Star Treff XXI: First Five Year Mission Completed

Treffrapport

Efter flera veckors gråtrist vardag var det äntligen dags för lite fler Startrekavsnitt och ohämmad entusiasm. Jag anlände sömnigt en timme efter treffens början, lagom till en likaledes sömnig och psykedelisk mjukstart på dagen med The Motion Picture. Efter att besättningsmedlemmarna kommit på plats var det bara Spock som saknades.

När han gjort sin entré, fått av sig manteln och kalibrerat om warpmotorerna så började allt kännas som vanligt. Trevligt nog verkade det som att det var ovanligt fullt i salongen. Nya versionen av TMP och nya serien Enterprise var tydligen lockande för många.

Full fart i publiken blev det när Data inledde en kärlekssubrutin med en blond och vacker besättningsmedlem. Datas grundliga tillvägagångssätt och mycket medvetna romantiska försök fick flickvännen på fall, men om Data fick bruk för alla sina mekanismer förtäljer inte historien.

Under pausen som följde kunde man låta sig lockas av maten som dukats upp i foajén, eller besöka bokbordet. Där fanns bland annat ett monopolspel med Startrektema, och Hamlet i den återställda, ursprungliga versionen på Klingonska. För den som inte kan Klingonska fanns texten även på engelska på varannan sida.

Efter pausen var det dags för Stefan Björnshög att elda på publiken, men det gick inte så bra med en publik som befann sig någonstans mellan Slow Motion Picture och Deep Sleep Nine.

Efter att Stefan gav order om avgång gick resan bakåt i tiden till kalla kriget och hjältespionen Bashir -- Julian Bashir -- och hans bondnedslag. Her Majesty's Secret Service möter här den cardassianska hemliga säkerhetsorganisationen, the Obsidian Order, när Garak spankulerar in i Bashirs holodäcksimulering. När ett transporterproblem påverkar simuleringen, delar Garak med sig av sina synpunkter när de måste välja mellan deras egna liv och besättningens.

I nästa avsnitt får vi reda på att Bashir har genmanipulerats. Om det påverkar hans bäst-före-datum vet vi inte, men han är irriterande bra på att kasta pil. Fast sedan supermänniskan Kahn med hans superentourage skapat problem för Federationen ses inte genmanipulering med blida ögon.

Som vi alla vet kan verkligheten överträffa dikten. Nu vet vi att människor inte måste vara genmanipulerade för att genomföra de mest häpnadsväckande illdåd. Som Trekker kan man trösta sig med att hoppet, tron och rationaliteten en dag kommer låta toleransen segra över galenskapens tyranni.

Mera olycksdiger manipulering blev det i ett dubbelavsnitt av Voyager där Hirogens fick stryk av hologrammen som hade ändrats för att vara mer våldsamma och sluga. Ledarhologrammet fick megalomani och trodde han var en gud som skulle frälsa hans folk. Men några av de frälsta begrep inte någonting av det, pga att de var så primitiva. Är de då värda att betraktas som fullvärdiga varelser?

Efter alla hemskheter var det paus, och det för dagen gråtrista Järntorget känndes betryggande tråkigt. Men efter att ha assimilerat rabatterad föda på sponsorn Burger King och läst igenom lustiga sevtrek-bilder (www.sev.com.au/toonzone/sevtrek.asp) var det åter dags att bänka sig och visa sin entusiasm till sändebudet Björnshög. Den sedan urminnes tider praktiserade triviaritualen genomfördes på ett särskilt sätt för att hedra femårsjubiléet. Nu räckte det att vara en fena på WCT för att få bra betyg.

Seda var det dags att ställa sig upp och meddela projektoransvarig att det var dags för ännu en djärv färd in i framtiden, som nu ryckt åtskilliga år närmare i den fyndigt namngivna serien Enterprise. Den omåttligt populära stenen i Voyager som alltid får mest applåder, får nu konkurrens av Cochrane-applåden som hedrar människans första lyckade experiment med warp drive.

