Star Treff V: Voyager

Treffrapport

Det är svårt att inte tänka på stenen när man drar sig till minnes Star Treff V: Voyager på Draken i Göteborg. För dem av er som inte var där (skäms på er!) kan jag berätta att en av dagens stora muntrationer var att applådera stenbumlingen som flyger förbi i en kort sekvens under VGR-introt. Det började med ett fåtal applåder från någonstans mitt i lokalen. I de sista avsnitten liknade applådåskorna de som Robert Picardo (i rollen som holografisk läkare) fick. Annars började det som en Star Treff brukar. Massor av morgonpigga trekkers hade strålat ner redan vid 9-snåret.

Klockan 11 såg det ganska gemytligt ut i bänkraderna när WCT's ordförande Stefan Björnshög kastade ut påsar med Tapas Easy Snacks (en av WCT's trognaste sponsorer - med sedan första treffen!) och lät evenemanget gå av stapeln. Trots att temat för dagen var Voyager, så inleddes ettårsjubileet med ett minitema: Mirror Universe. Detta tema inleddes som bekant med TOS-avsnittet "Mirror, mirror", ett av de bästa TOS-avsnitten någonsin, om man frågar undertecknad. Efter detta lysande avsnitt, där man t o m får se Spock med en väldigt 90-talig goatee, vidtog en av de populäraste aktiviteterna under varje Star Treff: Tja, den som inte gissat att det är utlottningar av sponsorernas priser det rör sig om får genast gå och ställa sig fem minuter i skamvrån!

Första utlottningen sponsrades av Hyperlight Enterprises. Tack vare detta företag och lotternas välvilja slapp medlemmar 267 Ted Bäcklund och 25 Anders Gould gå tomhänta hem. Ted fick samlarkort och Anders fick en affisch. Raskt vidare med ännu ett mirror-avsnitt. Nu hade vi flyttat oss ännu längre in i framtiden, och kaptenen hette inte längre Kirk. Under Benjamin Sisko's ledning fick nu DS9-gänget i "Crossover" stifta bekantskap med spegelvärlden. Och vi fick äntligen veta vad Kira Nerys går för, innerst inne. Sedan var det dags för nästa avsnitt. Nej, vänta! Vi måste ju lotta ut något först, annars skulle vi aldrig hinna med att bli av med alla fina priser vi fått av våra sponsorer.

Vi hoppas att ni medlemmar verkligen försöker gynna våra sponsorer; det är till stor del tack vare dem våra Treffar blir sådana uppsluppna och trevliga tillställningar! Så kan ni t ex gynna Maximum Bandwidth, som bjöd på verkligt attraktiva priser: tre rykande nya CD-ROM-paket. Tre glada medlemmar fick knalla iväg med varsitt. Nr 917 Mathias Rydell sitter sannolikt i detta ögonblick och försöker ta sig igenom Starfleet Academy, nr 293 Michael Mattson provar säkert hur det känns att sitta i Captain's Chair medan nr 927 Andreas Lundgren antagligen försäkrar sig om att aldrig svara fel på någon Trivia Quest-fråga genom att lära sig Star Trek Encyclopedia (CD-versionen) utantill.

Under hela dagen var det några människor som sprang omkring med en stor TV-kamera. Det var SVT1's Sajber, som gjorde ett reportage om Star Treff V: Voyager. När ni läser detta har ni säkert redan sett reportaget, där bl a layoutmästaren för vår web-tidning, Michael Quick, och vår kassör, Peter "Quark" Johansson, fick utveckla sig lite om Star Trek och Star Treff. OK. Tillbaka till spegelvärlden. Denna gång var Sisko, i "Through the Looking Glass", på egen hand. På egen hand var dock ej medlem 769 Kristian Karlsson, som fick komma ner till ordförande Stefan Björnshög och hämta en mycket tjusig modell av Enterprise B som våra trogna sponsorer Dolores hade skänkt. Han fick nämligen sällskap av medlemmar 44 Daniel Marberg, som nu kan gå på finare tillställningar i tjusig Chekov-slips, samt 433 Johanna Karlsson som numera kan dricka sitt morgonkaffe (förutsatt att hon dricker kaffe, förstås) ur en fin Star Trek-mugg.

