Star Treff 66: Something old, something new

 

Insläppet börjar kl 09.00, visningen börjar kl 10.00 och håller på fram till ca 22.00. Inträde: 140 kr, 70 kr om du har Star Trek-uniform. Barn under 15 år kommer in för halva priset i vuxens sällskap. Medlemsskap i WCT, TSS eller Stockholm trekkers krävs. Medlemskap i WCT kan lösas på plats för 140 kr. Avsnitten visas utan textning. Det kommer att finnas ett café med försäljning av kaffe, bullar, mackor och liknande.

 

Treffrapport

Innan treffen tyckte jag att temat lät lovande. Men redan efter fem minuter omvärderade jag det till viss del när det uppdagades att min gamla smörgåsgrill var kvar hemma i mitt kök och att en ny behövde införskaffas innan dagens första hungriga trekkers dök upp vid Ten Forwards disk. Efter blixtutryckning till Ica Maxi var vi i alla fall igång med smörgåsgrillandet och jag kände den goa treffstämningen sprida sig i kroppen. (Det kan ha varit koffeinet från dagens första kopp kaffe också, men jag tänker inte gå djupare in på det).

Med anledning av den bortkomna smörgåsgrillen blev det extra stressigt för mig och Helena K som brukar bemanna fika-försäljningen. Men mitt i vårt hektiska arbete med att packa upp, ställa i ordning och breda mackor så hann jag ändå notera att det var något som inte var som det brukade. -Enginering-gänget såg misstänkt lugna och avslappnade ut! Konstigt. De brukar ju antingen tappa bort avsnitt, tappa bort ljudet, tappa bort bilden eller tappa bort kaffet (det sista värst av allt) och på grund av detta måla upp ett katastrofscenario som brukar gå ut på att visningen är starkt hotad. Sedan fixar de mirakulöst allt i sista sekunden och får storskaligt beröm från övriga styrelsen. Så brukar det alltså gå till. Nu gick engineering runt och gav sken av att allt var under kontroll. Jag kände hur ångesten kom krypande – något måste vara allvarligt fel! Bäst att undersöka.

Efter att ha äntrat stegen upp till maskinrummet ställde jag frågan om allt var under kontroll. Det var det visade det sig. På riktigt. De hade redan test-tryckt på knappen och allt hade fungerat utmärkt. Ok, det var alltså därför de var så lugna. Möllans nya fina digitalprojektor med tillhörande ljudutrustning är helt enkelt så stabila att de bara fungerar. Precis som min telefon från apple fast på riktigt. Rena science-fiction ju. Coolt. (Ja jag stod där uppe och bara gapade en stund i pur hänförelse).

När jag hade hämtat mig var det dags att hälsa alla välkomna. Detta skötte konferencier Erik Hornebrant som vanligt på ett magnifikt sätt. Efter att alla trekkers som just sjunkit ner i biofåtöljerna ställt sig upp och pekat mot engineering var vi igång! Avsnittsgruppen hade gjort sitt bästa för att blanda gammalt med nytt och publiken fick bl.a. se ambassadör Sarek besöka Enterprise först i originalserien och sedan i Next Generation. Därefter fick vi se besättningarna på både gamla och nya Enterprise drabbas av berusande galenskap medan Voyagers manskap stötte på gudslika ferengier i deltakvadranten. Plötsligt assimilerade borgerna bioduken och dök upp på Jorden både i First Contact och Enterprise-avsnittet Regeneration följt av att par avsnitt där klanen Soongs levnadshistoria skildrades.

I den längre pausen fick treffen besök av vår förrförrförra ordförande Patrik Centerwall. Han var dock inte, som man kanske kan tro, på plats för att treffens tema även skulle symboliseras av både gamla och nya styrelsemedlemmar i lokalen, utan för att presentera sin nyskrivna och nyutgivna bok ”Skymningssång” som fanns att köpa till specialpris i salongen och även lottades ut till en lycklig vinnare som givetvis fick boken signerad av författaren själv.

Utanför salongen spelades sällskapsspel av dem som ville. Först klingonversionen av Monopol och därefter introducerades vi för ett kortspel kallat ”Bang”. Han som introducerade kortspelet för oss andra runt bordet sade ungefär så här: ”Detta måste ni prova att spela alltså. Det är jättekul och inte alls så svårt. Jag hinner tyvärr inte visa er för jag måste gå nu, men reglerna är lätta att läsa i den här boken medan ni spelar”. Sedan gick han och där satt vi med en fruktansvärd mängd kort som det stod olika saker på. Med det ena kortet vann man över någon med ett annat kort fast inte om grannen till vänster hade ett kort med en fyrkant på. Typ. Vi fattade absolut ingenting. Vi läste i den lättbegripliga regelboken. Vi fattade ändå absolut ingenting. Efter att ha börjat om två gånger gav vi upp med den där känslan av att ha fått upp vitringen på något riktigt intressant men som precis slunkit undan så att man inte kan få tag på det. Jobbigt. Hoppas han som tyckte det var så enkelt kommer tillbaka och lär oss på nästa treff! Jag vill lära mig!

Med eller utan kortspel så ses vi på Star Treff 67. Och ingen panik, det är inte allt för långt till dess!

Ola Sandberg
borg@trekkers.se

Schema

TOS Journey to Babel
TNG Sarek
TOS The naked time

PAUS (ca 12.25–13.25)

TNG The naked now
TNG The price
VOY False profits

PAUS (ca 15.40–17.00)

First contact

PAUS (ca 18.50–19.10)

ENT Regeneration
TNG The augments
ENT Datalore

SLUT (ca 21.30)

Datum: 
16 november, 2013
Lokal: 
Biograf Möllan