Star Treff IV: Crossover

Treffrapport

Biografen Draken

Vem hade väl trott att vi skulle kunna fortsätta ses på Draken?
Vi i WCT's styrelse trodde knappast det när vi trötta men belåtna packade ihop de sista sakerna efter Star Treff 97 i våras. Lördagen den 20/9 strålade vi hur som helst ombord där igen; denna gång för att begå Star Treff IV: Crossover.
Detta arrangemang hade lockat till sig ca 400 glada trekkers från när och fjärran. Bl a hade grupper från våra vänföreningar tagit sig till Göteborg: Magnus Sandh, Roger Hansson, Robert Ryttse och Hanna-Sofia Gustafsson kom från Trekkers i Södra Sverige (TSS) och Pia Mylly, Jesper Pettersson, Johan Arthursson och Mikael Olsson kom från Stockholm Trekkers (ST).

Stämningen var som vanligt utomordentligt trevlig. Nytt för den här gången var att möjlighet beretts för medlemmar att sälja eller byta sina Trek-prylar i Quark's. Det var ett uppskattat inslag som såg ut att orsaka diverse djupdykningar i plånböcker och mycken ambivalens. Vi hade dessutom äntligen fått in nya communicators - de sålde slut t o m ännu fortare än på Star Treff 97! Eller, ja, sånär som på de två Bajoran-versionerna. Inte så många som vandrar med profeterna, tycks det. Som brukligt är på Star Treffar vimlade det av Star Fleet-uniformer av alla tänkbara slag - bl a de mycket tjusiga hemgjorda uniformer som en del av våra kreativa medlemmar hade förfärdigat.

Imponerande var också de två killarna i hemtillverkade Borg-dräkter, med blinkande röda ljus och allt! Temat för Star Treff IV var ju Crossover. Närmare bestämt gick detta ut på att visa avsnitt med karaktärer från TOS som dök upp i avsnitt av TNG, DS9 eller VGR. Medan vare sig Spock, Scotty eller Sulu behövde någon närmare presentation tyckte vi att det var lämpligt att visa fyra TOS-avsnitt för att friska upp minnet av somliga karaktärer. Men innan dess var det dags för en liten kupp. Efter den sedvanliga Star Trek-trailern kunde publiken till sin förvåning se inledningssekvensen till Månbas Alfa på Drakens stora duk. Ordförande Stefan Björnshög förklarade belåtet att vad vi just sett var ett påskägg - ett litet svar på de Star Wars-figurer som Jörn Engström (medlemsansvarig i styrelsen) lagt in i ett tidigare medlemsutskick.

Sedan började vi med...just det, utlottningar! Nya sponsorer tillkommer hela tiden, utlottningarna blir fler och fler. Det är tydligt hur populära dessa utlottningar blivit. Folk överger konversationer, kortspel, eller vad de nu håller på med för att hinna in till utlottningarna. Även om det är tydligt att de finaste priserna är de mest attraktiva (så besynnerligt!) verkar alla bli själaglada för minsta lilla Trek-pryl de vinner på sina programnummer. Och det är ju faktiskt så att det där med prylar är en viktig del av att vara trekker. Först ut på Star Treff IV var Hyperlight Enterprises, som hade skänkt två fina Star Trek-pins. Medlem 244 Fredrik Larsson fick en Encounter at Farpoint-pin och medlem nr 626 Anders Andersson kunde knäppa på sig en Nomad-pin. Ni minns väl Nomad? Skäms annars! Hem och läs på - det kan ju dyka upp i nästa Trivia-tävling!

För att kunna fylla Drakens enorma duk (ca 100 m2) hade WCT hyrt in en monsterprojektor. Tillsammans med en s k linedoubler lyckades vi med att inte bara fylla duken, utan även få en anmärkningsvärt god bildkvalitet. Så när nu det första TOS-avsnittet, "Errand of Mercy", rullade igång så var det rimligtvis ett av de största format (om inte det allra största) som det avsnittet (och de följande) visats i. Vi är redan vana vid att trekker-publiken visar sin uppskattning för de karaktärer man tycker bäst om, och det är alltid lika intressant att se vilka som får högst applåder. De flesta applåderas redan när deras namn syns i förtexterna, andra först när de syns på duken. Somliga får applåder vid båda tillfällena. Detta brukar vara förbehållet de stora hjältarna, som William Shatner, Leonard Nimoy och Patrick Stewart.

