Star Treff XIX: The women of Star Trek

Treffrapport

Den 28:e april samlades omkring 250 stycken hängivna trekkers ombord flaggskeppet USS Draken för ytterligare en Star Treff, den 19:e i raden. Vi trekkers hade tur med vädret, solen tittade fram redan på morgonen. Hos mig var förväntningarna höga inför denna treff eftersom temat var "The Women of Star Trek". Min föresats var att fråga så många trekkers som möjligt, både killar och tjejer, om vad de tyckte om dagens tema. Det visade sig vara ett mycket uppskattat tema bland båda könen. Det tycker jag är toppen eftersom det finns så många duktiga kvinnor som medverkar eller någon gång har medverkat i Star Trek. En WCT-medlem uttryckte det på följande sätt: "Temat är jättebra! Kvinnor är ofta underrepresenterade" (Kris Åsard, medlem sedan '96). Och att kvinnor skall komma i skymundan vill vi ju absolut inte! De flesta medlemmarna tyckte alltså att dagens tema var ett mycket bra initiativ, även om inte alla tyckte att det var de allra bästa avsnitten som visades. Men smaken är ju olika hos alla trekkers!

Captain Janeway - trovärdig?

En karaktär som det är naturligt att diskutera när temat är "The Women of Star Trek" är Captain Kathryn Janeway. Janeway var den första kvinnliga huvudrollen i Star Trek. När jag bad treffbesökarna beskriva Janeway kunde det låte så här: "Hon förstår sig på människor och hjälper de som befinner sig i nöd. Hon är hård men rättvis." (Helena Karlsson, medlem sedan '98). "Hon är en stark kvinna med auktoritet" (Alexander, medlem 11). "Janeway är bestämd och utstrålar trygghet"(Ing-Marie, medlem 2205). Flera trekkers tycker också att Janeway's röst och utseende starkt bidrar till att hon uppfattas som en trovärdig kapten. För trovärdig, det är hon enligt de flesta treffbesökare jag talade med. Det finns många faktorer som samverkar till att göra Janeway till en trovärdig kapten. Marie, medlem i WCT sedan tre år uttryckte sig på detta sätt: "Janeway är trovärdig eftersom hon aldrig tvekar. Hon fattar ofta beslut som skulle uppfattas som obekväma av Star Fleet, hon har till exempel brutit mot the Prime Directive ett antal gånger. Janeway's karaktär står för hög moral och en stark integritet."

Kvinnliga karaktärer i ST

Nog diskuterat om Janeway. Star Trek har ju många andra intressanta kvinnliga karaktärer också. All trekkers har sina egna favoriter. Favoritlistan kan göras lång; Janeway har vi redan nämnt. Utöver henne dyker karaktärer som Deanna Troi, Jadzia Dax, B'Elanna Torres, Kira Nerys, Uhura, Kes och klingonkvinnan K'Ehleyr upp. Sist men inte minst Seven of Nine, en av de mer uppseendeväckande kvinnorna i Star Trek Voyager. Jag frågade litet olika trekkers vad de tycker och tänker om Seven's karaktär. Många tycker att serien Voyager fick ett lyft när Seven introducerades i säsong fyra. Jörn, grundare av WCT sedan '96 uttryckte följande: "Seven har lyft serien eftersom hon är en "outsider" och har en spännande personlighet. Hon kämpar med att bejaka sina mänskliga drag och att passa in i sitt nya kollektiv ombord Voyager". Något som inte går att undvika när man diskuterar Seven of Nine, är hennes utseende och klädval. Många anser att det till stor del är Seven's kroppsliga attribut som har gjort henne populär bland tittarna. Trots att Seven framställs som en ganska avsexualiserad karaktär och verkar vara nästan helt omedveten om sitt yttre, bär hon en dräkt som smiter åt så mycket att den inte lämnar någonting åt fantasin. Se- men inte röra! tycks hon utstråla. En WCT-medlem menade att Seven visar att man inte behöver vara en bimbo bara för att man ser bra ut. Men man kan ändå fråga sig om det verkligen är det som är tanken med Seven's klädval. En annan medlem sade så här om Seven: "Den manliga TV-publiken stirrar MER på Seven's kropp, än hennes kollegor ombord USS Voyager!". En framtidsvision?

