Star Treff XXVIII: Time Travels

Treffrapport

Tack alla som reste i tiden med oss.
---

Så kom äntligen dagen med trefftemat jag helst ville uppleva. Lördagen den 6/9 år 2003 arrangerade WCT - Swedish Trekkers Star Treff XXVIII: Time Travels.

Tidsepisoderna har alltid varit bland mina stora favoriter och avsnitten denna treffen gjorde nog ingen trekker ledsen. Jag menar - "Little Green Men" och "Trials and Tribble-ations" - har Star Trek någonsin varit roligare?

Det som utmärkte den här treffen var nog de många glada skratten och de roliga happenings som jag återkommer till längre fram.

Med tanke på de problem som föregick treffen får jag säga att styrelsen gjorde ett toppenjobb med att ro iland projektet. Jag tänker inte gå in på några detaljer men kan nämna att reklamtrailarna för treffen som Staffan och John knåpat ihop blev färdiga tidigt på lördagsmorgonen - sent men ändå precis i tid. Och fantastiskt bra som vanligt!

Kafét på plats ville bara ha öppet mellan klockan 12 och 18 och det ledde till att styrelsen tidvis tog över kaféverksamheten. Karin Hansson hade bakat de goda och passande badgekakorna.

Som pricken över i meddelade Stefan Björnshög att han drabbats av bihåleinflammation och kanske inte kunde ställa upp. Men ödet log mot denna Star Treff och han förde treffen framåt med ett strålande humör och klädbyten i pauserna. Han började dagen med en WCT-tröja och bytte senare om till starfleetuniform inför andra halvlek. Nej, jag menar efter pausen blev det tydligen en spricka i rum/tids-kontinuumet som skickade hit en upplaga av Stefan från en tidigare treff - från den tiden han alltid brukade ha uniform på sig.

När jag klev av spårvagnen vid Chalmers möttes jag av den nya, stora, gula banderollen med texten www.trekkers.se. Bra reklam för föreningen och väl synlig för utomstående. För att få komma in fick jag först gå med på att vaccineras med hyposprayen i kassan (tur att det inte var en spruta för jag är spruträdd). Till min stora glädje var pappdockorna tillbaka efter att ha legat inlåsta i Davids föräldrars garage några treffar. De är klara stämningshöjare. RunAns foajé var trevligt pyntad och på borden stod Star Trek-spel. Om man ville kunde man testa sina trivia-kunskaper genom att spela Star Trek TP med Lorry Junholt.

Så startade filmvisningen med det traditionsenliga TAS-avsnittet. Av TOS-avsnitten kan "The City on the Edge of Forever" vara värt att nämnas då det enligt en av triviafrågorna vann en "Hugo" för "best dramatic presentation" 1968.

Dagens största garv kom med öppningsrepliken i TNG-avsnittet "Yesterdays Enterprise" då Worf blev erbjuden något att dricka, och på dubbad tyska frågar "Was ist das?". Snabbstopp av teknikkillarna i engineering, som efter en stund fick igång den engelska versionen.

Även denna treff hade vi besök av smink- och maskeringsexperten Jonas Wolcher, som i pausen presenterade en blåsminkad varelse samt sin 4 månader gamla baby. Man är aldrig för ung eller gammal för att gå på Star Treff! Sömmerskan Annika visade också upp sin uniform på scenen och tog upp beställningar i foajén.

Så rullade andra filmpasset igång med två dubbelavsnitt med TNG och DS9. Jag måste erkänna att jag är mycket nöjd med RunAn som treffbiograf: bra bild och ljud, bekväma fåtöljer (ja, det går även bra att sova i dem) och ett mycket bättre kafé än Drakens värdelösa catering. Tråkigt nog har de för korta öppettider.

I den långa pausen finns en hel del matställen runt Chalmers att välja på. Någon större saknad efter lämmeltåget till Burger King på Järntorget har jag inte (fast grillat är godast, McDonalds). När alla var mätta och belåtna var det dags att skaka ner maten till fotknölarna. Några tappra trekkers släppte loss ordentligt och under ledning av Anita Thåström och Karin Hansson dansade de Star Trek-dansen. Det svängde ordentlingt i foajén!

Efter pausen var det dags för en av treffens höjdpunkter - kostymtävlingen. En skön samling på sju personer ställde upp och det var väldigt jämnt mellan Q och vulcanen. Till slut vann Q (Carina Berglund) en rättvis seger och fick fina priser som donerats av våra generösa sponsorer. Hon fick dessutom en WCT-klocka som även går att köpa på treffarna för endast 200:-. En ädlare modell av WCT-klockan i metall går även att beställa för 500:- och vem vill inte gå runt med en sådan fantastisk accessoar?

Fanartvinnaren, Louise Andersson, utsågs av styrelsen och av alla fina, fantasifulla Star Trek-prylar vann de två handmålade porslinskopparna med motivet USS Excelsior NCC-2000. Bland övriga fanartprylar kan nämnas klingonsylt, tavlor med Star Trek-motiv, en Janewaypappfigur i helskala m m.

I varje paus höll Mia Trefil-Engström i den traditionsenliga utlottningen på treffprogramsnumren. Många fina priser från våra sponsorer lottades ut.

Så körde tredje filmpasset igång. Mycket uppskattat var att man kunde följa filmvisningen på storbild från foajén. Då slapp man missa något om man ville ta en fika mellan pauserna.

Efter sista pausen hände det saker. Adam Thorp kom inrusande med en tidskanon och hotade att skjuta iväg alla till en annan tid. Som tur var blev han övermannad och utburen av några tappra, orädda trekkers. Och vulcans säger att tidsresor inte är möjliga, eller hur?

Därefter klev Magnus Hedqvist upp på scenen och drog en uppskattad stand-up monolog - på engelska! Mycket bra!

Triviavinnaren blev Lorry Junholt som säkert prickade in i stort sett alla rätt! Det var inte första gången hon vann trivian.

Sista filmpasset visade avsnitt från både Voyager och Enterprise, men då hade min tidsuppfattning vridit fram klockan till mitt i natten och det var dags att åka hem och sova.

Tack alla besökare och Styrelsen för en toppentreff! Låt oss hoppas att årets sista treff (lördagen den 29/11) och WCT:s 7-årsjubiléum blir lika bra. Det finns stora förutsättningar för det med tanke på nästa trefftema - Q2!

Av: Helena Kernell

Schema

TAS 1:02 Yesteryear
TOS 1:20 Tomorrow is Yesterday
TOS 1:29 The City on the Edge of Forever
TOS 2:26 Assignment: Earth
TNG 3:15 Yesterday's Enterprise

PAUS

TNG 5:26 Time's Arrow
TNG 6:01 Time's Arrow, Part II
DS9 3:11 Past Tense
DS9 3 12 Past Tense, Part II

PAUS

DS9 4:08 Little Green Men
DS9 5:06 Trials and Tribble-ations
VOY 3:08 Future's End
VOY 3:09 Future's End, Part II

PAUS

VOY 5:06 Timeless
VOY 5:24 Relativity
ENT 1:26 Shockwave
ENT 2:01 Shockwave, Part II

Datum: 
6 september, 2003
Lokal: 
Runan