Efter det andra TOS-avsnittet, "The Trouble With tribbles", var det en bensträckare och mer utlottning. Först var det Maximum Bandwidth som lät oss lotta ut tre mycket trevliga Trek-dataprogram. Medlem 288 Peter Åkesson fick en "DS9 Ltd. Edition Entertainment Package", medlem 579 Magnus GundemarkErik Lövendahl fick en "TOS Virtual Reality Audioclips". Alla uppgav sig ha datorer, så de lotterna föll ju väl ut! Sedan var det Decipher, som lottade ut två lådor med spelkort till sitt populära kortspel Star Trek TNG: CCG. Vinnare blev medlemmar 135 Martin DomeijGabriel Karlsson (Klingon-låda). Det märktes att dessa var eftertraktade priser - många av WCT's medlemmar är kortspelare. fick en "DS9 Voice Print" och medlem 318 (Federation-låda) och 52

Vidare i programmet. Än hade vi två TOS-avsnitt att beta av: "Journey to Babel" och "Day of the Dove". I det förstnämnda stiftar vi för första gången bekantskap med Spock's föräldrar, en Vulcan (Sarek) och en kvinna från Jorden (Amanda). Numera sorgligen framlidne Mark Lenard, i rollen som Sarek, inhöstade redan i detta avsnitt fina applåder. Det var emellertid inget mot de applåder som ackompanjerade hans uppträdande i TNG-avsnitten "Sarek" och "Unification". Efter dessa avsnitt kunde så kaffetörstiga själar tillgodose sina behov. Det var m a o dags för dagens första fikapaus. Precis som på Star Treff 97 bedrev Drakens personal utomordentlig kiosk-verksamhet. Denna verksamhet inspirerade till en tänkbar utslagsfråga till nästa triviatävling: hur många Red Bull konsumerades under Star Treff IV? Många var det i alla fall.

Nu hade vi kommit fram till TNG-delen av dagen. Vilket innebar att det närmade sig den tidpunkt då Spock skulle dyka upp i TNG. Vilket innebar att det var dags att lotta ut CD-singlar från...ja, naturligtvis, S.P.O.C.K! Hela 9 st hade vi fått att lotta ut. En viktig komplettering till CD-samlingen fick medlemmar 640 Niclas Hansson, 123 Henrik Wannheden, 184 Fredrik Alm, 637 Peter Krstanovski, 288 Peter Åkesson (jajamen, han hade köpt ett program till!!!), 304 Thomas Puhang, 121 Helen Praetorius, 768 Mikael Olsson och 512 Mikael Andersson. Peter Åkesson lär förresten ha setts köpa ytterligare ett program. Det vann han inget på - sicken otur! Dagen fortsatte sedan på samma sätt som den börjat.

Utlottningar och bra Star Trek-avsnitt avlöste varandra. Som redan nämnts hade vi rekordmånga sponsorer som lämnat fina priser till utlottning. Från Game Station fick medlem 780 Daniel Fris en videokassett med Voyager "Caretaker" i CIC's svensktextade utgivning. Medlem 322 Martin Johnsson fick från samma butik Voyager "Twisted/The 37's". Tradition gav ett paket innehållande CD ROM-spelet "Generations" samt 2 spelkort till medlemmar 266 Magnus Johansson och 453 Jan Nilsson. En liten smolk i glädjebägaren var att videospelaren hade lite problem med att spela vissa av kassetterna vi visade. Sålunda stördes översta delen av bilden i TNG-avsnitten "Unification" och "Relics" samt i VGR-avsnittet "Flashback". Sådant kan vi naturligtvis inte tillåta att det upprepas; till nästa Star Treff har vi en annan spelare samt en backup-spelare.

Detta problem vägdes säkerligen upp för WCT's medlem 425, TSS Hanna-Sofia Gustafsson och Stockholm Trekkers Pia Mylly då de vann varsitt av de presentkort på CD ROM-spelet "Star Fleet Academy" som Game Zone lottade ut. Samma sak gällde med all sannolikhet för medlemmar 771 Peter Merlund, 309 Erik Cardell, 394 Åsa Hedlund, Johanna Åsberg samt TSS-medlem Robert Ryttse, eftersom de vann varsitt exemplar av CD ROM-spelet "DS9 Harbinger" skänkta av CIC. Star Treff IV fick fint besök också. Som de flesta vet har WCT haft en tävling i samarbete med UIP och Femman. Denna slutade med att 47 (!) vinnare som svarat rätt på de tre frågorna (konstruerade av WCT's egen trivia-expert, nämligen undertecknad) fick fina priser. De 42 som vann två biobiljetter var blev glada. De 4 som fick paket med de 7 första Star Trek-filmerna blev ännu gladare.

