Star Treff 64: Star Trek Basic

Som namnet antyder kommer det att visas avsnitt som ska ge en introduktion till Star Trek innan nästa film kommer ut. Detta då ett perfekt tillfälle att ta med den arbetskamraten, släktingen, maken/makan som inte riktigt velat ta steget fullt ut förut. Eller bara få en chans att se bra Star Trek-avsnitt på bioduk.

Under Star Treff 64: Star Trek Basic kommer det för nya medlemmar finnas möjlighet att lösa ett kadettmedlemskap som endast kommer att gälla under denna treff. Detta kostar 30 kronor och inträdet kostar 120 kronor. Detta innebär att en ny medlem kan komma på denna treff för endast 150 kronor. Vill man senare bli fullvärdig medlem betalar man in resterande avgift för året (110 kronor).
Naturligtvis kan man i vanlig ordning bli fullvärdig medlem från början för 140 kronor.

 

Treffrapport

Grundläggande Star Trek. Vad innebär det egentligen? Under Star Treff 64 fick vi se en version av vad det kan vara. Tanken med trefftemat var att introducera fler människor för Star Trek innan nästa film släpptes.

Föreningen var tillbaka på Bio Captitol för första gången på många år (en minitreff 2004) och det var en mycket trevlig lokal, med plats för shop i foajén och en utmärkt biosalong med bekväma stolar – ett måste för en trefflokal där man ofta förblir sittande i många timmar.

För att underlätta för nyfikna hade det även för den här treffen beslutats om ett kadettmedlemskap, vilket innebar att man för 30 kronor kunde få tillträde till endast denna treff och om man senare ville kunna betala återstående 110 kronor för ett helårsmedlemskap. Det var mycket folk som kom under dagen både nya och gamla medlemmar. Ett femtontal valde att gå in som kadettmedlemmar och ett flertal av dessa valde att utöka till ett fullvärdigt medlemskap innan dagen var över.

Avsnitten under dagen försökte att i möjligaste mån fungera som en sorts introduktion till Star Trek. Vissa av mina favoritavsnitt fanns där men även några som jag kanske inte skulle ha tänkt på själv. Star Trek Basic är i mitt tycke ett svårt tema. Ska man visa bara de avsnitt som är favoriter – är det de som bäst visar vad Star Trek är? Eller ska man visa avsnitt från alla serier? Kan man få en känsla för vad Star Trek är på ett tiotal avsnitt från fem olika serier? Det är bra att ha en avsnittsgrupp som lyckas lista ut vad som kan passa under de teman som bestäms.

Själv tycker jag att det kändes som en bra mix av olika sorters avsnitt. Många av de teman vi haft genom åren var representerade genom de avsnitt som visades. Time Travels (The City on the Edge of Forever, Time and Again), Artificial Intelligence (The Measure of a Man), Dilemmas (Who Watches the Watchers?). Man kunde även få en glimt av vad som menades med att Star Trek under 60-talet kommenterade aktuella händelser utan att det märktes genom avsnittet Let That be Your Last Battlefield som handlar om rasrelationer, fast på en annan planet. Vi fick även i Terra Nova se något som verkar vara någon sorts favorittema (alla vuxna dör/försvinner) i serier skapade av Gene Roddenberry (se även TOS-avsnittet Miri samt Andromeda-avsnittet To Loose the Fateful Lightning)

Dagen avslutades med filmen Star Trek från 2009 för att fräscha upp minnet hos alla vad som hänt tidigare i den tidslinjen. Under dagen hade förutom föreningens egen trefftrailer även visats olika filmtrailers för Into Darkness. Dagens sista trailer visades före filmen och var en LEGO-skapad version av den officiella trailern. Mycket rolig att se! (Sök LEGO Star Trek trailer på youtube!)

Det blev en mycket lyckad dag med många bra och tänkvärda avsnitt samt mycket mingel och prat med andra trekkers – precis vad en Star Treff ska innehålla. Jag hoppas att våra nya medlemmar kände att dagen var en bra introduktion till Star Trek (och WCT) och att de kommer att komma tillbaka och se mer tillsammans med oss på biografer runt om i stan (och i Mölndal).

Louise Löwenspets

kira@trekkers.se

Schema

10:00 Filmvisningen startar.

ENT Terra nova
ENT Cease fire
TOS The city on the edge of forever

12:20-12:50 Paus

TOS Let that be your last battlefield
TNG The measure of a man
TNG Who watches the watchers

15:10-16:30 Paus

DS9 Emissary (dubbelavsnitt)
VOY Time and again
VOY The omega directive

19:30-19:45 Paus

Star Trek (XI)

ca. 22:00 Slut

Datum: 
27 april, 2013
Lokal: 
Bio Capitol