Star Treff 97

Treffrapport

 

Kliv in på Draken! - Enter the Dragon!

Ja, det var en uppmaning som runt 450 glada Trekkers utan tvekan hörsammade under tre dagar i slutet av april. 25-27 april var det nämligen Star Treff 97 på sagda biograf i Göteborg. West Coast Trekkers stod naturligtvis för detta arrangemang, där samtliga åtta Star Trek-filmer visades på norra Europas största bioduk: hela 100 m²!

Och fina fester drar som bekant fina gäster: förutom åtskilliga göteborgare anslöt sig Trekkers från hela landet denna speciella helg. Där var folk från Stockholm, Kiruna, Luleå, Ludvika, Uppsala, Malmö, Ronneby och Lund, för att endast nämna några av alla de orter människor rest från för att få uppleva Sveriges största Star Trek-evenemang någonsin.

Så hur var det då? Magiskt, det var hur det var. Den glada och positiva stämning som utmärkte hela festivalen kulminerade i vad som antagligen bäst beskrivs som extas inför och under Sverige-premiären på Star Trek: First Contact. Jag tror att jag talar för samtliga arrangörer när jag påstår att den känsla man erfor vid det tillfället var mer än värd det hårda slit som fyllt allas våra liv denna vår.

Fredag 25 april: 19.00 Star Trek: The Motion Picture 21.45 Star Trek II:The Wrath of Khan Men nu går jag händelserna i förväg. Först ut på det digra programmet var, som sig bör, Star Trek:The Motion Picture (TMP). Denna, liksom övriga filmer, presenterades av den ständigt lika entusiasmerande ordförande Stefan Björnshög. Efter att styrelsen kastat ut snackspåsar från en av de sponsorer som hängt med sedan den första Star Treffen, Tapas Easy Snacks, sade Stefan "Engage!" och Star Treff 97 gick upp i warpfart.

En av de trevliga sakerna med Star Treff 97 var alla de varma, spontana applåder som uppskattade händelser i och utanför filmerna belönades med. Vi var nog flera som myste när en rungande applåd utlöstes av att kapten Kirk syntes första gången i ST:TMP.

Så blev det paus. Publiken minglade och slet med den trivia-frågetävling som medföljde programhäftena. Det såg ut att vara ett kärt besvär. En kär syn var det också för undertecknad, som tillsammans med Nicole Johansson konstruerat tävlingen.

Genom sorlet hördes också digitaliserade engelska röster säga saker som "Enterprise here. How many to beam aboard?" och "Bridge here. Status report!". Det var nämligen en makalös åtgång på de communicator badges som WCT sålde i "butiken" i foajéns övervåning. Uppenbarligen var det fler än styrelsemedlemmarna som charmades av dessa talande prydnader!

Snart nog var det dags för nästa film i ordningen: Star Trek II: The Wrath of Khan (TWOK), där mycket riktigt gamle favoritskurken Khan (från TOS,"Space Seed") dyker upp igen. Denna film presenterades av Game Station, som förutom sina 10% till WCT-medlemmar på alla Star Trek-prylar, hade skänkt två paket innehållande vardera en VGR t-shirt och ett paket med VGR samlarbilder (samt ytterligare ett kortpaket till "trivia-paketet" - mer om detta snart!). Lyckliga innehavare av rätt programnummer var Martin Berton och ytterligare en person - traditionen bjuder ju att minst en vinnare skall hinna iväg innan den ivrigt springande sekreteraren hinner haffa och anteckna honom!

Efter TWOK bar det för de flesta iväg till Ten Forward, som restaurang Trappan denna helg kallade sig. Där kunde det köpas diverse Star Trek-drinkar och pratas film. Romulan Ale, som utlovats i förväg, fanns endast i en begränsad mängd - tveklöst beroende på att det är en förbjuden dryck i Federationen --och tog helt slut redan tidigt på fredagskvällen. Ingen panik för den skull, dock, eftersom man även kunde förse sig med Klingon Bloodwine, Stardrifter, chech tlhutlh, Tamarian Sunset och Chateau Picard m.m.

Lördag 26 april:
12.00 Star Trek III: The Search for Spock
14.30 Star Trek IV: The Voyage Home
18.00 Star Trek V: The Final Frontier
21.00 Star Trek VI: The Undiscovered Country

På lördag förmiddag var det så dags igen. En imponerande skara hade överlevt fredagnattens övningar och var redo för ännu mer Star Trek på bio. Nu var det dags för Star Trek III: The Search for Spock (TSFS), som också är Leonard Nimoy's debut som långfilmsregissör. Den filmen presenterades av Science Fiction Channel - en av WCT's helt nya sponsorer. Dessa hade skänkt 5 armbandsur, 10 pennor och 15 t-shirts. En av varje av dessa ingick i paketet som trivia-vinnaren skulle komma att få. Inför TSFS drogs därför 14 programnummer vilket ledde till att Patrick ForsbergBjörn HallenbergMartin Wennerby och Ola Spånglund fick klocka, penna och t-shirt. Vidare fick Jenny LindskogHelen PraetoriusLotta JanssonMarkus Borsand och Patrik Andersson penna och t-shirt. Slutligen fick Tina BalotJuha AhoMichael PetterssonMaria Karlin och Hannah Filipsson varsin t-shirt. Sedan sade ordförande Stefan Björnshög åter "Engage!" och maximum warp var ånyo ett faktum.

