Star Treff XXIV: Borg II

Treffrapport

Klockan är strax före tio på lördagsmorgonen den 7/9 (läs Seven of Nine) och i foajén på biografen Draken är det fullt med folk klädda i Star Trek-uniformer. Det är nämligen dags för Star Treff nr 24 och dagens tema är Borg 2. Efter att ha pratat med mina kompisar en stund och köpt några program så gick vi in och satte oss. Vi gick in ganska tidigt så det fanns många platser kvar men efter en stund när alla hade kommit på plats såg vi att det var nästan fullt, vilket är ovanligt för att vara kl. 10 på en lördagsmorgon, till och med lite ovanligt för att vara en Star Treff.

När de flesta var på plats så började vår konferencier Stefan att tala och hälsade alla välkomna. Det första avsnittet var ett TNG-avsnitt som heter "Q Who", det var det avsnittet där federationen för första gången stötte ihop med arten Borg. Som vanligt ville Picard ta och upprätta en kontakt men Guinan avrådde honom och det var nog bäst så.

I avsnitten därefter, också från TNG, fick vi stöta bekantskap med både Hugh och Locutus. Sen var det den första pausen där jag gick ut och intog lite näring i form av godis för att kunna hålla mig vaken ett pass till. Jag passade även på att köpa den supersnygga och bara för dagen specialupptryckta tröja med en assimilerad WCT-logga på.

Efter en halvtimme var det så dags för det andra passet som började med lite utlottningar från sponsorerna, en rätt rolig del av evenemanget tycker jag fast nu vann jag tyvärr ingenting. Först visades ytterligare två TNG-avsnitt, och sen var det dags för det första Voyager-avsnittet "Scorpion 1-2" där Janeway är tvungen att skapa en allians med borgerna för att kunna klara sig förbi den svårbesegrade fienden, art 8472. Det hela gick dock vägen, med sig därifrån fick Voyager en ny besättningsmedlem, nämligen den gamla jordflickan Annika Hansen, som nu heter Seven of Nine.

Efter de avsnitten var det dags för lunchrast och jag och mina kompisar gick iväg till den inte lika välbefolkade restaurangen McDonald's där vi intog vår lunch. Efter sextio minuter var det återigen dags att sätta sig bekvämt i salongen för det tredje passet som började med en utlottning följd av prisutdelningen till fan art-tävlingen, som vanns av Anita Thåström som sytt en "combadge-kudde". Därefter drog avsnitten igång och vi fick se Voyager igen och under detta pass var det väl inga märkvärdiga händelser, men Voyager är ju alltid Voyager så avsnitten var ju ändå bra.

Efter dessa fyra avsnitt så var det återigen dags för en välbehövlig paus, där jag gick och fyndade bland medlemsshoppens alla prylar. När alla återigen hade satt sig visades ett Sev Trek-avsnitt som var fruktansvärt roligt, men vad annat kan man förvänta sig av Sev Trek! Ytterligare utlottningar skedde följt av prisutdelning av trivia-tävlingen som vanns av WCTs f.d. ordförande Pia Steen. Det var första gången en f.d. styrelseledamot vinner trivian. "Det går utför med trivia-tävlingen...", ett citat från Patrik Centerwall. Därefter kom kostymtävlingen där flertalet snyggt uniformerade personer deltog, jag har dock mina tvivel på om det verkligen var en TOS-klingon som deltog. Tävlingen vanns i alla fall av Roger Bergström i sin tjusiga borgkostym som passade väl in med dagens tema.

Sen var det dags för lite fler Voyager-avsnitt, där vi bl.a. får se kapten Janeway, Tuvok och B'Elanna som borger. Efter detta dubbelavsnitt, "Unimatrix Zero", var det dags för mig att åka hem, bussarna går inte så jätteofta på natten och det sista avsnittet "Endgame 1-2" visades ju på treffen Barclay & Voyager så det var fortfarande färskt i minnet.

