Star Treff 63: The Funnier Frontier

Star Treff 63, med temat The funnier frontier, och föreningens årsmöte ägde rum på biografen Möllan i Mölndal den 2 februari 2013.

Eventuella motioner skickas till styrelsen@trekkers.se. Eventuella förslag till styrelseledamöter skickas till valberedning@trekkers.se.

Insläppet börjar kl 09.00, visningen börjar kl 10.00 och håller på fram till ca 22.00. Inträde: 140 kr, 70 kr om du har Star Trek-uniform. Barn under 15 år kommer in för halva priset i vuxens sällskap. Medlemsskap i WCT, TSS eller Stockholm trekkers krävs. Medlemskap i WCT kan lösas på plats för 140 kr. Avsnitten visas utan textning. Det kommer att finnas ett café med försäljning av kaffe, bullar, mackor och liknande.

Treffrapport

Ett gott skratt förlänger käften…

Humor och science fiction är väl egentligen inte två begrepp som man brukar koppla ihop i alla fall inte förrän på senare år. Från början fanns det typ tre scenarier för en science fiction berättelse. Antingen dök det upp ovänligt sinnade utomjordingar som ville erövra jorden för att exploatera alla naturresurserna eftersom de hade gjort slut på sina egna. Eller så blev maskinerna intelligenta och tog över jorden antingen själva eller med hjälp av robotar. Eller så har allt som gör livet roligt att leva dvs. mat, böcker, sex m.m. ersatts av piller, datachips och artificiell reproduktion i någon fabrik.

Men ibland då och då så verkar det liksom bubbla upp till ytan ett litet, litet fnitter. Det startar som en liten krusning i mungipan, den trycks tillbaka men trycket byggs upp på insidan som en warphärd med en spricka och rätt vad det är blir trycket för stort på insidan och skrattet brister ut i full frihet. Det är vid sådana tillfällen som vi får se avsnitt som de om tribblarna, vi får se kapten Picard rita ett happy face i den i tiden frusna ångan från den brustna warphärden och vi får skratta åt diverse ferengier som ställer till det för sig ute i galaxen.

Man kan ju tycka att det bådar gott för mänskligheten att hur eländigt det än är, hur vi än misströstar om framtiden och målar allt i mörksvarta dysterhetstoner så finns det ett litet oemotståndligt fnitter, längst där borta i hörnet, som bara sitter och väntar på rätt tillfälle att få växa till sig och likt en vårflod skölja bort allt gammalt skräp för att lämna efter sig en värld som mår lite bättre. I alla fall en stund. Till nästa gång.

Annars är det där med humor ganska svårt. Det som jag skrattar åt behöver inte alls vara det som du tycker är roligt. Jag läste för många år sedan om en tävling som gick ut på att få publiken att somna. Den som snabbast lyckades söva sin publik gjorde det på drygt 10 minuter genom att förklara ett skämt om två kokosnötter. Jag trodde att det var bara hittepå. Inte kan man väl få så många människor att somna samtidigt? Flera år senare läste jag en kurs i ellära på tekniskt basår på Chalmers och fick uppleva precis detta fenomen. Min lärare kunde stått sig bra i den tävlingen för han sövde 150 personer på 10-15 minuter. Varje gång.

Detta skedde dock inte på senaste treffen då vi höll oss vakna och tittade på Star Trek med humor av olika slag. Dessutom bjöds vi på både Farscape och CSI. Många skratt och dragningar på munnen blev det under dagen

Årsmötet som hölls på senaste treffen bör väl omnämnas även om det inte hände mycket mer än att det togs beslut om att alla lösa nötter ska förbjudas på grund av allergier och det kan man ju inte säga emot.

Live long and prosper

Maria Bylund
kehleyr@trekkers.se

Schema

09.00 Insläppet öppnar

10:00 ENT 4.17 Bound
10:45 TOS 1.17 The squire of Gothos
11:35 TOS 2.8 I, Mudd

12:25 Rast, ca 30 min
12:55 TNG 4.20 QPid
13:40 TNG 5.9 A matter of time

14:25 Rast
15:45 Årsmöte

17:00 Farscape 2.9 Out of their minds
17:45 DS9 5.3 Looking for par'Mach in all the wrong places

18:30 Rast, ca 30 min
19:00 DS9 6.10 The magnificent ferengi
19:45 VOY 6.21 Live fast and prosper
20:30 VOY 7.20 Author, author
21:15 CSI 8.8 You kill me

ca 22:00 Treffen slutar

Datum: 
2 februari, 2013
Lokal: 
Biograf Möllan