Men gladast av dem alla blev Monika Spjut från Borås. Med sin formulering "Jag föddes ett årtusende för tidigt, men med Star Trek känner jag mig hemma" övertygade hon juryn (bestående av undertecknad och ordförande Stefan Björnshög). Denna formulering gjorde att hon med sin make får åka till Las Vegas och delta i diverse Trek-relaterade aktiviteter, såsom kurs i Klingon, Klingonsk sminkning & fest etc. Som om inte detta vore nog bjöds hon också av WCT till Star Treff IV. Där gav ordförande Stefan Björnshög henne WCT-medlemskap, blommor, t-shirt och affischer. Monika och hennes make har dessutom lovat att med text & bild dokumentera sin resa (som går av stapeln den 1 oktober), så ni kommer att få veta allt om detta äventyr! Grattis ännu en gång, Monika!

Men ännu hade inte vår frenetiska iver att ge bort saker dämpats. Vi gav en mycket fin snurra med Crossover-kassetter från Melody Line till medlem 460 Anders Paradis bara för att han råkade ha rätt nummer på programmet. Sedan var det ju förstås en speciell tävling där det inte räckte att ha rätt nummer på programmet (vilket f ö inte hade någon som helst betydelse i just denna tävling): trivia-tävlingen!

Jajamensan, en gammal bekant från Star Treff 97 gjorde återbesök, nu med helt nya frågor designade av WCT's trivia-expert (ja, ni vet vem jag menar). Tävlingen visade sig vara så pass lagom svår att nio stycken hade lyckats med bedriften att få alla rätt. Och en bedrift var det; det fanns till skillnad från vid Star Treff 97 inga goda möjligheter att gå hem och kolla upp svaren. Därmed inte sagt att någon gjorde så vid Star Treff 97. Dessa nio var medlemmar 426 Julius Sjöstedt, 1 Tor Kjellström, 581 Ted Saarikko, 275 Christian Augustsson, 268 John Carlsson, 580 Johan Läckberg, 538 Jan-Erik Sjödin samt ST-medlemmen Pia Mylly. Ja, och medlem 608 Gunnar Arnberg också, som lottades till vinnare av det tjusiga trivia-paketet som innehöll en S.P.O.C.K-singel, ett DS9 Harbinger-spel (CIC), en t-shirt (WCT), spelkort (Tradition) och TOS Virtual Reality Audioclips (Maximum Bandwidth). Sedan kände vi oss helt enkelt tvungna att på något vis belöna några av dem som kommit i uniform.

Därför lottade vi, i en speciell utlottning, fram medlemmar 222 Jenny Danielsbacke och Jennie Augustsson och gav dem DS9-Harbinger-spel samt medlemmar 823 Madelaine Holsten, 8 Anita Thåström, 154 Berton,135 Martin Domeij, 110 Eddy Henningsson, 62 Klas Groth, 488 René Hansen och 121 Helen Praetorius och gav dem affischer (First Contact, Star Treff 97 etc.). Ytterligare affischer fick alla som kommit från andra föreningar (se ovan) samt medlem 233 Thorbjörn Engdahl, som var så uppmärksam att han märkte att repliken "It's green!" förekom i både TOS "By any other name" och TNG "Relics" Efter allt detta hade vi inget mer att lotta ut.

Alla avsnitt var visade. All publik gick hem. Dags att åter packa ihop verksamheten och konstatera att "det gick ju att vara på Draken igen!" och "tänk om man skulle?". Men mer om det framöver. Avslutningsvis vill vi i WCT's styrelse tacka alla som kom på Star Treff IV: Crossover. Som vanligt kom ni med gott humör, trevligt beteende och skräpade ned minimalt. OK, så några av er buade ut stackars Wesley Crusher. Det var väl väntat. Vi hade väldigt roligt, och det verkade det som om ni hade också. Så jag skulle väl tro att vi ses igen.

 

Datum: 
20 september, 1997
Lokal: 
Draken