Jag får även tillägga att det har varit en väldigt rolig dag, för att det var bara TNG- och Voyager-avsnitt och de är mina favoriter, och alla avsnitten handlade om borgerna som är en väldigt intressant ras. Och det verkade inte som om jag var ensam om att gilla dem heller för det hade varit så mycket folk att alla 500 programmen var slutsålda (en kille som köpte 25 st).

Under kvällen hade det även kommit en kille med en orginaluniform men det fick jag reda på utav Patrik Centerwall i efterhand, så jag vet inget om det utan skriver ner det som Patrik mejlade mig:

Under det näst sista passet dök det upp en kille med en jacka från TOS-filmerna. Personligen tyckte jag inte den såg så jättevälgjord ut. Vi snackade lite, han var inbiten trekker, gillade främst TOS och hade alltid missat treffarna, men nu hade hans farsa ringt honom och frågat varför han inte var på Star Trek-visningen som pappan läst om i GP.

Killen frågade om vi inte sålde riktiga grejer, från filmerna och så. Jag svarade att vi inte har så mycket av sånt, ibland kommer det in fotografier med autografer, men det är allt. Han tyckte det var synd, eftersom han var samlare. "Den här jackan till exempel är äkta", sa han. "Det är den Kirk hade i The Wrath of Khan." Jag tappade hakan. De andra som var ute i foajén hade inte hört vår konversation, så jag upplyste dem. Folk flög upp och var helt fascinerade.

Det var en härlig syn när en liten handfull flockades runt en person, och vi var alla glada att vi valt att inte se just det avsnittet som visades. Till sist bröt någon isen och bad att få prova jackan. Givetvis rusade jag in i salongen och hade turen att hitta Anita Thåström från webred som hade med sig en kamera.

En efter en prövade vi William Shatners jacka och fotograferades. Killen som hade jackan berättade att han gett 10 000 dollar för den. Några månader efter att han köpt den köpte Paramount upp alla uniformer för att ställa ut dem på museet i Las Vegas. Där kan man i montern med Kirks uniformer läsa att jackan från The Wrath of Khan är en replika. Givetvis bjöd föreningen honom på ett medlemskort och han fick gå på sin första treff.

Väl mött

Johan Olsson

---

trekkers.se
Lördag 7/9 var det plats på scen för hela webredaktionen som tackades av styrelsen. Den nya webplatsen www.trekkers.se lanserades 7/8, och firade sin första månad. Som tack för gott arbete fick alla i webred var sin Borg T-shirt. Till lanseringspartyt en månad tidigare bidrog styrelsen med mouserande vin! Webredaktionen bestod av sju personer: Laila Haiber, Lorry Junholt, Emma Ljungberg, Ulf Nordquist, Erik Sandblom, Anita Thåström och Ralph Utbult.

Lorry och TOS
Vi hade ytterligare anledning att fira: Lorry Junholt, fyllde 50 år den 8/9. Den 8/9 är för övrigt exakt samma datum som TOS först visades i USA 1966 och redan då satt WCT medlem nr 473 - Lorry som klistrad framför tv:n för att titta på Star Trek. Både Lorry och TOS firades med sång (TOS-temat som alla förstås hängde med i) och ovationer och Lorry fick fler presenter.

En lysande lyckad treff fylld med trevliga trekkers, actionspäckade avsnitt och sedvanliga Star Trek-prylar!

Schema

TNG Q Who
TNG Best of Both Worlds
TNG Best of Both Worlds, Part II
TNG I Borg

PAUS

TNG Descent
TNG Descent, Part II
VOY Scorpion
VOY Scorpion, Part II

PAUS

VOY The Raven
VOY Drone
VOY Dark Frontier
VOY Dark Frontier, Part II

PAUS

VOY Unimatrix Zero
VOY Unimatrix Zero, Part II
VOY Endgame
VOY Endgame, Part II

Datum: 
7 september, 2002
Lokal: 
Draken