Star Trek (XI) på bio

Treffrapport

WCT fick vara med och göra ett jippo tillsammans med SFbio vid den officiella premiärvisningen av senaste filmen Star Trek XI. WCT var på plats på Filmstaden Bergakungen, Göteborg, iklädda sina finaste uniformer och delade ut information om WCT och Star Trek och hade med sig föreningens stolthet, pappgubbarna. Före båda visningarna hade WCT utlottning av priser från filmen, generöst skänkta av SFbio och UIP. Bilder från premiärvisningen finns längre ner på sidan.

Efteråt rådde det delade meningar om man gillade den nya filmen eller ej. Här nedan finns två recensioner, en positiv och en negativ till filmen och det speglar hur den nya filmen har splittrat upp trekkers världen över. Vi säger inte vilken av recensionerna som är positiv respektive negativ till Star Trek a.k.a. Star Trek (XI) a.k.a. Star Trek (2009).

 

Star Trek (XI)

Har du inte sett filmen ännu så rekommenderar jag dig att inte läsa den här recensionen då den kommer att avslöja information som i mitt tycke riskerar att förstöra upplevelsen.

Det är action som är den ständigt närvarande komponenten i den här filmen. Från första filmrutan när man ser Narada komma fram ur ”åskstormen i rymden” tills den sista kursen är lagd, händer det något nästan hela tiden.

Vi presenteras för Kirk och Spock från unga år och får se vad som format dem till de unga män som sedan dominerar filmen. För det är dessa två som är huvudpersonerna. Övriga besättningen finns med som den ska, men man ser inte så mycket av dem. Scotty dyker ju inte upp förrän halva filmen har gått.

Innan jag såg filmen så sa jag att ”nåja, det är ju en prequel så man vet ju vad som kan hända – det är ju inte som om någon av huvudpersonerna kommer att dö precis…” Det visade sig dock att det här inte är en prequel i vanlig bemärkelse. Ja, den utspelar sig före TOS, men det handlar ju om en annan alternativ utveckling av samma historia (ungefär som Mirror Universe fast snällare) som skiljts åt från den vi känner flera år innan vi först möter kapten Robeau och USS Kelvin.
Detta gör att allt kan hända och även gör det. Personer och platser som vi känner till från TOS kan dö eller förstöras, som Spock Prime (dvs gamle Spock) säger till Kirk hände det i en annan tid.

Har man tagit sig tid att läsa Star Trek Countdown, serietidningen som leder upp till filmen är det mycket som verkar mer förståeligt, t.ex. varför romulanerna har tatueringar i ansiktena. Läser man dessutom boken av filmen som kom ut nu i sommar får man dessutom fler bortklippta scener som även de bidrar till den ökade förståelsen av vad som händer och varför.

Ska man klaga på något skulle det väl vara att det inte är så mycket av Gene Roddenberrys tankar och idéer i den här filmen. Samhällskommentarerna lyser i stort sett med sin frånvaro, om man inte ser Neros attack på Vulcan och federationen som en s.k. pre-emptive strike (à la George W. Bush).

Som en nystart av franchisen är det dock en mycket fräsch och härlig upplevelse som dessutom lockade många icke-trekkers till biograferna. Första helgen spelade den i stort sett alla föreställningar för fulla hus i Göteborg och har totalt sett sålt runt 80 000 biljetter i Sverige. Och uppföljaren är redan godkänd av Paramount.

Louise Löwenspets
kira@trekkers.se

 

Star Trek (2009)

Varning för spoilers utfärdas härmed. Läs inte vidare om du inte har sett filmen och inte vill veta någonting om handlingen.

Vad detta är är inte bara en ny Star Trek-film eller ett nytt universum. Det är inte en reboot som ”Battlestar Galactica” utan det är en fullständig omstart av hela franchisen. En omstart som inte bara börjar om från början utan dessutom raderar över 40 år av historia eftersom vi har att göra med tidsresor.

Jag har inget emot lite action i Star Trek då och då men det får inte gå till överdrift. För mig är Star Trek en positiv framtidsvision som manar till eftertanke. Star Trek (2009) är en actionfilm utan några som helst filosofiska ambitioner överhuvudtaget.

Det stora problemet är att manuset i filmen inte hänger ihop över huvudtaget. Hela filmen är uppbyggd runt en actionsekvens efter en annan. Att se den här filmen är som att lyssna på en tolvåring som är fullproppad med socker när han berättar om en film han såg för en vecka sen. Inget hänger ihop.

Att man vill starta om serien är en sak men skall man nu använda sig av besättningen från TOS så skulle det väl inte skada om man faktiskt försökte göra karaktärerna någorlunda lika sina original. Den enda karaktären som jag kände igen var McCoy och Karl Uran är strålande i den rollen. Zachary Quinto ser ut som en ung Leonard Nimoy så till den milda grad att det nästan blir kusligt. Problemet är dock att jag inte med bästa välvilja i världen kan se hur de här karaktärerna skulle kunna utvecklas till de karaktärerna vi ser i originalserien.

Detta hade inte varit ett problem om vi hade haft att göra med samma fenomen som nyversionen av ”Battlestar Galactica” som är helt fristående från originalserien. Men eftersom Leonard Nimoys Spock är med så betyder ju det att de här karaktärerna är samma karaktärer som de i TOS. Jo, jag vet tidsresor är bra på att snurra till det i huvudet.

För att sammanfatta. Den här filmen är ett slag i ansiktet på alla trekkers. Vad den här filmen säger, mer eller mindre rakt ut är följande; ”Det du har tyckt om och respekterat i över 40 år är inte bra nog. Titta här när vi raderar alltihop och börjar om.”

Hade det inte varit för den fullständiga bristen på respekt mot alla som kallar sig trekkers så hade jag kanske varit mindre fientligt inställd till den här filmen men tyvärr, jag kan inte se någonting positivt med den här filmen.

Att den heter Star Trek är bara ett pr-trick för att locka stackars svältfödda trekkers till biograferna.

Jag har inget emot att filmskapare och filmbolag tjänar pengar, det är en förutsättning för att det skall kunna göras film. Men jag vill inte känna mig som om jag blivit rånad när jag går från biografen. det är den känslan jag har efter den här filmen, det känns som att de som ligger bakom den här filmen har tagit tag i fötterna på mig och vänt mig uppochner för att skaka ut pengar ur fickorna på mig.

Magnus Hedqvist
garak@trekkers.se

Datum: 
7 maj, 2009