Star Treff VII: Dominion

Treffrapport

Vad har Jem'hadar och Vorta gemensamt? Båda är raser skapade av "the founders" och båda drog förmodligen sitt strå till stacken när det gällde att locka trekkers till Draken lördagen den 26 april. Trots den ovanligt tidiga timmen hade mängder av morgonpigga trekkers samlats för att beskåda WCTs mest välfyllda heldag hittills. Ett spännande tema hade dagen också; inte minst med tanke på att de sista avsnitten under dagen var de allra senaste DS9-kassetterna, varför det förmodligen var en hel del som inte sett dem ännu. Innan den långa dagen brakade iväg i warp 9 var det dock dags för WCTs ständige konferencier Stefan Björnshög att städa upp lite framför duken.

Där låg ju allsköns bråte och skräpade. Det bestämdes att medlemmarna skulle få hjälpa till att plocka bort saker, och det medelst lottdragning. De första som fick på sin lott att plocka bort varsin videofilm från Game Station var medlemmarna 1015 Patrik Andersson och 410 Ulf Söderberg. Som alla redan förstått var det emellertid inte alls städning det handlade om. Det var förstås den för treffarna så traditionella och obligatoriska utlottningen av fina priser från alla våra generösa och trogna sponsorer. Så när medlemmarna 90 Johannes Wallin och 805 Claes Stejre fick komma fram för att hämta varsitt Generations-spel på cd från Tradition blev de inte alls ledsna utan tvärtom lika glada som de två föregående vinnarna.

Efter det första passet blev det så dags för en liten bensträckare, som i vanlig och god ordning användes för utövandet av allehanda aktiviteter. Således handlades det hos såväl WCTs Trek-shop som hos Business Center från Motala som slagit upp ett bord med diverse prylar som t ex videofilmer och t-shirts, dracks kaffe, pratades, fotograferades och köades till toaletten. Alla ville ju ha sådana bestyr avklarade inför nästa spännande DS9-orgie.

När publiken väl återsamlats i Drakens vackra biosalong fick de vänta ännu en liten stund innan de fick se på mer Star Trek. Hr Björnshög envisades nämligen med att det skulle lottas ut ännu fler priser. Detta tycktes dock ingen beklaga utan spänningen var lika stor som den brukar vara. Först skulle den nya sponsorn Musketörernas fyra priser - Next Generation-spelkort och böcker - lottas ut. De glada herrar som fick ta med sig sådana hem blev medlemmarna 239 Mårten Landaeus, 1147 Eric Palmer, 434 Per Koldestam och 68 Benny Åhlander. Som väl alla känner till är det inte medlemsnumret utan programbladets nummer man vinner på. Det finns således möjlighet att vinna flera priser än ett, vilket många försökt och några faktiskt lyckats med.

Efter detta ville tre TNG: A Final Unity-spel på cd med tillhörande First Contact-filmer från Game Zone byta ägare. Med lottdragningens hjälp fick de göra så, och de bor nu därför hos medlemmarna 255 Mats Lerneby (som inte är hårdrockare!), 369 Elin Hjortsberg och 409 Erik Cardell. Då dessa ägarbyten ägt rum dök en kär gammal bekant upp: Alexander Hofman från syntbandet S.P.O.C.K.

Efter att ha delat med sig av sin upplevelse om hur han på ett konvent i Tyskland fått träffa och spela inför självaste Nichelle Nichols (Lt Uhura i TOS), lottade han också generöst ut tio exemplar av USA-editionen av S.P.O.C.K-plattan "Assignment: Earth" till medlemmarna 781 Vidovic Branimir, 650 Heidi M. Wahl, 1039 Charlotta Lindström, 259 Oskar Blomberg, 181 Annica Israelsson, 579 Magnus Gundemark, 443 Patrik Hultén, 636 Gargely Szücs, 224 Fredrik Johansson samt ytterligare en person som smet iväg namnlöst. Sedan var det då till slut dags för spännande avsnittet "Broken Link". Vid det här laget var redan applåderandet i full gång.

Tack vare några outtröttliga hade den blågrå stenbumligen i början av DS9-introt fått överta statusen som applåddragande himlakropp från sin röda kusin i Voyager-introt. Det gick dock ändå inte att ta fel på att Voyager-klumpen är populärare; applåderna var inte riktigt lika euforiska idag när Voyager inte stod på programmet. Efter en matrast som var efterlängtad av många - inte minst undertecknad - stod ännu mer Star Trek på programmet, trots att det redan visats nästan lika mycket som på en vanlig treff. Men jag tror att de flesta håller med om att Star Trek skall konsumeras i frosseri-läge: Mycket! Mer! Mest! När dessutom avsnittet innan rasten slutat i en ohyggligt spännande cliffhanger inför "By Infernos Light" tror jag nog att matrastens slut var minst lika efterlängtat som dess början.

