Star Treff IX: The Classics

Treffrapport

Men nu skall vi inte gå händelserna alltför mycket i förväg. Nästan exakt på utsatt tid kunde Stefan Björnshög hälsa alla välkomna och inleda med dagens första utlottning. De absolut första vinnarna denna tvåårsdag var 1146 Henri Ropponen och 24 Jonas Liljegren som fick med sig varsin bok från Dolores. Därefter vann 453 Jan Nilsson Klingon honor guard från Tradition och vinnarna av olika PC spel från Software Centerblev 1103 Bo Nordgren, 953 Alexander Riedl, 1058 Joakim Norén samt 1106 Dawid Danielsson.

Sedan kunde visningen till sist börja, med klassiska klassiker, eller vad man nu skall kalla det för, fyra pärlor från TOS och vad kan då vara en bättre inledning än "City On The Edge Of Forever"? Enligt mångas uppfattning ett av de bästa Star Trek-avsnitten någonsin, och jag är då inte den som tänker argumentera emot detta!

Nästa avsnitt är nog minst lika klassiskt, "Amok Time" som är första gången vi ordentligt blir introducerade i den vulcanska kulturen. Är det någon mer än jag som misstänker att Kirk endast antar utmaningen för att äntligen få spöa upp sin försteofficer?

I nästa avsnitt "The Doomsday Machine" var det dags att bege sig ut på världshaven och jaga en stor vit val, eller åtminstone nästan. För handlingen i detta spännande avsnitt är ju inspirerad av "Moby Dick", och nog påminner kommendör Decker om Ahab i sin jakt efter "planetdödaren"?

Slutligen fick vi se det bästa av den tidens specialeffekter i "The Tholian Web", men man måste nog erkänna att det har hänt en hel del sedan dess, eller?

Efter en liten paus var det dags att beskåda fyra klassiska avsnitt av TNG, men innan dess skulle återigen några medlemmar glädjas då de fick höra att numren som drogs stämde in på numret de hade på sina program. Först ut var 583 Ola Larsson som vann en signerad Marina Sirtis bild från Movie Art. Därefter vann 1103 Bo Nordgren, 370 Anders Nord, 1106 Dawid Danielsson, 1266 Philip Riedl, 781 Branimir Vidovic, 805 Claes Stejre, 46 Mikael Brosché och 1134 Jonas Augustsson varsin CD-skiva från S.P.O.C.K. Slutligen utdelades Presentkort på nätverksspel från The Playz till 805 Claes Stejre, 288 Peter Åkesson, 10 Riste Mitrevski, 438 Magnus Hedqvist, 912 Stina Öström samt 1127 Caroline Theslöf innan det blev dags för nästa omgång filmer.

Först ut bland de klassiska TNG avsnitten var "Yesterdays Enterprise". Undertecknad har någonstans läst att man från början hade tänkt blanda in 'The Guardian Of Forever' från "The City On The Edge Of Forever" men så blev det ju som alla vet inte.

I nästa avsnitt, "Starship Mine" fick vi bland annat se Picard göra något som påminde väldigt mycket om en . vulcan neckpinch" när han bedövade terroristen som spelades av Tim Russ. Kanske någonting den gode kaptenen lärde sig efter sin mindmeld med Sarek?

Nu började man inse att kometen i inledningssekvens verkligen har dalat i popularitet, men jag hoppas att det snart åter kan ta upp kampen med stenbumlingen i Voyager.

Nästa avsnitt "Cause And Effect" är nog ett av de mest bisarra avsnitten i Star Treks historia. För övrigt ville man ha med Kirstie Alley som Saavik som besättningsmedlem på USS Bozeman, men då det inte gick fick man nöja sig med en annan skådespelare från Skål, Kelsey Grammer, som kapten för detta skepp.

Som sista klassiska TNG avsnitt visades "Parellels" i vilket Worf utan tvekan utgår från Leibniz gamla tes att vi lever i den bästa av alla möjliga världar. Personligen hade jag gärna sett ett "borgenterprise" med Locotus som befälhavare i slutscenen, men man kan ju inte få allt här i världen. Ni lade väl föresten märke till att det satt en cardassian på bryggan i den sista verkligheten Worf befann sig i?

Det blev återigen dags för paus, en längre sådan där man bland mycket annat kunde träna sig i att stå i kö på Burger King för att ladda batterierna inför fortsättningen.

