Star Treff 69: Firefly

Den här treffen blir dubbelt återbesök. För inte bara besöker vi än en gång Hisingen och biograf Aftonstjärnan, utan vi gör också ett längre besök i Joss Whedons serie Firefly som tidigare har visats till exempel på den förhandsvisning WCT anordnade av filmen Serenity.

Insläppet börjar kl 08.30, visningen börjar kl 09.00 och håller på fram till ca 23.30. Inträde: 140 kr, 70 kr om du har Star Trek-uniform. Barn under 15 år kommer in för halva priset i vuxens sällskap. Medlemsskap i WCT, TSS eller Stockholm trekkers krävs. Medlemskap i WCT kan lösas på plats för 140 kr. Avsnitten visas utan textning. Det kommer att finnas ett café med försäljning av kaffe, bullar, mackor och liknande.

Treffrapport

En Star Treff utan Star Trek. Hur ska detta gå? var det nog flera som undrade före treff 69. Inte illa, visade sig svaret vara. Skaran som dök upp på Aftonstjärnan för att titta på TV-serie en hel dag var ungefär lika stor som på en vanlig Star Treff, så även om vi troligen inte kommer att köra Star Treffar helt utan Star Trek igen, så var det ändå ett lyckat koncept den här gången.

Kön till kassan började bli lite längre något senare än vanligt något som kanske kan skyllas på busstidtabellen som inte är helt optimerad för att vara där till strax efter timmen. Men både kassan och kaféet fick snart bråda tider. Kaffe och hembakad bulle eller mazarin var ett populärt val både på morgonen och under dagen. Föreningen sålde även både varma mackor och varmkorv till de som ville ha något mer substantiellt i sig.

De som inte hade varit på Aftonstjärnan tidigare var mycket glatt överraskade av den stora lokalen och salongen fick fler positiva tillrop den här gången än vad den fick sist. Den nya projektorn gjorde nog sitt till där även om det fanns vissa problem med ljudet fortfarande. Och så länge personalen såg till att ventilationen var igång i salongen så var alla nöjda…

Då vår teknikavdelning var upptagna på annat håll stora delar av dagen (de har liv utanför Star Trek – otroligt, men sant) föll det på ordförande Tonys lott att sköta tekniken. Dvs. trycka på start- respektive stopp-knappen vid rätt tillfälle. Något han skötte med den äran.

Han berättade dock om paniken som satte in när han satt uppe i maskinrummet och tittade på avsnittet och duken plötsligt drabbades av myrornas krig. ”Hjälp, vad har jag rört? Vad gjorde jag? Hur fixar jag det här?” med flera frågor hann röra sig genom hans huvud under de få sekunder som gick innan bilden kom tillbaka. Det visade sig dock att det inte var något han gjort utan något galet i återgivningen som tyvärr återkom flera gånger under dagen. Något vi får undersöka till nästa treff.

Förutom dessa mindre tekniska missöden var dagen lyckad och det var många som gillade det annorlunda konceptet att visa en hel serie och dess uppföljande film under en och samma treff. Även om det påminner om de Voyager-treffar som WCT hade i början av 2000-talet då det bara visades de senaste Voyager-avsnitten i sändningsordning. Detta var något som pågick under flera treffar till dess att SVT hann ikapp föreningen i sändandet av avsnitt.

Temat för treffen var ju Firefly och jag tillhör de som verkligen gillar den serien sen första gången jag såg den för drygt 10 år sedan. Jag har sett både den och filmen ett flertal gånger. Jag har även köpt (och läst) alla de serie-tidningar/graphic novels som utspelar sig mellan serien och filmen samt efter filmens slut. Och berättelsen om Book och hans underliga livsbana som förde honom till Serenity. Är du det minsta intresserad av att få mer kött på benen när det gäller Firefly-universumet så rekommenderar jag verkligen att du söker upp och läser dessa serier.

Tyvärr hann jag inte se så många avsnitt som jag skulle velat (ALLA!) och var tvungen att gå hem innan filmen var slut så jag fick inte återuppleva en hel biosalongs reaktion på vissa av scenerna nära slutet av den…

Dagen bjöd även i vanlig ordning på trivia- och kostymvinnare. Trivian var dagen till ära en blandning av Star Trek- och Firefly-frågor och vanns av sprillans nye medlemmen Gilbert Nordhammar, medan kostymtävlingen vanns av Karin Mossberg i hennes imponerande kostym som vulcansk prästinna. Vi måste se till att fler av oss kommer i kostym/cosplay till framtida treffar och inte bara till första hösttreffen. Du vet väl om att du bara betalar halva inträdet när du kommer i någon slags Star Trek-inspirerad kostym?

Star Treff – med eller utan Star Trek – är ett underbart sätt att tillbringa en dag med likasinnade männsikor. Hoppas vi ses på nästa treff!

 

Louise Löwenspets
kira@trekkers.se

Schema

08.30 Insläpp
09.00 Visningen börjar

1 Serenity
2 The Train Job
3 Bushwhacked

Rast ca 11.15–11.45

4 Our Mrs. Reynolds
5 Jaynestown
6 Out of Gas
7 Shindig

Rast ca 14.45–15.45

8 Safe
9 Ariel
10 War Stories
11 Objects in Space

Rast ca 18.45–19.00

12 Trash
13 The Message
14 Heart of Gold

Rast ca 21.15–21.30

Film: Serenity

Slut ca 23.30

Datum: 
20 september, 2014
Lokal: 
Aftonstjärnan