 
Biograf Möllan