Innan DS9 avsnitten drog igång fanns det givetvis ännu en möjlighet att vinna någonting på sitt program. Det första priset var en novellsamling från Musketörerna och den lyckliga vinnaren var 549 Katja Häggmalm. Därefter lottades det ut några spel från GameZone och dessa tillföll 918 Magnus Gunnarsson, 940 Karl-Hugo Flood samt 613 Per Karlsson.

En chans till fanns dock att vinna, men nu var det inte turen det hängde på, utan skicklighet i att sy och i uppfinningsrikedom. Ja, ni har gissat rätt: uniformstävlingen! Genom en ny, briljant urvalsmetod kunde en vinnare utses, nämligen 863 Jonas Ljungberg som hade en mycket elegant uniform från TOS-filmerna och belönades med en Geordi LaForge mugg, videoband från Business Center, WCTs jubileumströja samt årsboken. Och nu när alla vet vad man kan vinna (förutom äran) om man kommer i en hemgjord kostym, så är det bara att sätta sig vid symaskinen!

DS9 avsnitten körde igång, först med avsnitten "The Maquis part I & II", en rysande bra introduktion till denna rebellrörelse. Om det var någon som fick för sig att ni kände igen den storvuxne cardassianen i del två (Legat Parn) så beror det nog på att ni sett honom som klingonsk ambassadör i filmerna TVH och TUC.

Ett annat bekant ansikte från dessa båda filmer dök sedan upp i nästa dubbelavsnitt "Homefront" och "Paradise Lost", den här gången var det Amiral Cartwright som helt plötsligt blivit Siskos far. Fast den stora frågan med de här avsnitten, som gör att jag ligger sömnlös om nätterna, är vilken ras är egentligen federationens president?

Det var endast ett block kvar, fyra blivande klassiker från VGR säsong 4, vilket gjorde att knappast någon var försenad in i salongen efter den sista pausen. Men innan visningen började så var det mycket som skulle klaras av.

För vad är en Star Treff utan sin trivia? Och vad är en trivia utan de två ständiga vinnarna? Det senare skulle vi snart få reda på eftersom dessa båda herrar, 317 Per Åkeman och 538 Jan-Erik Sjödin inte längre deltar i tävlingen utan har nått till WCTs Hall Of Fame och därför förärades varsitt diplom.

Triviakonstruktören Peter E. Bernhardsson tog över för att presentera de rätta svaren samt några vinnare.

Flera hade fått in alla rätt den här gången, men ingen satte utslagsfrågan. Hyfsat nära var i alla fall 569 Joakim Engstöm, 46 Mikael Brosché och 781 Branimir Vidovic som delade på andra priset och fick varsin Star Wars tröja från Melody Line. Till er har jag bara en sak att säga: "May the force be with you", för den som kom närmast i sin gissning om hur många kvinnor Picard kysst var 1104 Greta Petersen. För denna skickliga gissning vann hon videofilm från CIC, skiva frånS.P.O. C.K samt lite smått och gott från WCT.

Fler priser skulle delas ut till publiken, eftersom det var två lottningar kvar. Först fanns det lite saker kvar från Melodyline och dessa vanns av 1312 Niki Blomqvist, 447 Stefan Andersson, 1125 Jonas Theslöf samt 1307 Martin Nisshage.

Därefter var det dags för dagens sista utlottning, i vilken CIC stod för priserna som gick till 1226 Kris Åsard, 1106 Dawid Danielsson, 1061 Stefan Olsson, 569 Joakim Engström och 1254 Mari Aidemark.

Nu var det väl dags att börja se på Voyager? Nej, faktiskt inte. En detalj återstod. En liten, men viktig detalj: kast med liten Tapaspåse. Men något rekord slogs inte den här gången, eftersom den påsen som kom längst hamnade på rad 17.

Och i ett unisont "Engage" var det dags för dagens sista block, VGR avsnitten "Hunters", "Prey" samt "The killing game part I & II" i vilka vi fick följa besättningens möten med den hyfsat otrevliga rasen Hirogen.

Avsnitten bådar verkligen gott inför framtiden, eller vad säger ni? För visserligen har två år gått sedan WCT startade, men än finns det mycket Star Trek kvar att se på, än finns det nya livsformer och nya civilisationer att söka upp.

Väl mött under West Coast Trekkers tredje levnadsår!

Qapla´

Patrik Centerwall

Datum: 
28 november, 1998
Lokal: 
Draken