Star Treff XXIII: First Officers

Treffrapport

Morgonen gryr. Kaffet är intaget, och in i bilen. Då detta inte är allt för sent på morgonen, 06.30 rent av, så somnar man vid köksbordet. Men det är inget som kaffe inte botar, beroende som man är. När jag väl är på stationen, slinker allt en kaffe till ner, plus en tobaksvara. Sen får jag allt sitta och vänta glatt på att tåget ska gå. Och en sovstund på tåget kan aldrig va fel.

Eftersom jag kom in såpass sent som jag gjorde, så missade jag första avsnittet i filmvisningen, The Lorelei Signal. Detta är jag lite besviken på, eftersom jag aldrig sett något avsnitt ur TAS. Nåväl. Det är smällar man får ta, när man bor där man bor.

Då detta var första besöket på en Star Treff för mig, så var det riktigt trevligt att se allt folk som kände samma som mig för Star Trek. Och salongen var ju praktiskt taget full, så att hitta en plats i mörkret, var inte det lättaste. Så satte man sig äntligen ner och första avsnittet jag fick se var The Galileo Seven.

Jag måste även säga att jag gillar konceptet med First Officers, då man får se mycket av mina personliga favoriter Spock och Riker. Efter Två TOS-avsnitt till (This Side of Paradise och Is There in Truth no Beauty) lämnar jag biosalongen för att skriva vidare, då jag upptäckt att kunskapen att skriva i mörker var något jag inte hade.

Och ett TNG avsnitt (The Icarus Factor) senare kom rasten också. Jag för min del måste säga att denna rasten var något efterlängtad, då mitt kaffesug var igång igen, och den femte koppen intogs. I denna rast går jag även och beundrar fan-arten, som jag personligen tyckte var skitsnygg, och var riktigt förvånad över besökarnas konstkunskaper. Banderollen var enligt mitt tycke den bästa av dom.

Nu tar jag även och bränner av lite av studiebidraget på diverse prylar från First Ferengi. Det måste väl klassas som studier, eller? Jag tar mig även tid att kika lite på seriestripparna som satt i trappan, och fick mig höra att det var utökat sedan förra gången. Dom var ju riktigt roliga, faktiskt.

Nu när det första TNG-avsnittet är avklarat, inleds den första 30-minutersrasten, och när alla kommer ut börjar även jag känna att man inte bara kan leva på kaffe och tobak under en dag. Jag följer en liten ström ner till Pressbyrån för att få nåt till livs. En måste ju kunna hålla sig vaken under föreställningen, menar jag. Fast den lokala "kiosken" i biografen var även välbesökt, vad jag kunde se.

Klockan 14:45 börjar folket så sakteliga strömma tillbaka till salongen för att återigen få några timmars njutning. Fast innan dess, så kommer diverse utlottning av filmer och dylikt, som egentligen inte alls har med Star Trek att göra, men från sponsorerna i alla fall. Efter detta, ska vi nu få se två avsnitt av TNG och två av DS9.

Jag kan personligen säga att jag tycker DS9 är lite seg, men det går ju att kolla på. När dessa avsnitt (TNG: First Contact, Frame of Mind; DS9: Shakar, The Darkness and The Light) är avklarade, kommer den betydligt längre rasten.

När jag väl kommit ut, kom jag på att jag minsann inte hade köpt några program än, så det var vad jag gjorde direkt. Samtidigt passade jag på att köpa några lotter från höger till vänster. Och nu har jag även sett en massa personer i uniformer och liknande. Det fick mig osökt att tänka på vad en viss datortidning som recenserar spel sa att vi var, det vill säga, Klingononanister. Det var väl lite oförskämt, men vem tar åt sig?

Dags även för lite vanlig mat för dagen också, och det blir lämpligt nog Burger King. Sen tillbaka till bion för att invänta nästa programpunkt. En dryg halvtimme senare inleds då punkten. Nu avgörs även fan-arttävlingen. Vinnaren här blev Roger Bergström, och även mer sponsorvinster delades ut.

Nu får vi se ett avsnitt ur DS9 (Covenant), och detta var för mig lite segt, som sagt. Men sen kom ju en av dom bättre serierna, Voyager. Avsnitten här var The Fight, Shattered och Natural Law. Dags att sätta sig tillrätta och njuta. När även detta är avklarat, så utgår man för den sista rasten.

Då det verkar vara något desperat att få sålt dom sista lotterna, där man kunde vinna en eller två gratis inträden till Treffarna, slog jag på stort och köpte två lotter till. Och så in i den sista delen då.

Här vinner även jag något, och det var en nyckelring och en pin. Detta var ju inte helt fel. Och så - dom sista avsnitten - och min personliga favorit: Enterprise. Denna serien gillar jag skarpt. Då man verkligen använde lite muskelkraft, och inte bara datorer. Fast det är klart, så tycker man väl när en bor ute på vischan, där man får ta i lite på dagarna. Fast i denna del får jag tre telefonsamtal, och i det sista samtalet får jag en kommentar av en viss person att man minsann inte ska ha telefonen på när man kollar på bio. Lite får man väl tåla, he he.

Till sist i alla fall - jag kan bara säga att det här var mycket trevligt. Man hade sina roliga stunder, speciellt med Niklas Israelsson som fick jumobpris i trivian med sina något modiferade svar som var tagna från Star Wars. Trivian vanns annars av Vidovic Branimir som verkligen kan sin Star Trek. Kostymtävlingen vanns sedan av Karin Hansson, som hade en alldeles utmärkt Gorn-dräkt på sig. Vidovic var vänlig nog att ge Karin en del av sina priser då det hade blivit en förväxling mellan trivians och kostymtävlingens priser.

Sitta och kolla på Star Trek en hel dag är något jag gärna gör om. Mina små vänner som inte är så fascinerade av detta underverk, tyckte jag var lite skum som satt en hel dag och spenderade min tid på detta. Men så är dom ju som dom är också. Jag kan bara säga att jag kommer att återkomma, förr eller senare. Beroende på tid och pengar så klart, men det ska man nog kunna avvara för detta syfte.

Vi ses på nästa Treff, hoppas jag verkligen.

Johannes Sjöberg

Schema

TAS The Lorelei Signal
TOS The Galileo Seven
TOS This Side of Paradise
TOS Is There in Truth No Beauty
TNG The Icarus Factor

PAUS

TNG First Contact
TNG Frame of Mind
DS9 Shakar
DS9 The Darkness and the Light

PAUS

DS9 Covenant
VGR The Fight
VGR Shattered
VGR Natural Law

PAUS

ENT Shadows pf P'Jem
ENT Shuttlepod One
ENT Fusion
ENT Rogue Planet

Datum: 
4 maj, 2002
Lokal: 
Draken