Star Treff VIII: Romulan

Treffrapport

Det var en behaglig höstdag. Det var en sådan där typisk dag i slutet av september då resterna av sommaren bjuder på ett sista minne av solen innan de låter sig svepas bort av höstregnet. Det var en riktigt härlig dag.

Men 465 personer brydde sig inte om vädret, utan tillbringade dagen i biografen Drakens mörker på Star Treff VIII: Romulan. För vem behöver en sol när det finns en hel galax av stjärnor att besöka?

Sedan dörrarna slagits upp vid åttatiden kom en strid ström av trekkers till salongen för att ta del av federationens otaliga möten med romulanerna. Stämningen var på topp redan från början och applåderna blev till slut så storslagna att de måste ha gett utslag på richterskalan.

Under pauserna kunde man bland annat handla i WCT-shopen eller hos Business Center som sålde videoband till förmånliga priser, spela kortspel eller utnyttja sin för dagen trevliga rabatt på Burger King. Eller helt enkelt ha trevligt tillsammans med andra trekkers.

Efter en viss försening kunde WCTs ständige konferancier Stefan Björnshög presentera dagens första avsnitt, Balance of Terror. En utsökt inledning då det både är första gången Kirk och gänget träffar romulaner och även första gången gången Mark Lenard visar sig i en av sina många skepnader i Star Trek. (Bonus triviafråga: hur många olika raser har han spelat?)

I raskt tempo fortsatte äventyren och efter The Enterprise Incident kan alla vi som varit oroliga äntligen andas ut: det finns inget "vulcan deathgrip"!

Efter att WCTs nya ordförande Pia Steen blivit presenterad var det dags för dagens första utlottning. De första av flera lyckliga vinnare var medlemmarna 580 Johan Läckbers, 73 Jonny Järund, 805 Claes Stejre, 974 Jonny Bogren, 443 Patrik Hultén och 392 Marie Wefring som fick varsitt presentkort på nätverksspel från The Playz.

Sedan fick vi se en liten raritet, TAS-avsnittet The Survivor. Var det någon som kände igen den romulanske kaptenens röst? Jaså inte det? Kanske inte så konstigt eftersom vi är vana vid att James Doohan pratar med en ganska kraftig skotsk brytning.

Efter en kortare rast skulle Picard och hans besättning få möta rasen som gjort "paranoia till ett sätt att leva". Enterprise lyckades i alla fall hantera romulanerna i avsnittet Contagion och vi kunde gå vidare till nästa utlottning. Denna gång var det Game Station som stod för några Star Trek-videoband och medlemmarna 736 David Malmqvist, 1160 Magnus Andréasson, 1109 Robert Krantz samt 160 Jasmin Rodén hade haft turen att köpa program med de rätta numren.

När The Enemy körde igång undrade undertecknad för ett kort ögonblick om han hade hamnat i "The mirror universe" eftersom han tyckte sig höra några som applåderade Wesleys namn under förtexterna. Men vem vet, unge herr Cruscher kanske håller på att få en fanclub i WCT.

Denna gång var det Game Station som stod för några Star Trek-videoband och medlemmarna 736 David Malmqvist, 1160 Magnus Andréasson, 1109 Robert Krantz samt 160 Jasmin Rodén hade haft turen att köpa program med de rätta numren.

När The Enemy körde igång undrade undertecknad för ett kort ögonblick om han hade hamnat i "The mirror universe" eftersom han tyckte sig höra några som applåderade Wesleys namn under förtexterna. Men vem vet, unge herr Cruscher kanske håller på att få en fanclub i WCT.

Geordi La Forge visade i detta avsnitt att han skulle kunna bli en stor diplomat den dag han slutar som tekniker. Jag menar, kan man samarbeta med en romulan och bli polare med en borg måste man kunna lösa de flesta interstellära kriser.

I The Enemy introducerades också den romulanske kommendören Tomalak som vi skulle stifta vidare bekantskap med under dagen. De som i smyg brukar titta på Babylon 5 såg nog igen att det var G´Kar som hade pudrat bort sin gula färg och satt på sig ett par spetsiga öron.

Medlem 864 Magnus Gandemo vann därefter det splitter nya TNG rollspelet från Musketörerna innan programmet fortsatte med The Defector.

Flera kände nog igen romulanen Setal/Jarok från Voyager avsnittet Jetrel, där han spelar forskaren med samma namn.

En ny chans att vinna kom givetvis innan avsnittet Tin Man och nu blev 1192 Anncharlotte Jageklint, 1142 Sandro Smuc och 63 Jacob Lundälv lyckliga ägare till lite priser från Dolores.

Visningen fortsatte efter en längre paus med avsnittet Future Imperfect, som Jonathan Frakes själv kommenterat ganska bra: "I get to yell att Picard, I get to kiss Minuet, this is wonderful!". Minst lika nöjda blev sedan de tre medlemmarna 893 Marcus Gjertz, 290 Robert Karlsson och 949 Fredrik Elfvenstam. Det var nämligen deras lottnummer som Mia Trefil Engström drog, vilket gjorde dem till vinnare av spel från Game Zone.

Det finns folk som Harry Kim och Geordi La Forge som alltid verkar råka illa ut. Lyckligtvis för Geordi visade Data i The Minds Eye vad han lärt sig när han lekt Sherlock Holmes på holodäcket och kunde rädda dagen - och Geordi. Och en klingon. Och federationen. Och antagligen också ett gäng ferengis som inte alls var inblandade.

