Star Treff 68: Sports and games

Åter igen på Bio Capitol, den här gången med Sports and Games som tema.

 

Insläppet börjar kl 09.00, visningen börjar kl 10.00 och håller på fram till ca 22.00. Inträde: 140 kr, 70 kr om du har Star Trek-uniform. Barn under 15 år kommer in för halva priset i vuxens sällskap. Medlemsskap i WCT, TSS eller Stockholm trekkers krävs. Medlemskap i WCT kan lösas på plats för 140 kr. Avsnitten visas utan textning. Det kommer att finnas ett café med försäljning av kaffe, bullar, mackor och liknande.

Treffrapport

All fun and games...

Min dotter är en outsinlig källa till mer eller mindre underliga klipp och kommentarer man hittar på nätet och för den här krönikan kom jag osökt att tänka på följande citat. ”It’s all fun and games until someone looses an eye. Then it’s still fun and games you just can’t see any more.” Hrm, eller... nåja...

Det här med spel är ju ganska lurigt. Pusselspel och liknande är ju utformade för att vara lätt beroendeframkallande genom att ge oss små belöningar i form av en käck melodi och några magiska bönor varje gång vi klarar en nivå. Då utsöndrar hjärnan dopamin som får oss att känna oss lyckliga vilket gör att vi vill fortsätta spela vidare för att få mer belöningar. När det gäller turspel som t.ex. roulette och enarmade banditer visar all statisktik att banken alltid vinner. Alla försök att utforma ett vinnande system till den sortens spel är dömda att misslyckas hur gärna vi än vill hitta det. I slutändan handlar det om att försöka förutsäga slumpen. Vilket alla vet är omöjligt. Detta får oss ändå inte att sluta försöka att hitta systemet. Det enda som faktiskt fungerar är att kunna räkna kort, men det upptäcks ganska snart och sedan är man portad från alla kasinon på livstid... Trots att vi borde veta bättre fascineras och fängslas vi av spel. Det är förmodligen därför Kirk inte kan motstå spelet trots att insatsen är att satsa sin kropp. Men spelet förvandlas till en rysare när motspelarna inte vill fortsätta enligt spelreglerna i TOS-avsnittet Return to Tomorrow.

Eller så får man vara inställd på att mötas av svåra och påfrestande utmaningar. Archer och Trip fick ta i ordentligt i bollspelet Geskana. Tur att de inte spelade mot azteker eftersom de på sin tid avrättade det förlorande laget. Nästan som i Voyager-avsnittet Tsunkatse där Seven tvingas tävla för att hålla Tuvok vid liv och där det förekommer så kallade röda matcher som pågår tills en av "spelarna" är död.

På treffen visades också den rafflande baseballmatchen mellan The Logicians och The Niners på holodecket på DS9. Visserligen utklassade vulkanerna personalen på DS9 poängmässigt men känslomässigt vann The Niners med hästlängder.

Riktigt svettigt blev det för kapten Kirk i TOS avsnittet Gamesters of Triskelion, ett avsnitt som lyckats stapla i princip alla klyschor som vi älskar att se i ett klassiskt TOS-avsnitt på varandra. Kapten Kirk fick inte bara skjortan sönderriven och möjligheten att springa omkring med svettig, bar överkropp inlindad i läderband utan också möjligheten att visa en kvinna vad kärlek är *suckar från hjärteroten*… eller inte.

Ibland handlar spel bara om att befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle och att ha tumme med Fru Fortuna. Då föredrar jag själv sådana spel som kräver skicklighet som när Riker och Picard ska mötas i ett simulerat krigsspel. Allt fungerar planenenligt ända tills ferengierna dyker upp...

Det var ovanligt lätt att vinna i trivian (om jag får säga det själv *hrmm* )då det var så få deltagare och det krävdes inte mer än 11 poäng för att vara bäst.

Filmen Starship troopers avslutade dagen. Handlingen är inte alltför avancerad men den är klart underhållande. Min man kunde senare berätta för mig att jag redan sett den en gång tidigare med honom för några år sedan. Att jag inte kom ihåg det säger en del om filmen, men som sagt, som avslutning på en trevlig treff funkar den alldeles utmärkt.

Precis som vanligt på en treff fick man vara beredd på att gå hem mer eller mindre besatt av intelligenta utomjordingar och sådana otrevliga typer verkar det finnas ganska gott om ärute. MOAHAHAHA…

 

Maria Bylund
kehleyr@trekkers.se

Schema

10.00 ENT 1.18 Rogue planet
ENT 1.24 Desert crossing
TOS 2:16 The Gamesters of Triskelion
 
12:20 PAUS ca 30 minuter
 
12:50 TOS 2.20 A piece of the action
TNG 2.14 The icarus factor
TNG 2.21 Peak performance
DS9 2.11 Rivals
 
15:55 PAUS ca 60 minuter
 
17:00 DS9 7.4 Take me out to the holosuite
VOY 6.15 Tsunkatse
VOY 7:20 Author, Author
19:20 FILM Starship Troopers
 
 
 
Datum: 
24 maj, 2014
Lokal: 
Bio Capitol