Även dessa två priser var skänkta av Dolores, som för övrigt har många roliga Star Trek-prylar - den som inte varit där och tagit sig en titt borde göra så; många av sakerna man hittar där hittar man inte någon annanstans i Sverige eller åtminstone i Göteborgstrakten. Ett DS9-avsnitt kvar, "Shattered Mirror". Ett avsnitt kvar till rast. En säkerligen välbehövlig rast, för hur trevligt det än är att mata i sig Star Trek-avsnitt så behöver man ibland en liten paus för att sträcka på benen. Åtminstone sägs det att vissa amatörer behöver det.

Under rasten passade folk på att gå på toaletten, äta något (företrädelsevis på Burger King, där vi i vanlig ordning hade 5:- rabatt på alla menyer), röka, prata med varandra (vem sade att Trekkers var osociala?) och besöka Garak's WCT-Shop. I den sistnämnda kunde man från WCT's egen Garak (dvs vår ALU Kaj Suokko) köpa diverse Trek-prylar. Förutom de t-shirts som funnits tillgängliga redan tidigare, fanns nu tillfälle att inhandla den helt nya jubileums-tröjan. Köp/sälj-hörnet hade expanderat sedan sist och omsatte en hel del. Många stod och tittade lystet på det vackra men ack så kostsamma 3D-schacket. En lustig detalj: vår nya sändning av communicator-badges sålde, i vanlig ordning, slut på nolltid. Bortsett från, ja just det, de Bajoranska versionerna som var kvar sedan förra Treffen.

Under rasten kunde man också gå runt och titta på den ständigt växande mängden pappdockor i naturlig storlek av Star Trek-karaktärer som våra snälla sponsorer Dolores och Movie Art skänkt oss. Efter rasten tyckte vi: Äh, vad tusan - vi kör väl en utlottning till! Ända sedan vi började med Treffarna har vi haft fler och fler saker att lotta ut för varje Treff. Tacka sponsorerna för det! Den här gången var det kortspels-företaget Decipher, som varit med några gånger nu. Som vanligt knusslade de inte, utan hade skickat oss två fina lådor med Star Trek:TNG-spelkort. Medlem 711 Anders Andreasson såg glad ut för sin låda, och 481 Patrik Sjöberg torde väl ha hoppat högt av glädje när han fick sin. Hoppsan! Det var inte den Patrik Sjöberg! Nåväl, han hoppade säkert ändå.

Och nu var det då dags för dagens egentliga tema: Voyager!
Åtminstone enligt programmet. Så var dock ej fallet. I munter ettårs-yra hade WCT-styrelsen bestämt sig för att bjuda på en extra godbit: ett speciellt ihopsatt collage av parodier, tabbar och Star Trek-referenser, som föreföll att vara mycket uppskattat. Var det förresten någon som undrade vad Lego-reklamen hade med Star Trek att göra? Men hallå! Kände ni inte igen den djupa basröst som deklamerade att "Utomjordingarna har landat. Lego. Leken kan börja."? Det var givetvis ingen mindre än WCT's ordförande Stefan Björnshög som talat in den reklam-snutten! Nåväl. Jordingarna har åkt vilse. Voyager. Programmet kan börja. Och det gjorde det med avsnittet "Meld" - en mycket spännande historia.

Måhända tyckte emellertid medlemmarna 480 Karin Hallgren, 474 Bruno Arvidsson och 607 Gunnar Arnberg att det var lika spännande som den påföljande utlottningen som resulterade i att de av utomordentliga spelaffären Game Zone fick varsitt presentkort på CD-ROM-spelet Secret of Vulcan Fury. En sponsor som är uppenbart populär bland WCT-medlemmarna är syntbandet S.P.O.C.K, som hängt med som sponsorer ett tag och faktiskt t o m haft vänligheten att hälsa på för att skriva autografer och svara på frågor under Star Treff III: Borg. ("Hur mycket Star Trek har ni sett, egentligen?") Den här gången var de inte själva på plats, men hade däremot försett oss med tio exemplar av nya liveplattan. Nio av dessa lottades ut efter VGR-dubbelavsnittet "Basics", så till dessa sköna pipor dansar nu medlemmar 370 Anders Nord, 485 Fredrik Råths, 201 Mats Henriksson, 813 Urban Lindeskog, 936 Sven-Olof Skoog, 315 Lars Sjöberg, 10 Riste Mitrevski och 477 Lisa Israelsson.