Vilken Enterprise var först?

Som en god Trekker hade jag förberett mig för den nya serien genom att läsa på på startrek.com, bl a om hur producenten Rick Berman såg på fansen. Han berättade om en gång när Voyager råkade skjuta ut en fotontorped från en fasbank, vilket ju är helt fel. Han fick 200 epostmeddelanden om det, sa han. Visst kan det verka fjantigt med såna detaljer, men en del av tjusningen med Star Trek är just alla detaljer som vävs in i varandra till en mosaik som rymmer så mycket.

Jag hade funderat på en sak. I serien flyger Kapten Archer och hans entourage omkring i rymdskeppet Enterprise, men det första skeppet som hette Enterprise kom först hundra år senare och kommenderades av bl a Captain Kirk. Hur går det ihop? Det enda svaret jag kunde hitta på startrek.com är att Enterprise i nya serien inte har samma prefix och numrering som Pikes/Kirks och Picards Enterprise hade. Men det är ju fusk, och inte bara en petitess som var fotontorpederna kommer ut!

Alla skeppen kan ju inte heta Enterprise. Det blir som Monty Python-sketchen där alla heter Bruce, och Michael tillfrågas om han inte kan kallas Bruce istället, "just to keep it clear". Men hur kommer det sig att Enterprise heter Enterprise innan Enterprise ens fanns? Hur många brev måste man skicka till Rick Berman för att få reda på det?

Man kanske kan tycka att det finns värre fusk i Star Trek, som t ex att alla utomjordingar talar engelska och ser ut som människor. Den praktiska förklaringen till detta är uppenbar, men det finns bra fiktiva förklaringar också. Den som var med på Ferengi-treffen vet någonting om de universella översättarna och vad som händer när de hånglar, f'låt krånglar. Varför så många utomjordningar ser ut som människor får man reda på i ett TNG-avsnitt.

Men tillbaka till namnet Enterprise. Varför Kirks Enterprise hette så vet jag inte, men nästföljande Enterprise kallades det till minne av den första (numera alltså näst första). Smart drag, eftersom Enterprise ju är ett starkt varumärke.

Det är naturligtvis också anledningen till att Kapten Archers skepp heter så, men avsaknaden av en fiktiv anledning gör mig fundersam. Ska inte skaparna av Star Trek vara stolta över att fotontorpederna kommer ut på rätt ställe? Att de skrattar bort tabben kanske visar att Star Trek håller på växa ur sin kostym.

När Next Generation gjordes var det självklart, ett enkelt sätt att spinna vidare. Med Deep Space Nine kunde man hitta en annan vinkling på samma berättelse, och deltakvadranten var ett smart sätt att förnya konceptet. Men med Enterprise undrar jag om inte Paramount har nått sin kulmen. Det blir inte så trovärdigt med nya utomjordingar, hur kan de andra Enterprise-skeppen ha missat dessa under flera hundra år?

Glädjande nog har jag kunnat ändra lite på den här funderingen nu när jag sett några avsnitt. En av de smartaste sakerna med nya serien är faktiskt utomjordingarna. De är nämligen samma gamla. Skillnaden är att Enterprise (alltså den första, som kom innan den som var först först) inte har några sköldar, och när de träffar rätt med sina faserstrålar och torpeder är det lika mycket tur som hi-tech. Fast de blandar i alla fall inte ihop dem.

Av Erik Sandblom

Schema

TAS Beyond the Farthest Star
TOS The Motion Picture Director's Cut
TNG Clues
TNG In Theory

PAUS

DS9 Our Man Bashir
DS9 Doctor Bashir, I Presume
VGR Flesh and Blood
VGR Flesh and Blood, Part II

PAUS

ENT Fight or Flight
ENT Strange New World
ENT Unexpected
ENT Terra Nova

PAUS

ENT The Andorian Incident
ENT Breaking the Ice
ENT Civilization
ENT Fortunate Son

Datum: 
24 november, 2001
Lokal: 
Draken