Swedish Trekkers på SciFi, Game & Toy Convention 2003

Treffrapport

"It was the best of times"

Lt.Cmdr. Ulf Håård rapporterar från WCT - Swedish Trekkers away mission i betakvadranten:

Sektor 059. 018. Farpoint Station - Mission Report

Stardate 200310. 24 - klockan 15.30, lokal tid.

Prolog
Den fullastade transportfarkosten närmar sig slutet på sökandet efter den avsedda mötesplatsen. Något hade stört sensorerna, så den hade tvingats ta flera varv runt området innan det gick att hitta en lämplig plats att landa på. Säkert någon illvillig ferengi som försökt vilseleda konkurrenterna genom att kalla ingång 1 för 4. Ett illdåd som jag inte var ensam att drabbas av, men tack vare god kommunikation gick det att lösa. Vi var äntligen där. Sollentunamässan, hall 1, platsen för årets SciFi Game and Toy Convention i Stockholm. En tom yta skulle förvandlas till en tummelplats för besökare och försäljare. Tillsammans med Dennis, Pia och Peter kunde vår lilla WCT-plats, i detta eldorado för fanatikern, ställas i ordning i god tid innan startbanan stängde för kvällen. Vid 21-tiden kunde skyttel B21-740 lyfta och bege sig hem till basen, men nu med avsevärt lättare lastutrymme. Våra allierade från Stockholms Trekkers var inte färdiga ännu, men de skulle säkert hinna klart till morgonen. Nu återstod bara att vänta och vila.

Stardate 200310.25 - 200310.26
Det var i gryningen, den andra dagen, 7 år efter WCT:s skapande. SciFi-mässan var en dröm som givits form. Dess mål: att skapa en plats där Trekkers och andra kan mötas. Det är en plats för Trekkers, försäljare, skådespelare, storm troopers och besökare. Det kan vara en farlig plats för den köpsugne, men det är den bästa för SciFi-fantasten.

Klockan närmar sig 10.30 den första mässdagen. WCT-styrkan var nu komplett. Pia, Dennis, Peter och jag själv har fått sällskap av Raymond och Marika, tillfälligt omplacerade från sektor 001, home world för WCT - Swedish Trekkers. Utanför har kön av de förväntansfulla börjat ringla sig ut från entréhallen, ut genom ytterdörrarna och vidare utanför mässan. Från att ha varit tyst och lugnt blir mässområdet fullt med folk och liv.

Det finns få saker som kan väcka det slumrande barnet i en människa så bra som en SciFi mässa. De första besökarna är inga undantag. Men dom sätter raskt sikte på områdets bortre delar, förbi montrar och Batmobil. De är de riktiga fantasterna, som i år vill ha foton och posters signerade av årets gäster, Andy Serkins (Gollum - Sagan om ringen), Ray Park (Darth Maul - Star Wars) och Richard Kiel (Jaws - James Bond). Den som är snabb i starten klarar av det på 10-20 minuter, de som kommer senare får räkna med att vänta någon eller några timmar. Fast dom har, å andra sidan, god tid att se sig om. Går Du på en sådan här mässa så ska Du nämligen ta god tid på dig. Det finns så mycket smått och gott att titta på. Posters, filmer, spel, autografkort för samlare, modeller, böcker, leksaker, nytt och begagnat, allt möjligt. Ett eldorado för en Ferengisjäl. Priserna är ofta förhandlingsbara och kan variera mycket för samma sak, så det lönar sig att ta god tid på sig.

Tyvärr var det glest med just Star Trek-prylar. Förra året fanns en hel del, men det här året är det Sagan om ringen, Star Wars och Matrix som gäller. Ett snyggt inslag, bortsett frå Starfleet-uniformerna, var Darth Vader med personlig vakt och fyra stormtroopers som övervakade händelserna, ibland med fördolda hot och tungt flåsande, ibland, som bilderna visar, öppna för att skapa allianser, som den mellan Star Treks och Star Wars "universum". "May the force live long and prosper", som Patrik skrev i en Codex-artikel.

För den som höll hårdare i sina krediter och bara ville titta, var Batmobilen en riktig pärla. Byggd av en svensk kille som har gett fyra år av sin tid och kostat på 8 miljoner svenska krediter. Mängder av foton på originalbilarna har gett förutsättningen att skapa detta muskelpaket på 700 hästar, som kan ge vem som helst lusten att leka Batman längs hela Sveavägen. Föreställ dig själv, inuti den diskreta men ändå kaxiga mattsvarta karossen. På förarplatsen är du omgiven av en underbar blandning mellan 50-tals retro och Pioneers senaste teknik. Växelspak och handbroms ser ut att vara stulen från en gammal svensk pansarbandvagn och snett ovanför sitter den senaste tekniken i form av en TFT skärm och tangentbord.

Vårt egna uppdrag, att visa upp WCT som förening och skapa intresse för Star Trek, lyckades mycket väl. Kring monter blandades nyfikna med äkta Trekkers. Det diskuterades varför SVT dröjer med nya Enterprise avsnitt, vem som gjorde vad i vilket avsnitt, vilka vi var, vilken serie som var bäst, allt möjligt och omöjligt. Många tog sig också tid att pröva lyckan i vår Star Trek Trivia, som i år hade en riktig höjdare till första pris, den nya Dvd boxen med alla tio Star Trek filmerna. Ett annat trevligt inslag bland de övriga besökarna var de WCT:are, med ordförande Patrik i spetsen, som tagit sig upp från sektor 001 (Göteborg) för att ägna en dag på mässan. Somliga i det sällskapet var så entusiastiska, att dom ville se och köpa allt. Så fort som möjligt.

Så löpte dessa två intensiva dagarna alldeles för snabbt förbi. När vi väl började packa ihop, kändes det som om någon snabbspolat filmen. Bara våra trötta fötter gjorde oss påminda om att 8 700 besökare och mer än 20 timmar passerat. Men det var värt det. Vi fick vår tid och plats att visa upp WCT. Och vi var alla överens om att vi vill komma tillbaka.

Epilog
Den kalla kvällsvinden nöp i kinderna där vi stod vid startbanan och väntade på ingenting. Det var över. En tystnadens tomhet spred sig över platsen samtidigt som deltagarna började vända hemåt. Trots två intensiva dygn kändes det som om tiden bara svept förbi. Bara vissa delar av min last visade på annat. Och de krediter som nu lyste med sin frånvaro. ändå fanns där en känsla, en viskning som kallar på mig. På något sätt kommer jag, måste jag, återvända.

Lt.Cmd Uffe H

***
Ett stort tack till de, vars närvaro gjort det möjligt:
Pia, som är den jag kan tacka för att jag är där jag är. Dennis, kollega och vän som insett att han var inte värst på företaget. Raymond (samt far) för transporter från Göteborg. Peter, som sin diskreta tillvaro till trots är till stor hjälp. Marika, ett nytt och trevligt ansikte vars närvaro jag gärna ser igen. (Samt min familj som får stå ut med ett vuxets barns små nycker.)

Även tack till:
Styrelsen i WCT, som avsatt medel och praktiskt bistånd. John, för tid, ork, en hel del praktiskt arbete och emellanåt smått besynnerligt mailande. Anita, för lånet av saker och lite mer. Patrik, som trots dåligt med tid ändå bistått. Per Å och Jan-Erik S för Trivian. Samt de andra som på sitt sätt hjälp till.

Paramount och Codex för Trivia-priser.

Och givetvis alla besökare.

"Until we meet again".
Farpoint out

Datum: 
23 oktober, 2003