Efter att Spock återuppstått och Klingon-besättningen gått på en ordentlig blåsning följde, efter en kort paus, Star Trek IV: The Voyage Home (TVH). Nu var det Tradition som presenterade, så rätt gissat: mer utlottning! Hurra! De glada vinnarna denna gång var Magnus SchmeikalMats MiettunenRiste Mitrevski och Henric Thisell som fick dela upp två Voyager-tröjor och två exemplar av Harlan Ellison's bok "City on the Edge of Forever".

Under de tre Star Treff-dagarna fick vi också stifta bekantskap med en del personer som utmärkt sig på diverse sätt i Star Trek-sammanhang i Sverige. På plats fanns nämligen Sissela Uisk (som startat Svenska.Trekkers-listan på Internet), Emma Roos (ordförande i Trekkers i Södra Sverige, TSS, och nuvarande innehavare av Svenska.Trekkers) och Gunilla Bergensten (journalist känd från radio och TV, som är chefredaktör för Scandinavian Trekker). Denna Trek-trio i damer hade, var och en för sig, en hel del intressant att säga och fick dessutom hjälpa till att dra vinnare i utlottningarna.

Och utlottningarna duggade i vanlig ordning tätt. Efter en längre matpaus (där många utnyttjat ScanTrek-rabatten hos Burger King) var det nämligen dags igen. Nu var det Dolores som skulle presentera William Shatners regidebut i långfilmssammanhang, Star Trek V: The Final Frontier (TFF). Detta gjorde de genom att lotta ut en Worf-docka i en TFF-mugg (vanns av Joakim Hurtig) samt en bok om Gene Roddenberry (vanns av Tomas Kaudern). Ytterligare en mugg, med en Romulan Warbird som lock, ingick i "trivia-paketet".

Vad är väl en sådan här sammankomst utan lite allsång? Om någon nu börjar oroa sig, så kan jag snabbt meddela att nej, vi sjöng inte Klingon Opera! Däremot firade den från Uppsala nedreste Anders Wahlbom sin 23-årsdag under lördagen, vilket fick en nästan femhundrahövdad publik att utbrista i hurra-rop och ja-må-han-leva-sång!. Det torde finnas sämre sätt att fira sin födelsedag!

Nu började det dra sig mot kvällen igen, men ytterligare en film skulle hinnas med: Star Trek VI: The Undiscovered Country (TUC). Att det stora flertalet Star Treff-besökare orkade med en film till så här dags var uppenbart. Så var ju detta också en chans som kanske inte återkommer att se alla dessa filmer på bio. TUC presenterades av Melody Line, som lottade ut så många priser att det för en stund nästan såg mer fullt ut framme på golvet än i publiken! Så här fördelades pristagarna i denna jätteutlottning: Voyager/DS9-kalendrar: Benny Åhlander, Heidi Wahl, Ola Spånglund, Anna Davison, Tommy Tircsi, Daniel A. Johansson, Fredrik Moberg, Magnus Schmeikal, Jonas Ahlström, Christian Tengroth, Joakim Hasselblad, Sami Palosoari, Patrik Påfvelsson, Christina Jönsson, Oskar Blomberg, Erik Emilson, Jan Nilsson, Markus Kristiansson och Zoran Nikolic. Fina Star Trek-dagböcker i färg: Fredrik Sandström och Maria Sandgren. Men det var ännu inte allt från Melody Line! Kvar fanns två lite dyrare pjäser: en box med Enterprise D Blueprints och Data-box (med Data i relief och tre kassetter innehållande sammanlagt sex TNG-avsnitt). Blueprintslådan vann Johnny Järund, medan Data-boxen gick till WCT's förre ordförande Tor Kjellström.

Efter TUC, som ju är den sista (och enligt många den bästa) TOS-filmen, bar stegen åter mot Ten Forward. Där utbröt en hård kamp mellan Trekkers, som ville höra på Star Trek-musik med rimlig ljudvolym och en diskjockey, som ville spela techno på conversation-is-futile-volym. Och nog såg jag hur somliga medlemmar började flytta händerna mot sina phasers.

Söndag 27 april:
10.00 Star Trek: Generations
12.30 Star Trek: First Contact Söndag.

Sista dagen. Bara två filmer kvar. Så nu började väl Star Treff 97 att glida ner mot impulse power, ja? Nej. De två filmer som var kvar var ju dels den näst senaste (och första med TNG-besättningen) Star Trek Generations, dels den senaste som heter...eh...något med kontrakt, har jag för mig. Jag kommer snart på det.

