Star Treff XXVI: Romulans 2

Treffrapport

Den 1 mars "treffades" vi på biograf RunAn på Chalmers i Göteborg och kollade på en massa jättebra Star Trek-avsnitt som mest handlade om de lömska romulanerna.

Dagen efter fick vi ytterligare en dos av romulanerna när vi var på förhandsvisning av nya Star Trek-filmen Nemesis. Missa inte vår Nemesis-sida med intressant info.

Krönika

En kall dag tidigt i mars var det dags för årets första treff, som tilldrog sig på planeten Chalmers Primus, i Johannebergsektorn. Delegaterna hade under flera års tid träffats på planeten Draken i Järntorgsektorn, där tiden gick långsammare än i övriga galaxen, så man fick alltid mycket gjort. Men efter att upplevelsebolaget Chronowerx insett att Draken kunde inlemmas i deras affärsidé, fanns där inte längre plats för den mer akademiska typ av evenemang som treffen utgjorde.

Det fanns en viss oro för hur det skulle fungera på Chalmers Primus, och om stenografen skulle passa den nya tiden. Lyckligtvis fanns rättrådiga Ralph på plats och lugnade alla med sin avslappnade inställning, och ingen undgick aktiva Anita som for omkring med sin fotoniska dokumentatör.

Den moderna lokalen, RunAn, med mycket ljus och rymd gav treffen en passande "sköna nya värld"-inramning. Högt i tak, bra luft, stort mingelutrymme i foajén och fint café med goda cookies uppmuntrade den sociala delen av treffen. Andra saknade däremot myskänslan från den mindre foajén i Draken. Som klingondiplomaten sa, är vi nog alla rädda för The Undiscovered Country, dvs förändringarna som framtiden för med sig. Men stenografen kan, efter besiktningen, gå i god för att RunAn har förutsättningar för trivsel.

Det blev dramatiskt när en av besökarna höll på fasa över till en parallel verklighet, eller kanske snarare till en vertikal verklighet. Det uppdagades då att lokalen genomkorsades av en reva i rumgolvskontinuumet, som gav illusionen av att man hastigt kunde gå ner en nivå i våningstrukturen.

Inte långt från revan kunde man reservera plats för framtidens äventyr, nya filmen Nemesis som visades dagen därpå.

På scenen arrangerades den sedvanliga kostymtävlingen, där hela 14 personer deltog, bland andra Kathryn Janeway, B'Elanna Torres, en isdrottning som Seven of Nine. Tävlingen vanns av en allvarlig Spock som i en annan skepnad även vann hantverkstävlingen. Här ser vi hur en annan Vulcan får öronmanikyr. Det är så man får dem att stå och bli så stora.

Efter att ha lämnat kvar Voyager-gänget i Deltakvadranten gick delegaterna hem i den kalla marsnatten för att få lite sömn inför morgondagens om möjligt ännu mer hett efterlängtade evenemang, Nemesis. Men helt lottlös blev inte Voyagers besättning, ty en av dem skickades med dataström till Alfakvadranten i dagens sista avsnitt. Det blev ett uppslupet avslut; tidningarnas recensioner av Nemesis ger intrycket att många ser Star Trek som en allvarlig och steril serie. Om de anade vad de går miste om!

 

Erik Sandblom

Schema

TAS 006 The Survivor
TOS 1:15
Balance of Terror
TOS 3:2 The Enterprise Incident
TNG 2:11
Contagion
TNG 3:7 The Enemy

Rast 30 min kl 12:40 - 13:10
Utlottning 10 min kl 13:10 - 13:20

TNG 3:10 The Defector
TNG 3:20 Tin Man
TNG 4:8 Future Imperfect

TNG 4:24 The Mind's Eye

Rast 60 min kl 16:30 - 17:30
Utlottning 15 min kl 17:30 - 17:45

TNG 5:24 The Next Phase
TNG 6:14 Face of the Enemy
TNG 6:25 Timescape
TNG 7:12 The Pegasus

Rast 30 min kl 20:55 - 21:25
Utlottning 15 min kl 21:25 - 21:40

DS9 3:18 Visionary
VGR 1:7 Eye of the Needle
VGR 4:14 Message in a Bottle

Datum: 
1 mars, 2003
Lokal: 
Runan