Star Treff VI: Q

Treffrapport

 

Att Q är en populär karaktär gick inte att ta miste på; det var de ca 400 som kommit ombord på USS Draken den 14 februari 1998 levande bevis för. Nåväl, så här efter ett drygt år vågar vi nog konstatera att många kommer oavsett vilket tema vi totar ihop. Så vad sägs om Star Treff XXIV: Wesley? Eller kanske Star Treff XIX: Rymdvarelser Med Lustiga Pannor? OK, kanske inte.

Det har vid det här laget blivit en vana och en tradition att få se sin favoritserie på en av Europas största biodukar (ryktet gör för övrigt gällande att WCTs Treffar är det största format som TV-avsnitt av Star Trek visats i!). Och tråkigare traditioner kan man naturligtvis instifta. Somliga var kanske skeptiska till hur adekvat det egentligen var att ha ett TOS-avsnitt med på en Q-Treff. Av eftersnacket att döma skingrades det mesta av sådan skepsis efter en närmare bekantskap med Trelane - "The Squire of Gothos" - som ju tvivelsutan är den första Q-varelsen vi får se i Star Trek.

Efter TOS-avsnittet hoppade vi raskt vidare till "Encounter at Farpoint" - men inte utan att först lotta ut varsitt exemplar av boken "Fysiken i Star Trek" till medlemmar 147 Andreas Johansson och 308 Stefan Ervik.

Pilotavsnittet av Star Trek: The Next Generation ses ju ibland på med lite muntert överseende. Och visst närmar det sig kalkonfarmen när Troi går loss som värst. Som pilot är det dock, tycker jag, ett ganska bra avsnitt.

Eftersom det inte tycks finnas något sätt att hejda alla våra snälla sponsorers strida ström av priser, så duggade utlottningarna i vanlig ordning tätt. Är det Star Treff måste ju exempelvis någon gå hem med något från Dolores. De som fick göra det den här gången var medlemmar 182 Charles Israelsson och 133 Lars Hanson - båda nu med mer innehållsrika bibliotek än förut.

Rasterna under dagen tillbringade alla glada trekkers lika fiffigt som vanligt. Således sprangs det till Burger King, fylldes i Trivia-tävling, pratades, spelades TNG-kortspel, handlades i WCT-shopen etc. Hur som helst var stämningen på topp, precis som vi vant oss vid att den är under en Star Treff.

Efter att Q förgäves försökt göra Riker till en Q i "Hide and Q" och presenterat Enterprise för Borg-kollektivet i "Q Who?" var det dags för ständige konferenciern och numera f d ordförande Stefan Björnshög att förvandla medlem 332 Mikael Schober till en person som tillbringar all sin tid med att spela cd-rom-spelet Star Trek Generations, som Game Station bidragit med. Har han klarat det, eller har han försvunnit in i Nexus?

Om det senare är fallet så kan det tänkas att han har sällskap av medlemmar 863 Jonas Ljungberg321 Ingela Johnsson och 331 Håkan Karlsson som även de - tack vare trogna sponsorn Tradition - också kunde lämna tillställningen med varsitt Generations-spel. Dagen fortskred. Q busade. Picard morrade. Publiken hittade - i väntan på Voyager - en himlakropp även i TNG att applådera. Tidningen Arbetet kom och gjorde ett stort färgreportage.

Det märks att Star Trek har börjat få större uppmärksamhet i media. SVT ska börja visa Voyager och häromdagen hade de till och med en romulan med i svenska uttagningen till Melodifestivalen!

Efter roliga "Qpid" ("Sir, I protest! I am not a merry man!") hade medlemmar 764 Marcus Persson471 Dieter Larsen och 566 Alexander Carlsson sådan tur att Mia Trefil Engström drog just deras programnummer ur skålen.

Detta hade nämligen till följd att de fick komma och hämta varsitt exemplar av cd-rom-spelet Star Fleet Academy, som Game Zone haft vänligheten att bidra med. Dagen gick vidare.

Ständiga långväga besökaren Anna Muñoz Lundgren passade ömt sin Tribble, som tack vare avsaknaden av Klingons tycktes trivas ganska bra. Q förflyttade tillfälligt sina hyss till DS9, vilket omedelbart gav publiken ännu en himlakropp att jubla åt.

Efter att Q fått sig en stjärnsmäll av Sisko i "Q-less" ("You hit me! Picard never hit me!") tyckte vi att vi skulle ta och lotta ut något för omväxlings skull. Och då tyckte vi att vi lika gärna kunde ta i ordentligt, så det blev hela 8 DS9 Harbinger cd-rom-spel, skänkta av CIC, som bytte ägare.

De lyckliga nya innehavarna blev medlemmar 96 Håkan Yngvik30 Andreas Wilkås477 Liza Israelsson865 Leela Andersson467 Ingemar Segersson864 Magnus Gandemo364 Elin Hjortsberg och 356 Pia Steen (som därmed vunnit färdigt för ett tag, eftersom hon sitter i den nya styrelsen!).