Hej! Det tionde exemplaret då? Vem har försnillat det? Lugn - vi kommer till det.

Eftersom Holodoktorn i Voyager var den som, tillsammans med stenen, inhöstade de ljudligaste applåderna under kvällen så torde "The Swarm" ha varit ett uppskattat avsnitt. Den redan nämnda stenen har goda förutsättningar att bli en tradition på Treffarna. En annan tradition, som är lika gammal som Treffarna, är affären med samma namn: Tradition! Som vanligt hade de bidragit med eftertraktade priser. Och även om medlemmar 67 Lars Törnfeldt och 853 Carl Kiviloo inte fick lika dånande applådåskor som Voyagers sten när de kom ned för att få varsitt Generations CD-ROM-spel och varsitt exemplar av boken "City on the Edge of Forever", så var de nog lika glada ändå. De fick ju fina priser, fina applåder, och, jag menar vem kan egentligen mäta sig mot den där stenen? Den är ju så...typ, fin.

Sedan var det dags för tidsresa. Sedan var det dags för en sponsor: Tradition! Oj! Det var inte vi som skulle resa i tiden; det var ju Voyager's besättning! Tradition hade vi visst redan avverkat. Efter utmärkta "Future's End" var det m a o en annan sponsor som gällde. T o m två sponsorer - samtidigt! Game Station hade skänkt två Voyager-videos (ur CIC's svensktextade utgivning) och journalisten och ur-trekkern Hans Sidén hade bidragit med två seriealbum (med Trek-referenser) där han själv skrivit manus. Medlemmar 84 Teija Majava och 848 Joakim Hirvelt fick varsin video och varsitt Cybersurfing-seriealbum. Dagen rullade vidare. De uthålliga medlemmarna stannade tappert kvar, för att få se mer Star Trek och kanske t o m vinna något.

Dessutom hägrade ju två speciella avsnitt vid regnbågens ände. Mer om detta senare - det räcker bestämt med tidsresor för stunden. Nästa avsnitt på programmet var spännande "Blood Fever", där vi för första gången fick se en Borg i Voyager. Visserligen en död Borg, men ändå. OK. När kroppen väl identifierats som en Borg var det dags för nästa utlottning. Sponsorn som ställt upp med priser för denna utlottning var Sveriges bästa videobutik: Melody Line. De saknar alldeles motstycke vad gäller sortiment - inte minst i fråga om Star Trek! Och nog tror jag att en och annan satt med uppskruvade förhoppningar.

Alla ville väl vinna sitt eget exemplar av Star Trek First Contact-filmen, men det var bara medlem 473 Lorry Junholt som gjorde det. Eftersom hon dessutom visade sig vara något så sällsynt som Mac-ägare, så fick hon även en bunt Star Trek-program till Macintosh; dessa hade vi fått av Maximum Bandwidth. Av Melody Line hade vi dessutom fått en mycket stilig TNG Jubileumsbox. Av alla förhoppningsfulla var det endast medlem 453 Jan Nilsson som fick se sina förhoppningar infrias. Nåväl. Assimilera mig långsamt - nu var det Borg som gällde resten av kvällen. Först ut i denna mycket spännande svit var avsnittet "Unity" - det avsnitt som vi hade hoppats få från USA i tid till Borg-treffen. Så blev det ju aldrig, men desto trevligare var det då att få visa det denna gång. Jag tror att de flesta tyckte att det var värt att vänta på.

Otroligt nyfikna som vi är, vi i styrelsen, så tröttnar vi ju aldrig på att testa era kunskaper om Star Trek. Många lade nog märke till att Trivia-tävlingen denna gång var något svårare än vanligt. Konstruktionsfel? Ah, nej! Däremot hade vi denna gång fått ett så fint pris av CIC att vi snabbt bestämde oss för att den som skulle vinna detta skulle ta oss tusan kunna uppvisa lite kunskaper också! Och svårt var det; av alla inlämnade bidrag var det bara två som hade alla rätt. Båda två var från Ludvika. Ett sammanträffande? Jag troooor inte det. Det var hur som helst medlemmarna 317 Per Åkerman och 538 Jan-Erik Sjödin som uppvisat så omfattande kunskaper. De fick båda komma ner till herr tävlingskonstruktör (dvs undertecknad), som med ett elakt flin fick de båda vinnarna att med högst två meningar motivera varför de skulle vinna. Sedan fick publiken avgöra. Det stod mycket snabbt klart att Per Åkermans publikfriande gick hem. De flesta tycktes falla för argumentet att han var arbetslös och således hade ont om pengar att själv köpa videokassetter för.

