Star Treff 65: Doctor, who?

Tema doktorer, och som namnet antyder kommer det bli tydliga inslag från en annan sci-fi serie som snart har 50-års jubileum...

Treffrapport

“Doctor Who? Är inte detta en Star Trek-förening?” Så var det nog inte bara jag som tänkte när temat för Star Treff 65 avslöjades på treffen innan. Men det var ju inte riktigt en Doctor Who-treff det var, då temat för treffen hade delat på den 50-årsjubilerande TV-seriens namn med ett kommatecken och lagt till ett frågetecken som avslut. Helt plötsligt fanns en mycket flexibel titel som bäddade för avsnitt som utforskade frågor om vad en doktor av den medicinska typen är och står för, avsnitt som hjälpte oss att lära känna personligheterna bakom Star Treks doktorer och sedan också några avsnitt av, just det, Doctor Who. Det var dock inte bara en treff om doktorer och en brittisk serie som firade halvvägs till hundra. Det var även en treff där en osedvanlig mängd av våra kära rymdutforskare tog ton och sjöng ut. Ett tredje förslag på vilken treff det egentligen var kom från min vän och Star Trek-indoktrineringsprojekt, som under ett av alla skratt publiken fick av avsnitten frågade om det var komeditreffen vi var på?

Bland de avsnitt som utmärkte sig fanns ‘Affliction/Divergence’ dubbeln från Enterprise, där dagsaktuella ämnen som underrättelsetjänster och bio/kemvapen dök upp under en actionfylld filosofistund i ämnet medicinsk etik. Var inte det som vann striden åt våra hjältar faktiskt biologisk krigföring när augmentviruset strålas upp på den klingonska amiralens skepp? Något att tänka på. Fortsatt märktes ‘Our Man Bashir’ från DS9 och Voyagers ‘Tinker, Tenor, Doctor, Spy’ när det gällde skratt. När hologramdoktorn gjorde om arian ‘La donna è mobile’ till en sång om Tuvoks pon-farr, så stämde alla trekkers i salongen upp i en stor skrattkör och gav sedan den beryktade stenen ett energiskt välkomnande. Dessa två avsnitt bjöd dock på mer än skratt när de dök ner i respektive doktorers personligheter medan dessa sökte sig bort från vardagen.

Doctor Who var innan treffen en serie som jag endast sett ett avsnitt av. Det avsnittet imponerade inte heller särskilt på mig. Efter treffen var Doctor Who istället en serie jag ville se mycket mer av. De avsnitten som visades var allmänt skruvade, actionfyllda och komiska på sådant där härligt brittiskt manér. Av de många härliga citat som bjöds på var nog “Loads of planets have a north.”, som var doktorns svar varför han lät som att han kom från norra England om han nu var en utomjording. Ett mycket positivt möte med en för mig ny serie.

Förutom avsnittstittandet var det som vanligt utlottning av fina vinster bland de som köpt lotter. Bland alla glada vinnare sågs Peter Rydén som storvinnare. Inte så konstigt kanske eftersom han hade köpt en fjärdedel av lotterna som fanns. Han köpte dock inte endast till sig titeln som storvinnare, utan tog också hem dagens trivia. En låda full med vinster och några avundsjuka blickar följde honom hem. En annan av dagens vinnare fanns i kostymtävlingen som rockades i land av en livsfarlig och tatuerad hårdrocksredshirt gestaltad av herr ordförande Tony Tömmerås. Vi får se om han överlever till nästa treff.

Star Treff 65 var också smygpremiär för en nyrenoverad Biograf Möllan. Ja, det var faktiskt så att WCT fick se nya Möllan innan invigningen för allmänheten. För de medlemmar som inte var där kan jag rapportera att de nya biofotöljerna är riktigt sköna. Engineering verkade ha lite problem med ljudet, som förhoppningsvis är lösta nästa gång. Sammanfattningsvis var intrycket av renoverade Möllan mycket gott.

Efter sista avsnittet stöttes gratisbullar på utanför biosalongen. En bulle gör en alltid nöjd och tillsammans med en heldag Star Trek blev reslutatet en mycket nöjd trekker som åkte hem. Förresten, var det fler än jag som märkte att det var Grant Imahara, från Mythbusters, som spelade Sulu i Star Trek: Continues?

 

Olof Karlsson
mr.trek@trekkers.se

Schema

09:00 Kassa och kafé öppnar

10:00 ENT 4.15 Affliction
10:45 ENT 4.16 Divergence
11:30 TOS 3.8 For the world is hollow and I have touched the sky

12:20 PAUS

12:50 Star Trek Continues #1 Pilgrim of eternity
13:40 TNG 4.5 Remember me
14:25 Doctor who 1.1 Rose

15:10 PAUS

16:30 Doctor who 2.4 The girl in the fireplace
17:15 Doctor who 3.1 Smith and Jones
18:00 DS9 4.4 Hippocratic oath
18:45 DS9 4.10 Our man Bashir

19:30 PAUS

19:45 Firefly 1.9 Ariel
20:30 VOY 6.4 Tinker, tenor, doctor, spy

21:50 SLUT

 

Datum: 
21 september, 2013
Lokal: 
Biograf Möllan