Efter lysande "Tapestry" - ett av de absolut bästa TNG-avsnitten enligt denne skriftställare - blev det utlottning av priser från ännu en sponsor som varit med sedan starten, Melody Line. De hade denna gång skänkt tre fina filmpaket. Efter att lappar dragits och segervrål utstötts fick medlemmar 220 Maria Kalin ett DS9-paket, 266 Magnus Johansson ett paket med alla filmerna och 97 Magnus Dahlström ett Voyager-paket. Trivia-tävlingen var som den brukar: svår.

Det måste finnas en sadistisk själ bakom denna elitistiska tävlig och det gör det, nämligen undertecknad. Men även en sadist kan begå fel (tro det eller ej!) och att jag lyckats klanta mig denna gång upptäckte medlem 781 Branimir Vidovic. Naturligtvis är det i TOS-avsnittet "The Man Trap" och inte alls i "Charlie X" som uttrycket "The Great Bird of the Galaxy" etableras. Usch så förargligt!

Efter att först ha övervägt att kasta ut Branimir ur föreningen för sin vaksamhet, belönade vi honom i stället med ett DS9 Harbinger-spel.

Felaktigheter till trots kunde vi kora två vinnare i tävlingen. Båda hade klarat den med bara ett fel. Till vår bestörtning visade det sig att det var samma två personer som klarat sig felfritt förra gången: medlemmar 538 Jan-Erik Sjödin och 317 Per Åkerman! Eftersom Per fick förstapriset förra gången, beslutade vi med publikens hjälp att det var Jan-Eriks tur den här gången. Därför fick han en låda full med videokassetter från nya sponsorn Business Center i Motala samt diverse tröjor och affischer. Lådan hade tidigare innehållit påsar från Tapas Easy Snacks, som sedan starten hållit oss trekkers med goda snacks under Treffarna.

För att Per inte skulle gå alldeles lottlös från det hela fick även han en Tapas-låda, dock tom. Nu började dagen gå mot sitt slut.

Men först var det naturligtvis dags för en kär bekant. Vem? Vad? Ja, ni vet vad jag talar om. Stenen 
Ni vet, den där stenen som susar förbi Voyagers introsekvens och som alla av någon anledning applåderade under Star Treff V: Voyager. De applåder som mötte andra himlakroppar i TNG och DS9 under dagen antydde att tjusningen bestod.

Dessa applåder var dock en blek skugga i jämförelse med vad som mötte den populära röda klunsen. Succén var ett faktum - ingen skådespelare fick en liknande applåd!

Och så hade vi förstås lite fler priser att bli av med.

Nu skulle ett antal DS9 Harbinger-spel, tröjor och affischer delas ut. Men vi ville göra det på något fiffigt sätt. I trivia-tävlingen krävs ju lite ansträngning för att vinna något, och vi ville ha fler sådana tävlingar.

Därför utlystes en tävling gällande den bästa hemgjorda Star Trek-uniformen. Och det fanns flera stycken! Tjusiga var de också, så Stefan Björnshög i samråd med publiken hade sannerligen ingen lätt uppgift. Uppradade längst fram stod Borger, Vulcans, TOS-karaktärer, ångfilmskaraktärer och en Gorn.

Nej vänta...ingen Gorn. Vad tusan?!? Varför fanns det ingen Gorn? Efter svår gallring så avgick, i tur och ordning, följande kvartett med segern: medlem 222 Jenny Danielsbacka (i snygg TOS-klänning), medlem 545 Jan-Erik Ström (i långfilmsuniform), medlem 1066 Andreas Bladh (Borg med stilig gripklo) och medlem 812 Cecilia Lindström (med Vulcan-öron och dito hår). Kanske kan detta inspirera fler medlemmar att tillverka egna, roliga dräkter?

Vågar man hoppas på en Gorn på Star Treff VII: Dominion..?

Så var ännu en lyckad, rolig och uppsluppen Star Treff slut.

För merparten av styrelsen var detta den sista Treffen som vi var med och arrangerade. När ni läser detta har det varit årsmöte, och Stefan Björnshög, Jörn Engström, Mia Trefil Engström, Stefan Naurin, Patrik "Nallix" Carlsson samt undertecknad har lämnat över till:

Jennie Augustsson (ordförande), 
Pia Steen (vice ordförande), 
Daniel Schönemann (sekreterare) och 
Fredrik Alm (ledamot).

Kvar från originalstyrelsen finns

kassören Peter "Quark" Johansson (känd från TV!) och 
ledamoten Patrik Itzel.

Vi som nu stigit åt sidan för att bli vanliga dödliga tackar, inte bara för oss, utan även er i publiken som kommit på Treffarna och därmed förgyllt vår tillvaro. Vi kommer att ses på Treffarna framöver, var så säkra. Nu jädrar ska jag äntligen få vinna något!!!

Hörde jag ett sus av lättnad? Glöm det - jag har lovat fortsätta konstruera trivia-tävlingen!

Live Really Long And Prosper!

Peter E Bernhardsson
F d sekreterare, WCT

{phocagallery view=category|categoryid=11|detail=4}

Schema

 

 

Datum: 
14 februari, 1998
Lokal: 
Draken