Swedish Trekkers på SciFi, Game & Toy Convention 2002

Treffrapport

SciFi Convention.
Den slutliga gränsen.
Detta är berättelsen om Swedish Trekkers på mässan i Stockholm
Vårt tvådagarsuppdrag:
Att utforska okända ytor,
Att söka nya medlemmar och kontakter,
Att oförskräckt göra det vi ej gjort förut.

Klockan är nästan 10.30, lördagen den 26 oktober. Nervöst funderar jag på vad vi egentligen ska göra. Ingenting att sälja, mer än oss själva, WCT - Swedish Trekkers. En sista titt. Kön försvinner runt hörnet med förväntansfulla besökare. Vad i jösse namn gör jag här?

Knappt två månader tidigare fick jag ett samtal från Pia S. Ni må förstå min förvåning, när hon undrade om jag ville vara med på SciFi Convention i Stockholm, för WCT. Och framför allt, om jag hade möjlighet att organisera det. Hade vrångstrupen varit större, hade inte bara kaffet fastnat där, utan även kopp, termos och sump fått plats. Det närmsta jag kommit delaktighet vid andra i mässor, är när jag pratade med Yamahaförsäljarna på senaste MC-mässan. Men som Quark hade sagt "ser Du en möjlighet, ta den". (Okej, det är nu bevisat att jag har lite Ferengi i blodet.)

Och så här efteråt, ångrar jag det inte en sekund.

Med hjälp av Pia, styrelsen och de som frivilligt var på plats, lyckades vi inte bara visa upp oss. Vi blev en av de få utställare som drog uppmärksamheten till oss för att vi hade gjort något mer med montern, än att bara ställa upp våra saker. Svart och blå glittrig bakgrund passar bra till Star Trek-uniformen. Något som drog både uppmärksamhet och besökarnas kamerafokus. Eller som Dennis skrev till mig: Något av det kuligare slaget på senare tid skulle jag vilja påstå. En övning i sälj, utan egentlig produkt.

Mässan i sig, The SciFi, Game & Toy Convention som den heter, är en utökning av den mässa som varit i Malmö ett antal år, med våra TSS-kollegor som Star Trek-representanter.

I Sollentuna fanns 35-40 utställare på plats. Det var allt från små Nordwalesiska damer som sålde signerade kort och affischer till SF-bokhandeln eller kopior på Schwarzeneggers robotarm från Terminator. Eller varför inte köpa en röd uniformsjacka som användes i den andra Star Trek-filmen och sedan följt med i alla kommande filmer med originalbesättningen. 45 000 låter väl skäligt, eller?

Mässans största dragplåster var i alla fall de skådespelare som fanns där för autografskrivning. För 100 kronor kunde du köa för att få autograf av Rutger Hauer (Roy i Bladerunner), Jeremy Bullock (Boba Fett i Star Wars) eller Kenny Baker (R2D2 i Star Wars). Utan tvekan drog Rutger Hauer den längsta kön. Men Kenny Baker var den som väckte mina sympatier. Före och efter mässtiderna strosade han omkring i lokalen, tittade på det som erbjöds och tog sig tid med att pratade med de flesta utställarna. En till längden liten man, men i mitt tycke med stort hjärta. Kenny och Jeremy tog sig senare tid att gå över till Stockholm Trekkers monter för lite allmän fotografering, efter allt autografskrivande. Rutger Hauer skulle ha kommit över, men orkade inte. Jag förstår honom, så sliten av all uppmärksamhet som han såg ut. (Hauer var för övrigt på bio Focus i Hagsätra på lördagkvällen, något Pia kommer att skriva om i kommande nummer av Codex.)

Ett annat trevligt inslag var alla utklädda. Det fanns gott om Jediriddare, en och annan Prinsessan Leia, flera officerare från Imperiet, en från Sandfolket fanns där (tusan vet var han parkerade sin Bantha) men även Japanska anime och lite annat. Star Trek-uniformerna syntes mest bakom borden, bland utställarna. WCT - Swedish Trekkers tillsammans med Stockholm Trekkers höll definitivt hög klass. Överskottet på Jedis och Star Fleet-personal ledde senare till en konflikt grupperna emellan, även om detta var på journalisternas begäran.

En återkommande fråga, från såväl besökare som utställare var: Varför är det så dåligt med SciFi-serier, saker och aktiviteter i Sverige? En fråga som vi alla kan ta åt oss. Jag själv lever i tron att den Svenska "lagomheten" står i vägen. Vi får inte avvika från den statistiska "lagomnormen".

Men Du och jag tillsammans kan göra en skillnad. Vi vet att det vi gör är kul och håller lekfullheten vid liv. Det finns något mer än Rederiet och Lasse Berghagen som är kul att se. Trekker kan man vara även utanför treffar och mässor. Jag står i alla fall beredd för en insats till nästa år.

Eller med andra ord, som Patrik C använde i Codex: May the force live long and prosper.

Ett stort tack och eloge vill jag ge till de som var på plats: Dennis A, Daniel M, Raymond M, Peter N och Pia S. Utan er hade det aldrig fungerat.

Per Å och Jan-Erik S tackar vi för Triviahjälpen.

Styrelsen skall ha sin släng av tack för snabba ryck och leveranser.

Pia får ett extra tack för kontakter, infallsvinklar och moraliskt stöd.

"It was the best of times"

Ulf Håård

Triviavinnare

Vinnare i Swedish Trekkers Trivia på SciFi mässan 26-27/10 Sollentuna blev:

1:a pris Christer Nyberg, som får medlemskap samt WCT T-shirt.
2:a pris till Mats Ranlind och Peder Thylander som får 1 års medlemskap i Swedish Trekkers - WCT.

Datum: 
26 oktober, 2002