Star Treff 61: Democracy

Treffrapport

Så var det dags för den första treffen efter sommaren. Temat var motsatsen mot vad vi sett på senaste treffen då det varit fritt spelrum för diktatorer och andra auktoritära ledare. Nu skulle vi alltså få träffa på de ledare som folken själva valt fram och kanske även få se demokrati ”in action” under dagen.
Den praktiska demokratin kunde man faktiskt få känna på redan före treffen då vi från mitten av augusti kunde vara med och rösta fram några av de avsnitt som visades under dagen. Ett avsnitt från varje serie samt ett övrigt avsnitt, d.v.s. ett avsnitt från en serie som inte är Star Trek men som ändå på något vis har anknytning till Star Trek.
Dagen började för min del tidigt uppe i norra Värmland för att hinna med tåget till Göteborg. Jag kom inte fram till Möllan förrän efter att det första passet börjat, men det går ju alltid att smita in under pågående pass för den som vill.
Dagen följde temat med demokrati i olika tappningar med undantag för filmen Iron Sky som handlar om hur nazisterna byggde upp en bas på månens baksida och där de levt i ett nazistiskt samhälle där Chaplins Diktatorn är en firad kortfilm som förhärligar Führern… Dock kan man väl säga att även denna film handlar om demokrati – det visar sig att även de som levt i en isolerad auktoritär bubbla strävar efter självbestämmande när de får chansen.
Demokrati är ett begrepp som kan betyda så många olika saker. För oss som är uppvuxna i en västerländsk demokrati innebär det att ha fria och öppna val, yttrandefrihet, religionsfrihet, pressfrihet m.m. Den finns massor av fri- och rättigheter vi tar för givna och tror att alla andra alltid strävar efter, men som det visat sig när vi försöker att demokratisera andra kulturer är det inte alltid att vår form av västerländsk demokrati är vad de själva alltid eftersträvar och vill ha.
Därmed inte sagt att rätten till självbestämmande inte borde vara universell. Om man sedan väljer att leva under ett mer eller mindre auktoritärt styre är upp till de olika staternas invånare…
Treffen bjöd som sagt på varierade avsnitt och naturligtvis var det även utrymme för olika utlottningar. Och en nöjd triviavinnare i form av Peter Rydén fick en hög med vinster. Han kunde även meddela att han hade gissat på hela fem av de frågor han fått rätt på. Något att tänka på för de som inte lämnar in trivian för att de inte vet svaren. Tyvärr utgick kostymtävlingen p.g.a. att det var för få som dök upp i hemmagjorda kostymer som de inte vunnit med tidigare – men det betyder att man får en ny chans på novembertreffen istället.
I foajén var det tröjförsäljning som gällde och föreningens kafé hade bråda affärer under pauserna – kaffebryggaren och smörgåsgrillen gick varma. Sminkören Jonas Wolcher dök upp, men hade inga hugade spekulanter den här gången. Några passade på att spela ett kortspel, Fluxx, med Monty Python-tema där det fanns både buskage och mordiska kaniner…

Dagen slutade strax efter 21 och det var dags att traska hemåt och fundera på de olika uttryck demokrati kan ta sig.

Louise Löwenspets
kira@trekkers.se

Schema

ENT 4:14 The Aenar
ENT 4:21 Terra Prime
TOS 2:10 Journey to Babel

PAUS

TNG 1:08 Justice
Iron Sky

PAUS

TNG 5:03 Ensign Ro
DS9 3:11-12 Past Tense, Parts I & II

PAUS

VOY 2:18 Death Wish
VOY 7:05 Critical Care
The Big Bang Theory 2:08 The Lizard-Spock Expansion

Datum: 
15 september, 2012
Lokal: 
Biograf Möllan