Säga vad man vill om romulaner, men de är ruskigt bra på att hitta på lömska planer. Man kan dessutom undra över vilken lömsk plan romulanerna hade utarbetat för att smyga in en Arkiv X t-shirt bland Star Trek dito från Melody Line i nästa utlottning. Kanske får vi reda på det någon gång, för sanningen finns ju som bekant där ute.

En av tröjorna vanns faktiskt av "number one", fast nu menar jag inte William T. Riker, utan medlem nummer 1 Tor Kjellström. De övriga gick till 365 Jari Ivanoff, 664 Lars Mattsson, 849 Helena Skogberg samt Fredrik Ekberg från TSS.

The Next Phase visade det sig att den redan fantastiska stämningen kunde bli ännu bättre. Ensign Ro Laren fick verkligen ett varmt mottagande och några av de hittills största applå ;derna mättes. Personligen tycker jag det är skönt att vi reda på att En terpises golv håller även för ickemateriella personer.

Romulanerna fick återigen utöva en av sina favorithobbies i Face of the Enemy - nämligen att kidnappa Enterpises besättningsmedlemmar. Men Deanna Troi visade i ju alla fall att hon skulle kunna bli en riktigt bra romulan.

Nu hade det blivit dags fö ;r ännu ett traditionellt inslag, nämligen tävlingen om bästa hemmagjorda uniformen och  jag hoppas att de aliens vi fick se bryggan under TAS-avsnittet kommer att tjäna som inspirationskälla inför framtiden! WCTs alldeles egne romulan fick smaka lite "egen medicin" (han fick inte vara med) och en klingon utsågs till segrare.

Klingonens alias i WCT är 72 Robert Wallius och hans kreativitet belönades med Micro Machines och spelkort från Tradition, Tröja, t-shirt och årsbok från WCT samt en skiva från S. P. O. C. K.

De traditionella inslagen fortsatte, för nu hade det blivit dags att slänga ut snacks från Tapas på publiken. Då det i de bakre raderna knotas över längden på kasten, kan undertecknad meddela att rekordet på kast med liten tapaspåse noterades till rad 18. Ett rekord som förhoppningsvis slås vid nästa Treff.

Man kunde nu märka att kometen i inledningssekvensen blivit nästan lika populär som stenen i Voyager, men bara nästan. Efter det Twilight Zone-liknande avsnittet Timescape fortsatte lottningen med en skiva från S.P.O.C.K som pris. Med lemmarna 1153 Stefan Ekberg, 1157 Marcus Utgård, 1122 Tore Olbert, 682 Jan Jessen , 334 Fredrik Joberger, 937 Magnus Dimming, 962 Conny Johansson och 1230 Marianne Demaret var innehavarna av programmen med just de nummer som drogs.

Ett avsnitt av TNG återstod, The Pegasus och de flesta var nog överens om att det var en perfekt avslutning på en lång och underhållande serie TNG-avsnitt.

Det skulle bli dags att gå ombord på Deep Space Nine, men innan dess skulle en vinnare koras i triviatävlingen. Ett kollektivt "Nej, inte de nu igen!" gick igenom publiken när det visade sig att det som vanligt endast var 317 Per Åkeman och 538 Jan-Erik Sjödin som hade alla rätt.

Efter flertalet misslyckade utslagsfrågor (om någon undrar så var det David Carson som regisserade Generations) fick lotten avgöra och Per Åkeman tog hem priset som bestod av en mugg, en film och en t-shirt från Business Center samt affisch, t-shirt och klistermärke från WCT. Jan-Erik och Per placerades i WCTs "Hall of Fame" så nu är det fritt fram för alla vanliga dödliga att gnugga geniknölarna och försöka ta hem stora vinsten i trivian.

Efter att ha fått några tapaspå ;sar slängd a på sig fick publiken möta fler intrigerande romulaner i de tnästan surrealistiska DS9 avsnittet Visionary.

Star Treff VIII började lida mot sitt slut, men först efter två utlottningar till samt två avsnitt av Voyager. För det var väl ingen som trodde att man skulle slippa romulaner även om man befinner sig i deltakvadranten?

Priset i den näst sista utlottningen var ett paket bestående av ett kortspel från Tradition, en skiva från S.P.O.C.K samt en Siskodocka skänkt av medlem # 5 Jörn Engström. 966 Christer Larsson var det som vann denna godispåse. Och så fick vi äntlig en möta den populäraste stenbumlingen i Star Treks historia och se avsnittet Eye of the Needle som nog är ett av besättningens mest frustrerande försök att hitta hem.

Ett gediget program var nu nästan fulländat. Till den absolut sista vinstchansen hade Maximum Bandwidth sponsrat med en CD-ROM Trivia och triviastormästaren Per Åkeman hade donerat sin årsbok.

Vem som vann? Den andre stormästaren Jan-Erik Sjödin. Det verkar som man inte kan nämna den enes namn utan att också nämna den andres.

Så drogs det sista avsnittet igång, i ett unisont "ENGAGE" som nog hade fått en utomstående att undra om han hade kommit till ett väckelsemöte eller var på en Star Treff.

Och Message in a Bottle var verkligen en strålande avslutning. Allas vår favorit hologramläkaren fick ju spela hjälte och visst känns det skönt att veta att den nya EMH-modellen är i princip ännu störigare än den gamle!

Så var allt över och förbi, trötta men nöjda Trekkers vandrade ut under stjärnhimlen för att djärvt gå hem!

Patrik Centerwall

Datum: 
26 september, 1998
Lokal: 
Draken