Därför var det han som fick försöka släpa hem en fullständig säsong 1 av CIC's svensktextade Voyager-utgivning (finns att köpa och hyra) samt ett DS9 Harbinger CD-ROM-spel. Naturligtvis släppte vi dock inte iväg den andre duktige vinnaren, Jan-Erik Sjödin, tomhänt. Även han fick ett DS9 Harbinger-spel. Som traditionen bjuder fanns det ett genomgående tema bland de felaktiga alternativen i Trvia-tävlingen. Denna gång var det tribbles som dök upp i olika skepnader, för att slutligen vara rätt svarsalternativ på sista frågan. Medlem 813 Urban Lindeskog tyckte sig se en konspiration i görningen och svarade på alla tribble-alternativen. Detta tyckte vi var så charmigt att vi gav honom en affisch som jumbo-pris.

Men märk väl: försök inte vinna lätta priser genom att återupprepa Urbans bravad. Den här gången var det charmigt, nästa gång är det fånigt.
Så var det bara "Scorpion" kvar att visa. Det var nu inte så värst "bara" - åtminstone tycker jag att det är bland det allra bästa som gjorts i Trek-väg. Eftersom vi ogärna ville tvinga vår trevliga och väluppfostrade publik att gå hem mitt i en cliffhanger, hade vi denna gång fördubblat våra ansträngningar att få hit ett avsnitt från USA. Och efter att ordförande Stefan Björnshög skämtsamt påstått att vi inte fått tag i det, så kom styrelseledamot Jörn Engström springande med det i högsta hugg, överlämnade det till video-gurun och kassören Peter "Quark" Johansson (känd från TV!) och så fick vi då i alla fall se "Scorpion 2"!

Nu var förstås kvaliteten lite sämre - det blir ju så med NTSC - men det tror jag knappast att det var särskilt många som stördes av. Ett varmt tack till Michael Hansson, som lånade ut avsnittet till oss! När "Scorpion 2" var slut hade vi blivit så förtjusta i vår publiks sällskap att vi höll kvar dem ännu något längre. Och hur gör man det? Just det, ÄNNU MER utlottningar! Först lottade vi ut de presentkort som gav gratistid på nätverksspel-stället The Place till uniformsklädda medlemmarna 43 Nic Walsh (känner ni igen namnet, så beror det på att han är webmaster för WCT's hemsida), 257 Markus Lindfors, 110 Eddy Henningsson och 169 Glenn Helgesson. Sedan var det dags för jubileums-utlottningen. Firar man ett år, så gör man. För att åstadkomma en sådan hade vi plockat ihop ett paket med diverse godsaker från våra generösa sponsorer: en Tricorder från Melody Line (innehållandes ett antal TOS-avsnitt samt en jubileumsvideo, passande nog), en liveplatta med S.P.O.C.K, snacks-påsar från Tapas Easy Snacks, 3 olika WCT-tröjor (däribland den exklusiva jubileumströjan), ett DS9 Harbinger-spel från CIC samt Star Treff 97 och First Contact-affischer.

För att göra det hela mer spännande drog dock vår ständiga lottdragerska Mia Trefil Engström först tre nummer som skulle förlänas 2:a till 4:e pris. Således fick 937 Magnus Dimming, 805 Claes Stejre och 548 Kasper Schlein-Andersen affischer och DS9 Harbinger-spel att ta med hem och förgylla sina respektive vardagar med. Och nu fanns det alltså bara ett pris kvar att vinna. Det lockande paketet skickade ut tractor-beams till många i publiken - det var uppenbart. Tractor-strålen fastnade, genom Mia's försorg, till slut på medlem 743 Christian Öhrvall, och sedan var dagen slut. Snyft! Men det blir ju fler Star Treffar. Närmast på programmet står, som bekant, Star Treff VI: Q. Då ses vi igen, skrattar och förfäras åt det intergalaktiska busfröets hyss och eskapader. Ja, och så finns ju några VGR-avsnitt på programmet. Skall bli intressant att få reda på om stenbumlingens attraktionskraft består...

Peter E Bernhardsson

Datum: 
15 november, 1997
Lokal: 
Draken