Den som tror att visningen började direkt efter rasten utan någon föregående utlottning, är emellertid en amatör i treffsammanhang. En rast avslutas ALLTID med utlottningar. Så har det varit sedan tidernas begynnelse, och så skall det förbli, amen. Nästa sponsor på programmet var Decipher, företaget som gör Next Generation-kortspelet. Alla fiffiga gissar således snabbt att det var askar med en massa spelkort i som skulle överlåtas till av lotter utvalda medlemmar. Mycket riktigt fick medlemmarna 180 Kenneth Israelsson, 400 Peter Granroth, 1045 Pethra Forsström, Håkan Karlsson, 196 Roger Gustavsson, 477 Liza Israelsson, 347 Ulrika Näslund och 896 Nichola Petrone komma och hämta varsin sådan ask.

Eftersom avsnitten på grund av dagens digra program lagts fyra och fyra, blev det fler utlottningar vid varje tillfälle. Således var det bara att dunka på med lite fler sponsorpriser. CIC, som ger ut Star Trek på video i Sverige, hade tidigare under dagen haft sin representant Linda Kennedy på plats och därigenom fått mottaga spontana och välförtjänta applåder. Nu skulle det lottas ut priser från detta företag. Först fick medlemmarna 304 Thomas Puhang, 684 Anders Vänerbo, 373 Lotta Jansson, 14 Lina Larsson och 1110 Erik Palm varsin First Contact-film. Är de verkliga trekkers - och det får vi väl utgå från att de är - så kan de den filmen replik för replik nu.

Sedan gick ett sus genom publiken. Nu var det dags. Nu skulle jackan lottas ut. Den där otroligt snygga First Contact-jackan som alla gått och sneglat på hela dagen. Vem skulle få den? På vem skulle lotten falla? På ingen alls, visade det sig snart. Istället delades jackan ut till dagens snyggaste hemgjorda dräkt. Den visade sig tillhöra romulanen 28 Andreas Wahlin. Men fasen vet om det var en romulan och inte en förklädd agent från Federationen. Jag skulle kunna svära på att jag sett den där romulanen i TV iförd federationsuniform!

Efter nästa alltmer spännande serie avsnitt blev det så dags för en sista rast. Då denna rast var över hade tiden kommit att redovisa resultaten från den institution som trivia-tävlingen blivit. Om triviatävlingen är en tradition, så verkar det som det blivit detsamma att den i övrigt mycket begåvade och charmerande konstruktören (Vem? Jag?) gör något fel i densamma. Således hade detta universalgeni lyckats lägga in Benjamin Sisko's riktiga mellannamn (Lafayette) som ett alternativ, men ändå bestämt sig för att Sisko inte har något känt mellannamn. Hur kunde det bli så här? Vinnare korades dock.

De två som lyckats bäst var ... nej, inte de där två som brukar vinna, utan två andra, nämligen medlemmar 275 Christian Augustsson och 268 John Carlson. Den förstnämnde fick det fina trivia-paketet sponsrat Business Center och den sistnämnde fick en t-shirt från samma ställe samt två affischer. Nu var det bara en utlottning kvar innan publiken äntligen skulle få se den spännande fortsättningen. Sponsor var en av de sponsorer som varit med ända från början och aldrig missat en treff, Melody Line. Från denna förträffliga video-butik fick medlemmar 452 John Björkman, 254 Liisa Carlsson och 257 Markus Lindfors ta med sig en videofilm, en bok samt ett Trivial Pursuit-spel på video.

Efter ytterligare tre avsnitt nådde så en lång dag slutligen sin ändpunkt. Allt var väl. Sisko hade återtagit sin station, Gul Dukat var spritt språngade galen och bara Garak var ledsen. Alla trekkers var trötta men säkert mycket gladare än Garak; både de som vunnit priser och de som "bara" fått se väldigt, väldigt mycket bra Star Trek.

Med detta avslutar jag denna rapport och stänger därmed min bok med treff-dokumentationer. På grund av tidsbrist kommer jag i framtiden inte längre att författa dessa små rapporter från WCT-evenemangen. Men jag kommer att stanna kvar som er understundom felfrie triviakontruktör.

Innan jag slutar skulle jag vilja göra ett litet experiment med tidsresor. Jag har fifflat lite med sådant, och misstänker att jag nu kan tillräckligt mycket för att skicka en kort fras bakåt i tiden. Observera nu noga vad som händer. Jag ska nu skicka orden "Grön gummiboll." en kort bit bakåt i tiden. Så. Nu har jag skickat det. Om jag lyckades, så ska ni någonstans tidigare ha sett just de orden dyka upp oförklarligt.

Trek hard!

Peter E Bernhardsson

Datum: 
25 april, 1998
Lokal: 
Draken