Star Treff XXX: Pon Farr and Other Vulcan Mysteries

Treffrapport

En tidig gråkall marsmorgon anlände vi till RunAn. Det var äntligen dags för ännu en heldag med Star Trek. Temat för dagen var "Pon Farr and Other Vulcan Mysteries", ett tema som lämnade vägen öppen för en hel rad intressanta avsnitt.

Dessa innebar en djupdykning in i vulcanernas inte alltid så känslolösa värld. I korthet: Spock blev klonad, Spock hamnade i Pon Farr och vi fick följa med honom hem till Vulcan, Spock förlorade förståndet, vi fick träffa Sarek för första gången, Picard fick träffa Sarek för andra gången, Picard och Data åkte till Romulus och träffade Spock, Picard slog sig samman med en grupp plundrare med hemlig agenda, Tuvok insåg att ibland är saker inte mer komplicerade än de ser ut att vara, B'Elanna drabbades av Pon Farr, Tuvok upplevde problem med att förtränga sina känslor, T'Pol berättade fantastiska historier, T'Pol återupplevde förträngda minnen och blev osäker, T'Pol drabbades av virusframkallad Pon Farr och gjorde närmanden mot Phlox och till sist drabbades T'Pol av paranoia.

Dagen (kvällen? natten?) avslutades med det första avsnittet av det amerikanska fan-projektet Star Trek New Voyages. De tar vid där TOS slutade, detta är alltså första avsnittet i säsong fyra av TOS... Det var en mycket intressant och rolig upplevelse, något som jag helt klart vill se mer av!

Dagen innefattade även en visning av en alternativ kapten Janeway. Genevieve Bujold var ursprungligen påtänkt som Janeway och hann spela in delar av pilotavsnittet, vilka visades för en uppskattande publik, men det är ändå Kate Mulgrew som är Kathryn Janeway.

På rasterna kunde man passa på att titta på Fan Arten, vilken som alltid var mycket imponerande. Det blev fem hedersomnämnanden innan vinnaren (mycket välförtjänt) presenterades: en "lerbyst" av Odo, hans huvud som "tittar upp" ur bordsskivan, inlämnad av Louise Anderson.

Man kunde även passa på att titta extra på de man mötte som hade på sig uniform/var utklädda på något sätt. Det fanns som alltid många besättningsmän från olika epoker, men även några kaptener, Motgomery Scott samt Datas dotter Lal (Anne-Lee Anderson), som vann kostymtävlingen. Rasterna är också utmärkta till att fylla i och lämna in trivian, något som jag och min kompis Maria Bylund gjorde. Detta visade sig vara ett lyckodrag då vi till vår stora förvåning lyckades vinna!

Några sponsorer hade också hittat till RunAn: SF-bokhandeln var där med ett urval böcker samt den pinfärska sponsorn Volat som hade små modellskepp, combadgar m m till försäljning.

Man kunde titta på det nya bildspelet med både gamla och nya bilder. De färskaste bilderna i början av dagen var från Sci-fi-mässan som gått av stapeln veckan innan. Bildspelet utökades dock med bilder även från denna Treff.

Treffarna är även en möjlighet att prata med Star Trek-intresserat folk om det mesta mellan himmel och jord. Allt från de nya mobiltelefonernas alla finesser till varför man ska bry sig om att gå på treffarna när man har avsnitten på DVD (stämningen, vinsterna, storduk, stämningen, trekkers, trevliga samtal, alla små trevliga överraskningar, mellansnacket av Stefan m.fl., stämningen...).

Allt som allt var det en lyckad dag och en sen kall, stjärnklar marsnatt gick vi sedan hem från RunAn och alla längtade vi väl till nästa stora treff (och alla små som förhoppningsvis dyker upp innan dess)!

Louise Löwenspets

Schema

TAS 1:07 The Infinite Vulcan
TOS 3:05 Is There in Truth No Beauty?
TOS 2:01 Amok Time
TOS 2:10 Journey to Babel
TNG 3:23 Sarek

PAUS

TNG 5:07 Unification
TNG 5:08 Unification, Part II
TNG 7:04 Gambit
TNG 7:05 Gambit, Part II

PAUS

VOY 2:06 Meld
VOY 3:16 Blood Fever
VOY 5:13 Gravity
ENT 2:02 Carbon Creek

PAUS

ENT 2:07 The Seventh
ENT 2:25 Bounty
ENT 3:05 Impulse
Fan-TOS 4:01 Come What May

Datum: 
20 mars, 2004
Lokal: 
Runan