Star Treff II: Klingon

Treffrapport

Fyllda av förväntan bänkade sig ett hundratal trekkers av alla sorter (gamla och unga, killar och tjejer, mammor och pappor, fantaster och allmänt intresserade) i de bekväma (nåja, en smaksak) stolarna i Gustav Dalénsalen på Chalmers för att se den första filmen på årets första Star Treff. En halvtimma innan gjordes en total genomgång av ljud och bildanläggningen. Allting fungerade. Det fanns backup på all utrustning utom bildprojektorn. Sannolikheten för att den skulle haverera var så gott som obefintligt, om man bortser från Murphys lag.

Murphys lag inträdde fem minuter före filmen. Projektorn var död, stendöd, skendöd eller assimilerad av onda krafter. Det var detta som inte fick hända. En lätt våg av panik sköljde över oss ansvariga. Som sagt en lätt våg, så enkelt skulle vi inte ge oss. Genom att ta tillvara på klubbens resurser och att ta fram "Star Trek"-andan lyckades vi vända på denna mardröms-situation. Tre kvart efter att Murphy hade anlänt fick han slokörat vandra därifrån. Våra ansträngningar gick så väl att vi nu hade två stycken videoprojektorer till, utöver den som gått sönder. Efter en snabb omröstning beslöts att inget skulle tas ur programmet, utan vi skulle köra på med en knapp timmas försening rakt igenom. Första filmen ut var den förlängda versionen av "The Undiscovered Country" vilket är den sjätte långfilmen i Star Trek-serien och den sista med hela gänget från originalserien från 60-talet. Dessutom finns rollfiguren Colonel Worf med, som spelas av Michael Dorn, som även spelar Worf (som är sonson till Colonel Worf), i Star Trek: The Next Generation och Star Trek: Deep Space Nine.

Temat för denna treff var Klingon, men egentligen hade det kunna vara Worf då alla kvällens filmer och avsnitt behandlar Worfs historia igenom hela The Next Generation- och Deep Space 9 -serierna. En kväll fylld av hjältemodiga Klingoner, ondskefulla Klingoner, ränksmidande Romulaner, spänning, drama, romantik, maktspel, intriger och fantastiska äventyr.

Under pauserna såldes läsk och bjöds på snacks. Snacksen, som bestod av rostade majskorn och jordnötter, sponsrades av Tapas Easy Snacks. Det är nog snart dags att döpa om majskornen till Trekkers Easy Snacks då de har en klart vanebildande effekt på oss trekkers. Några hoppade över ett och annat avsnitt och satt i foajén och snackade Star Trek och spelade Star Trek-kortspel. Det finns ett par olika kortspel baserade på The Original Series och på The Next Generation som kanske närmast kan jämföras sk "Magic" kortspel. Som en blandning av Mahjong och Canasta. Flera av de andra besökarna blev klart intresserade av kortspeleriet och skaran av kortspelare kommer säkerligen att växa. Under nästkommande Treffar kanske vi kan ordna någon form av turnering.

Under senare hälften av Treffen utlottades det priser i pauserna till alla närvarande medlemmar. Först ut var DOLORES som ligger i Allén, nära Järntorget. Då lottades det ut en figur föreställande Saavik från "Star Trek II: The Wrath of Khan", en T-shirt från "Star Trek: Generations" med Kirk och Picard och ett trehundrasidors uppslagsverk om TOS kallat "Star Trek Concordance".

I nästföljande paus lottades det ut priser från Melody Line. Då var det tre väggalmanackor från TOS, DS9 och VOY, en Star Trek 1997 Diary i fyrfärg, samt en Star Trek Star Date 1997 kalender. Den glädje som vinnarna utstrålade var väldigt smittande och lyfte stämningen i hela lokalen. Samtidigt förundrades man över den klara distinktion som rådde mellan kvinnliga trekkers och manliga trekkers, framför allt yngre manliga trekkers. Då tjejerna fick välja pris tog de något ur originalserien (TOS) medan killarna oftast valde något ur de senare serierna.

Priser från Game Zone, som ligger i Arkaden, delades ut under påföljande paus. Det som skulle lottas ut var de hett eftertraktade CD-ROM spelen "Star Trek KLINGON" och "Star Trek Harbinger" samt en skärmsläckare "Star Trek: The Next Generation".

Sista utlottningen på kvällen eller natten om man så vill, var av priser från vår huvudsponsor CIC (Cinema International Corporation). Då gällde det ett videofilmspaket bestående av Redemption, Birthright och Way of the Warrior. Den sistnämnda filmen i paketet kunde inte lämnas ut på plats utan skickas till vinnaren, detta p.g.a. att WotW inte har släppts på köpfilmsmarknaden ännu. CIC är på väg att släppa ett antal svensktextade Star Trek-avsnitt ur Deep Space Nine-serien på köpfilmsmarknaden. Avslutningsvis får man säga att dagen/kvällen/natten blev väldigt lyckad trots de problem vi hade i början. Det kom 130 personer till Treffen varav ett 40-tal var nya medlemmar. Detta får betraktas som mycket bra med tanke på att det var sista helgen på Göteborgs Filmfestival och första helgen på sportlovet. Vi vill även passa på att tacka alla de som har hjälpt till med denna Treff -det gäller särskilt "projektorkillen". Till medlemmarna säger vi tusen tack och gynna våra sponsorer - de gynnar oss.

Datum: 
8 februari, 1997
Lokal: 
Gustaf Dahlénsalen