En framtidsvision?

Eftersom temat på treffen var "The Women of Star Trek" var jag såklart tvungen att fråga treffbesökarna om vad de tycker om den kvinnliga jämställdheten som den porträtteras i Star Trek. Alla jag talade med var överens om att Star Trek har lyckats bra med att presentera jämställdhet mellan könen, såsom vi önskar den i framtiden. Ett slags unisexsamhälle, men där man fortfarande tar vara på de speciella egenskaper både män och kvinnor har.

För att återgå till själva treffen...

Treff nr 19 inleddes i vanlig ordning med ett rungande varmt välkomnande som fick ett gott gensvar hos den något nyvakna publiken som satt bänkade i USS Draken's Holodeck (biosalong). Ett mycket speciellt och väldigt uppskattat inslag hos denna treff var att styrelsen hade lyckats trolla fram trailern till "Planet of the Apes"!!! West Coast Trekkers fick förmånen att se denna trailer innan den ens släppts i USA och det var verkligen uppskattat hos treffbesökarna. Trailern visades sedan igen efter varje paus innan en ny omgång Star Trek episoder visades. Men det var bara roligt, eftersom den var så bra! Treffen rullade på med utlottning på treffprogramsnumren och de lyckliga vinnarna erhöll fina priser från WCT's sponsorer. När kvällen nalkades blev det dags att gå igenom triviaresultaten och som vanligt var det många som träffade rätt på triviafrågorna och kammade hem priser för detta. Så var det då dags för kostymtävlingen. Under dagens gång hade jag gått runt och frågade olika treffbesökare om vem de trodde skulle vinna tävlingen. Ingen hade tippat någon säker segrare, många hade fina kostymer. En klingonkvinna bar en mycket imponerande dräkt och en mycket speciell Seven of Nine syntes också, liksom en träffsäker Commander Data (medlem 1931) och ocampan Kes. Tävlingen avgjordes i alla fall och storvinsten gick till en mycket snyggt sminkad boliankille. Grattis! Efter att alla priser hade delats ut körde så sista passet med Star Trek episoder i gång. Hos mig själv började tröttheten infinna sig, men detta var en skön trötthet, en sådan trötthet som man bara får efter att ha varit på en rolig Star Treff!

Några avslutande ord om treffen...

Nästan alla trekkers jag talade med skulle gärna se mer kostymer på treffarna och speciellt att styrelesen var utklädda! Men, det bör tilläggas att alla naturligtvis håller med om att det är ens eget fria val om man väljer att klä ut sig eller inte. Långtifrån alla jag talade med, som ville se mer kostymer på treffarna, var själva utklädda. :) Slutligen skulle jag vilja framföra att den nya styrelsen har gjort ett kanonjobb med att arrangera denna mycket trevliga Star Treff 19, "The Women of Star Trek". Catherine af Trampe, medlem 2022

Schema

TOS Uhura: The Gamesters of Triskelion
TOS Christine Chapel: What are little girls made of?
TOS Janice Rand: Miri
TNG Tasha Yar: Code of Honor

PAUS

TNG Dr. Katherine Pulaski: Unnatural Selection
TNG Deanna Troi: Eye of the Beholder
TNG Dr. Beverly Crusher: Remember Me
TNG Lwaxanna Troi: Dark Pages

PAUS

TNG Ro Laren: Preemptive Strike
DS9 Jadzia Dax: Equilibrium
DS9 Kira Nerys: Wrongs Darker than Death or Night
DS9 Ezri Dax: Field of Fire

PAUS

VGR Janeway: Macrocosm
VGR B'elanna Torres: Juggernaut
VGR Seven of Nine: Tsunkatse
VGR Kes: Fury

Datum: 
28 april, 2001
Lokal: 
Draken