Star Trek: Generations presenterades av Game Zone, som lottade ut tre Star Trek: Klingon-spel. Det låter ju fint och trevligt nog. Ändå var det inte allt: i varje spel låg dessutom ett presentkort på Star Trek Generations-spelet, som släpps inom kort! Så nu oroar ju sig vän av ordning förstås över hur det blir med Boris PopovskisJonas Liljegrens och Annica Anderssons nattsömn framöver.

I Generations hade censuren varit framme, vilket många lade märke till. Den våldsamma och stötande scen där först Worf och sedan Dr Crusher kastas i havet hade naturligtvis helt klippts bort, och det saknades ytterligare några korta scener. Som ni kanske redan gissat var det emellertid inte alls censuren som gjort sig skyldig till sådana övertramp. I stället var det uppenbarligen så att den kopia av Generations som vi fick hit var skadad! Vissa scener hade helt enkelt blivit kvar när filmen senast lämnade "The Nexus"! Vi har skickat in en kille i Nexus för att hämta dem, men vi har fortfarande inte hört något från honom. Ja, ja. Han dyker väl upp.

Nu var det då bara den där filmen kvar. Den där som folk hade pratat om hela helgen. Den där nya. Den där som nästan ingen sett, speciellt inte på bio. Den där som Jonathan Frakes (Riker) har regisserat. Den där som heter... Star Trek: First Contact!!! Exklusiv förhandsvisning EN MÅNAD i förväg! YES! Lugn nu. Vi hade lite tävlingar kvar innan finalen. Först skulle givetvis filmen presenteras, och det av CIC (som ju har all video-utgivning av Star Trek i Sverige). De lottade ut hela tre paket med alla långfilmerna utom First Contact. Efter detta har Fredrik SvedbergPatrick Forsberg och Peter Johansson (dock ej WCT-kassören!) mer välsorterade videohyllor än de hade innan Star Treff 97.

Sedan skulle det koras en vinnare av Trivia-tävlingen, och det var ingen helt enkel uppgift. Det var nämligen så många som elva personer som hade lyckats skrapa ihop samtliga 16 rätt i den inte alldeles enkla kunskapstävlingen: Mikael Frosthage, Simon Carlsson, Sten Thaning, Peter Granroth, Julius Sjöstedt, Thorbjörn Engdahl, Anders Eriksson, Tomas Nord, John Carlsson, Jonas Sandstedt och Christian Augustsson. Bra jobbat, killar!

Av dessa lottades de tre förstnämnda att mötas i en final. Det digra paketet med priser från nästan alla sponsorer togs till slut hem av Mikael Frosthage, som visste att det var Michelle Forbes som spelade Ro Laren i Star Trek: The Next Generation. För övrigt kan det nämnas, för er som undrar, att det faktiskt var en person som hade fyllt i samtliga Gorn-alternativ! Men vi ska inte nämna några namn, tror jag...

Och så var det dags för...
Jag har redan försökt mig på att beskriva stämningen i salongen inför och under First Contact, men jag måste nog klämma i lite till. Jag har varit på en del premiärer - men jag har aldrig upplevt något som kan jämföras med hurdet var att se en förhandsvisning av årtiondets av Trekkers mest efterlängtade film på Draken. Det var glädje, förväntan, spänning...eufori!

När styrelsen efter filmen fick ta emot sin andra stående ovation för helgen (och vilken ovation!) kan jag lova att det var en trött men rörd och mycket, mycket lycklig styrelse som stod längst fram i Draken. Jag (och jag tror det gäller oss alla) kommer att bära med mig det minnet för alltid. Vi gjorde det!

Eftersom vi i WCT-styrelsen och våra sponsorer är alldeles tokiga i att ge bort saker, så var det emellertid ännu en utlottning kvar innan vi släppte hem den uthålliga publiken: vi hade fortfarande kvar den efterlängtade Tricorden som skulle lottas ut bland de 300 snabbaste biljettköparna.

Tricordern, som alltså är en riktig Tricorder och faktiskt mäter en massa saker (Upphetsning i en biopublik? Tror inte det - men hade den gjort hade det förmodligen bränts en krets på plats och ställe!) fick Erik Yngve ta med sig hem. Det tror jag inte att han var ledsen över, åtminstone inte om man ska döma av segervrålet han stämde upp när hans medlemsnummer drogs.

Vi i styrelsen för West Coast Trekkers vill rikta ett stort tack till alla som gjort detta möjligt att genomföra: UIP (med Katarina Berglund i spetsen) som skaffade fram filmerna åt oss, Draken som höll med norra Europas bästa biograf samt trevlig och duktig personal; och sist men inte minst alla ni i publiken som köpte biljetter, kom till Draken och bidrog till den jämförelselöst största Star Trek-begivenheten någonsin i den här kvadranten! Vi tror och hoppas att ni hade minst lika roligt som vi. Så vi ses väl på nästa Star Treff?

reH SuvwI'pu' peratlh!

Live Long and Prosper!
Peter E Bernhardsson
Sekreterare, West Coast Trekkers

Datum: 
25 april, 1997
Lokal: 
Draken